Поради юристів: як створити ОСББ у новобудові

main22
Фото ілюстративне

Для власників квартир у щойно зведених новобудовах першочерговим питанням є організація ОСББ. Про те, як це зробити і чому не можна затягувати цей процес, далі.

Матеріал підготовлено за сприяння будівельної компанії «Львівська Мрія».

По-перше, варто прояснити, що саме ОСББ є найбільш ефективною формою управління спільним майном (багатоквартирним будинком). Відтак, у кожній новобудові за законом має створюватися ОСББ. Зазвичай, мешканці новобудови самі мають оформити усі необхідні документи, що займає чимало часу й сил через брак досвіду.

Як розповіли юристи будівельної компанії «Львівська Мрія», для зручності клієнтів, компанія бере на себе частину роботи з оформлення ОСББ. Така практика рідко зустрічається у Львові, але у компанії ці послуги надають усім клієнтам і безкоштовно.

ТОВ «Львівська Мрія» максимально допомагає власникам квартир та нежитлових приміщень. Юристи компанії здійснюють централізовану подачу документів у відповідні структури (Львівводоканал, Львівобленерго, Львівгаз) для проведення відповідних процедур для своєчасного створення бази особових рахунків. Це виключає подальшу необхідність власників квартир та нежитлових приміщень витрачати час на відвідування вищезазначених установ.

Читайте також: Теплозбереження: що пропонують львівські забудовники

Крім того, юристи компанії допомагають у новозбудованому будинку організувати ОСББ, надаючи юридичну та організаційну підтримку. Вони мають кілька порад, як швидко створити Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Якщо говорити про загальний алгоритм, процедура створення ОСББ включає такі етапи:

створення ініціативної групи;

формування реєстру співвласників;

скликання установчих зборів;

підготовка проекту Статуту ОСББ;

проведення установчих зборів;

державна реєстрація ОСББ.

Ініціативна група має складатися не менш як з трьох осіб. Саме ця група і скликає установчі збори, необхідні для створення ОСББ. Далі група має повідомити кожного (це дуже важливо) співвласника про час та місце зборів. У зборах беруть участь безпосередньо співвласники квартир чи нежитлових приміщень будинку, інакше потім збори можуть визнати проведеними всупереч нормам закону.

Ще один важливий момент полягає в тому, що ініціативна група зобов’язана проінформувати кожного співвласника про збори не менш ніж за 14 днів до визначеної дати. Повідомлення має бути оформлене в письмовій формі і передане в руки або рекомендованим листом. Зразок повідомлення можна знайти у відкритому доступі в інтернеті.

На зборах в першу чергу обирається голова, який і проводить їх. Крім того, під час установчих зборів необхідно організувати процедуру підрахунку голосів. Голоси рахуються за спеціальною формулою, яка також доступна в інтернеті (юристи радять підготуватися до голосування заздалегідь, аби знати, у яких пропорціях рахувати голоси). Одночасно з прийняттям рішенням про створення ОСББ установчі збори затверджують його статут, відтак проект цього документа також варто підготувати заздалегідь

Моментом, із якого ОСББ вважається створеним, є не прийняття рішення установчими зборами, а державна реєстрація об’єднання. Тому державна реєстрація є останнім етапом у процедурі створення ОСББ. Вона проходить так само, як реєстрація юридичної особи.

Як розповіли юристи, ОСББ в будинках, які збудовані «Львівською Мрією» допомагає обслуговувати управляюча компанія, яка надає комплекс юридичних, бухгалтерських та організаційних послуг. Більше того, тарифи на обслуговування в ОСББ будинків «Львівської Мрії» - одні з найнижчих у Львові.

Львівська Мрія – на ринку Львова вже 5 років. За цей час збудовано та здано в експлуатацію 5 будинків. Унікальність ЖК “Львівська Мрія” в тому, що будинки збудовані із цегли. Компанія вирізняється акуратністю, що стосується дозвільних документів, підбором геолокацій, інженерного проектування будинків та дотриманням усіх будівельних та технологічних норм при будівництві житла. ЖК “Львівська Мрія” неодноразово були відзначені у міжнародному конкурсі “Кришталева цегла”, як якісний забудовник. ЖК “Львівська Мрія” – помешкання створені для вашого щасливого життя!

Контакти відділів продажу:

м. Львів, вул. Рубчака, 11

вул. Кн. Ольги, 1

тел.: (032) 241-08-08

(097) 811-80-80

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: