Золоті яйця, або Як на Кульпаркові влаштували «зраду» (документи)

zolotye-yayca

Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня закупить 130 тисяч яєць по 3,30 гривні за штуку. А це значно дорожче за роздрібну ціну. Станом на 23 лютого вартість десятка яєць на «Шуварі» – 26 гривень.

Про це стало відомо із сайту публічних закупівель Prozorro.

Отже, 15 січня Комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» оголосив тендер на купівлю курячих яєць першої категорії. Сума закупівлі – 481 тисяча гривень. Відтак в аукціоні взяли участь три компанії: ПП «Агропромислова продовольча компанія», ТОВ Агрофірма «Варта» і ПП «Захід Інвест Торг».

Уже перша пропозиція двох фірм була значно нижчою за запропоновану. «Агропромислова продовольча компанія» і агрофірма «Варта» погодилися виконати замовлення за 296 і 288 тисяч відповідно. Натомість ПП «Захід Інвест Торг» запропонував поставити товар за 429 тисяч гривень. Під час остаточної пропозиції «Агропромислова продовольча компанія» знизила ціну до 222290 гривень, агрофірма «Ватра» – до 222300 гривень. Натомість третій учасник торгів ціну не знизив ані на гривню.

І вже 8 лютого компаніям, які готові були більше ніж удвічі знизити початкову ціну, відмовляють, а 9 лютого оголошують переможцем ПП «Захід Інвест Торг» із заявленою ними ціною у 429 тисяч гривень. 23 лютого був підписаний договір.

У протоколі тендерного комітету зазначено, що пропозицію «Агропромислової продовольчої компанії» на підставі листа ПП, згідно з яким компанія не може здійснити поставку товару за вказаною ціною.

А ось відмова агрофірмі «Варта» виявилася більш вишуканою. У ній зокрема зазначено, що відсутні копії протоколу випробувань взірців харчових продуктів на органолептичні показники. Для ясності: органолептичний метод — це метод визначення якості продукції безпосередньо за допомогою органів відчуттів людини: зору, слуху, дотику, смаку, запаху. Органолептична оцінка продукції — узагальнена оцінки її якості, здійснена лише за допомогою органів відчуттів людини. Великий недолік цього методу – суб’єктивність. Як кажуть, комусь французький коньяк смердить тарганами, а комусь – таргани пахнуть французьким коньяком.

І ще низка причин на кшталт – «бракує копії» чи «відсутній документ обстеження території підприємства Держпродспоживслужбою» тощо.

Відтак дешеві пропозиції були відхилені, натомість угоду уклали з ПП «Захід Інвест Торг» на постачання 130 тисяч яєць по 3,30 гривні за штуку, що значно дорожче, ніж можна купити у першому-ліпшому супермаркеті. Зрештою у ціні на яйця присутня така складова як сезонність, тобто взимку яйця дорожчі, а влітку дешевші. Утім, це жодним чином не вплинуло за замовників і вони вирішили купити по-справжньому золоті яйця.

До речі, це не єдиний тендер, який оголошувала психіатрична лікарня, коли переможцем оголошували того, хто пропонував найвищу ціну. Схожа ситуація склалася із закупівлею чаю. Угода була укладена теж 23 лютого і знову ж таки переможцем стало ПП «Захід Інвест Торг». Тендер оголошувався на 119 тисяч гривень, компанія запропонувала виконати замовлення за 111972 гривні. А ось пропозицію ПП «Агропромислова продовольча компанія» у 81480 скасовано, а потім відхилено. До речі, причина та сама, що й у попередньому випадку – виконавець відмовився укладати угоду. А це вже попахує змовою.

Відтак 700 кілограмів чаю по майже 160 гривень за кілограм буде постачати ПП «Захід Інвест Торг».

Ще один тендер, оголошений Львівською обласною клінічною психіатричною лікарнею, викликає підозри. Йдеться про купівлю молока на суму мільйон 628 тисяч гривень. На участь в аукціоні зголосилися три компанії –ТОВ Молочна компанія «Галичина», ПП «Еко-дари» та ПП «САВКРАЙ». Перші дві погодилися виконати замовлення у середньому за 925 тисяч гривень, але їхні пропозиції відхилили і віддали тендер ПП «САВКРАЙ» за 1 мільйон 451 тисячу гривень.

У протоколах про відхилення зазначено, що ТОВ «Галичина» відмовилася підписувати угоду протягом 90 календарних днів… А «Еко-дари» отримали відмову, схожу до відмови агрофірмі «Варта» – «бракує копій», «нема опису товару»…

Тому 74 тисячі кілограмів молока буде постачати «САВКРАЙ» по 19,62 гривні за кілограм. Угода була підписана 16 лютого.

Ця ж фірма отримала тендер на постачання сметани. Щоправда, цього разу їхня пропозиція була нижчою за пропозицію «Еко-дарів». Вартість угоди – понад 371 тисяча гривень за 7500 кілограмів сметани по 49,50 гривні за кілограм.

Згідно із даними YouControl, «Захід Інвест Торг» існує лишень з 28 липня 2017 року. Її керівником значиться Мирослава Волоско. За нинішній рік компанія отримала тендерів на понад 4 мільйони гривень. Шість тендерів – Регіональна філія «Львівська залізниця» ПАТ «Українська залізниця», шість – відділ освіти Пустомитівської РДА, дев’ять – відділ освіти Городоцької РДА тощо.

А тепер найцікавіше, згідно із документами, оприлюдненими на сайті «Наші гроші», ПП «Захід Інвест Торг» Мирослава Волоско купила за 500 тисяч гривень в Андрія Якимця, який виступав поручителем ПП «Агропромислова продовольча компанія», того самого ПП, яке раз-по-раз бере участь у торгах разом із «Захід Інвест Торг» – подає низьку ціну, а потім знаходиться з десяток причин, щоб не підписувати угоду, відтак тендер отримує компанія Мирослави Волоско.

Згідно із інформацією на Опендатабот, зміна власника відбулася 10 жовтня 2017 року. Натомість  керівником і власником ПП «АПК» значиться Оксана Богач-Саган.

ПП «Захід Інвест Торг» і ПП «АПК» перетиналися на торгах вже близько восьми десятків разів.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: