В Україні хочуть заборонити рекламу рецептурних ліків

90c228d2dcb1a648d69b89e9257fb7f5612e0c20
Фото: 20 хвилин

Міністерство охорони здоров’я звернуло увагу на підходи до рекламування лікарських засобів, що застосовуються в Україні, і підготувало рекомендації щодо розміщення їх рекламних матеріалів у медіа.

За даними МОЗ, половина лікарських засобів, які рекламуються, не є ефективними і не несуть користі людям.

Зазначається, що у демократичних країнах вироблено вимоги до рекламування таких препаратів і в Україні їх також необхідно запроваджувати.

«Лікарські засоби можуть використовуватися і реалізовуватися в Україні лише після їх державної реєстрації. Під час цього процесу затверджується інструкція про застосування лікарського засобу з обов’язковим розділом «Категорія відпуску» – «за рецептом» або «без рецепту», - йдеться в рекомендаціях МОЗ.

Відтак, дозволяється реклама лікарських засобів, що відпускаються без рецепта лікаря і не внесені до переліку заборонених до рекламування лікарських засобів, який затверджено наказом МОЗ.

«Реклама лікарських засобів, застосування та відпуск яких дозволяється лише за рецептом лікаря, а також тих, які внесені до переліку заборонених до рекламування лікарських засобів, заборонена. Наявність дозволу на рекламу лікарського засобу можна перевірити в Державному реєстрі лікарських засобів України. Також у вільному доступі в інтернеті міститься і перелік заборонених до рекламування лікарських засобів», - йдеться в повідомленні.

Для того, щоб медіа могли врахувати всі вимоги чинного законодавства при розміщенні рекламних матеріалів лікарських засобів, МОЗ оприлюднило рекомендації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: