Без черг: у львівських ЦНАПах закордонні паспорти оформляють лише за попереднім записом

images_cms-image-000008685

Ажіотаж навколо закордонних біометричних паспортів змусив керівництво департаменту адміністративних послуг ЛМР піти на радикальний крок.

З 21 лютого у ЦНАПах Львова змінено порядок оформлення і видачі закордонного паспорта. Йдеться про скасування «живих  черг».

Чому так?

За словами директорки департаменту адміністративних послуг ЛМР Валентини Бартошик, зміни запровадили насамперед для зручності самих клієнтів.

«Якщо ми говоримо про «живі черги», то тут є чіткі вимоги до нашої роботи, такі як зручність, комфортність для клієнта, якість послуги. Якщо ми проаналізуємо роботу за цими критеріями, то стає зрозуміло, що з цим треба було щось робити. Послуга має надаватися вчасно і оперативно. Якщо ми говоримо про режим реального часу, то тут про це не могло бути й мови. На інші послуги клієнти приходили, коли їм було зручно, брали талончик і замовляли послугу. В нашому випадку клієнти приходили зранку і протягом дня чекали на прийом.

Зрозуміло, що були тривалі очікування. Жива черга створена для того щоб людина не задумувалася над тим, в якій годині звернутися за послугою. В цьому випадку людина не могла прийти в третій годині пообіді, чи ввечері, бо ці талончики, які були заплановані, закінчувалися в 9.05, після 5 хвилин роботи центру. Така робота є неефективною. Люди стикаючись з тим, що ми не можемо їх прийняти і все одно змушені були звертатися в інші періоди. Це викликало незадоволення, непорозуміння між клієнтами», - пояснює Валентина Бартошик. Відтак щоб зняти цей негатив було прийнято рішення, що жива черга має бути переведена в електронний режим, Тобто потрібна попередня реєстрація.

Як є тепер і чи буде краще?

Кількість місць в електронній черзі тепер збільшена втричі. «Якщо в електронній системі ми записували 1 людину на годину, то тепер їх буде 3.  Тепер запис буде відкриватися щопонеділка на цілий тиждень. Як це буде працювати, ми ще не знаємо. Ми відкрили запис посеред тижня, і відразу за кілька годин вся черга була розписана», - каже Валентина Бартошик.

Водночас, вона переконана, що нова система є кращою для клієнтів. «Раніше був один день, тепер можливості є більшими, бо це вже не 8 людей на день, тому сподіваємося, буде зручність в будь-якому випадку - місць більше і шансів більше», - каже вона. При цьому окремо обслуговуються люди з інвалідністю I і II  груп. Для цього є окремі місця і вони обслуговуються позачергово, без попереднього запису. Поза чергою йтимуть також АТОвці. Вони можуть записатися через Центр учасників бойових дій». Також позачергово і без запису відбувається видача паспортів.

Чому є затримки з оформленням і виготовленням?

За словами Валентини Бартошик, тривалість замовлення паспорта триває від 15 до 30, інколи 40 хвилин.  «Багато часу може зайняти зняття відбитків пальців. Є старші люди, з хворобами, є специфіка шкіри, і адміністратор може витрачати більше часу, таким чином відсувається черга. Але ми порахували, що можемо прийняти 3 клієнта на годину, плюс позачергово людей з інвалідністю», - пояснює Валентина Бартошик.

Щодо виготовлення, то тут місто безсиле щось змінити. «Такої кількості паспортів ніколи не замовляли. Та кількість, яка замовляється сьогодні, втричі перевищує цей період попереднього року. Системи, які обробляють інформацію, друкують з таким попитом не справляються. На сьогодні в нас є дані ДМС, що в січні 2017 року було 160 тисяч паспортів оформлено, а в січні цього року – понад 450 тисяч. Навіть поліграфічний комбінат запустив другу лінію, додаткове обладнання, але та кількість, яка замовляється, значно перевищує можливості, на які розраховані ці потужності. Якщо б попит був на рівні початку 2017 року, то можна було б прогнозувати якісь зміни по термінах», - каже Валентина Бартошик.

За її словами така ситуація є по всій Україні і триватиме поки не спаде ажіотажний попит. «Сьогодні якраз день передачі паспортів від ДМС, і сьогодні ми отримали паспорти, які замовлялися в звичайному режимі 1 листопада. Є  деякі за кінець жовтня. Якщо ми говоримо про термінові паспорти, то це кінець січня», - каже директорка департаменту.

За її словами, за січень у Львові було оформлено 5600 паспортів.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: