Кістки, тельбухи і голови: як через незаконний бізнес лісова галявина стала скотомогильником (фото)

4

На Львівщині, поблизу села Боянець, на площі у декілька гектарів виріс скотомогильник. Залишки тварин – кістки, кишки, ратиці, шкури, кров – скидають просто неба, а птахи розтягують мертв’ятину ще на десятки, а то й на сотні метрів. Всі ці відходи – результат незаконної підприємницької діяльності, що процвітає у цих краях.

Скотомогильник знаходиться у кількастах метрах від траси. Неозброєним оком відразу й не помітиш, якби не зграї лелек. Чомусь саме вони облюбували цю місцину біля лісу. З наближенням до скотомогильника посилюється огидний запах, незгірша ніж на грибовицькому сміттєзвалищі. Ще за метрів двісті помітний сильний дим. Десь – у неглибоких ямах, а десь – просто так практично цілі туші тварин – корів, коней, телят, лошат – точніше те, що не збути на базарі, – кістки, нутрощі, голови. Дві туші, очевидно, викинули нещодавно, бо ставок з крові не встиг навіть потемніти, а тельбухи не почали розкладатися і гнити.

Невеликі рештки розтягають птахи, можливо, й дикі тварини приходять «побенкетувати», оскільки поряд ліс. Тому ратиці, кіски, телячі вуха розкидані у радіусі кількаста метрів. Крім мертв’ятини, тягнуть сюди й побутове сміття – пляшки, скляні і пластикові, памперси, якісь старі непотрібні деталі тощо. А там, звідки йшов дим, «підприємці», замітали сліди своєї діяльності – підпалили рештки, щоб створити імітацію буцімто захоронення старе. Від вогнища до перших дерев буквально метрів 10-15. Доки ми досліджували територію, попри нас проїхали з десяток людей, як збирали гриби чи ягоди.

Невдовзі на місце скотомогильника прибуває директор департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Руслан Гречаник разом з завкафедри екології Національного лісотехнічного університету професором Леонідом Копієм.

Тут не вперше виявляють рештки тварин, розповідає голова екологічної комісії Жовківської райради Ігор Муравський.

«Нещодавно сокальські АТОвці зловили тут бус, який скинув рештки тварин. Після цього з Сокальської райдержадміністрації на нашу екологічну комісію Жовківської райради і на ім’я голови райдержадміністрації прийшли листи з вимогою розібратися у ситуації і ліквідувати скотомогильник, оскільки всі нечистоти звідси потрапляють у річку Свиню, а звідти – в Рату і Західний Буг. Виникає багато інфекцій», – розповів Ігор Муравський.

Натомість професор Копій пояснив, що дуже небезпечні бактерії зі скотомогильника. Вони просочуються у грунт і потрапляють у підземні води, звідти – у ставки і річки, в яких часто купаються діти. Досить необачно хлепнути такої води і це матиме непередбачувані наслідки.

Після цієї неприємної знахідки сільському голові Боянця, адже ці землі належать до Боянецької сільської ради, загрожує штраф у 850 гривен. Якщо ситуацію не виправить – другий буде удвічі більшим.

«Я не можу собі з тим дати раду», – розводить руками сільський голова Василь Пограничний.

Скотомогильник – результат підприємницької діяльності мешканців кількох навколишніх сіл – Боянця, Деревні та Підріки – і міста Великі Мости, яке знаходиться вже у сусідньому районі – Сокальському. Тут на життя собі заробляють забоєм тварин – корів, коней тощо. М’ясо ж продають, наприклад, на Краківському ринку у Львові, а частину здають ковбасним цехам Куликова. Тільки у Боянці є 40 чи 45 дворів, де забивають тварин.

І все б нічого, якби не те, що, за словами голови сільради, тільки п’ять чи шість людей офіційно оформлені приватними підприємцями. В інших – бізнес незаконний. А це значить, що ніхто і ніколи не перевіряє тварин, які йдуть на забій, не кажучи вже про те, що подібні міні-скотобійні і близько не відповідають вимогам санітарних норм для подібних підприємств. Щоб не «палитись», «підприємці» позбуваються результатів своєї діяльності хто як може і хоче: зазвичай скидають непотріб за півкометра від села.

«Я всіх знаю, хто цим займається. А коли питаєш, чи вивозить рештки під ліс, каже: ні, собак ними годую. Поки не спіймаєш за руку, ніхто не зізнається. Потрібно, щоб було все це офіційно, щоб відвозили рештки тварин на жовківський костомельний», – каже Василь Пограничний.

Як вихід з нинішньої ситуації начальник департаменту екології Руслан Гречаник пропонує трактором перекопати всі можливі доїзди, а навесні заліснити ділянки.

«Треба десять доїздів перекопати, перекопайте десять. Так проблему в Самборі вирішили. А коли тут буде ліс і лісник, який відповідає за цю ділянку, то ніхто сюди не потикнеться», – каже чиновник.

Тим часом у Жовківському районі продовжують з’являтися як скотомогильники, так і стихійні сміттєзвалища. Адже з моменту закриття грибовицького полігону ТПВ, питання вивезення сміття залишається відкритим…

Оксана ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: