Що приховує Жовківський костомельний завод?

kistky-4

Екоінспектори не змогли потрапити на територію Жовківського ветсанзаводу для проведення перевірки. Причина – директор у відрядженні. На місці були лише бухгалтер, сторож і чоловік, чиї функції встановити не вдалося.

Пацюки, як коти

Жовківський костомельний завод «прославився» на всю країну після того, як місцеві активісти під час пошуку стихійних сміттєзвалищ натрапили на значно страшнішу знахідку – «цвинтар» тварин площею у 50 гектарів, де тривалий час захоронювали рештки. Як згодом з’ясувалося, прямий стосунок до захоронень має саме підприємство. Замість утилізовувати мертв’ятину, на заводі вигадали економніший спосіб – викопали яму у лісі, скинули рештки, прикопали пісочком, а пісок, який залишився, можна й продати. Таких захоронень тут чимало – одні давніші, інші – геть свіжі. А те, що не покидало межі костомельного, спалювали просто на подвір’ї, а не в крематорії, як того вимагають санітарні норми, частина кісток із залишками плоті лежить просто під шиферним навісом. Сюди на учту збираються комахи, вороняччя і, звісно, щури. Довкола загорожі десятки пацючих нір, а самі пацюки завбільшки із кішок. Один щур саме спочив вічним сном, коли пробирався, мабуть, на обід.

На відміну від попередніх наших вояжів зараз нічого не спалюють і сморід дещо менший, зате з протилежного боку стіни «свіжі» рештки – ціла купа свинячих туш. За словами директора Михайла Клина, відійшли вони в інший світ власною смертю, тобто природною. Тож виходить, що кілька десятків тварин одночасно дістали інфаркт або це було масове самогубство. Адже, погодьтесь, ніхто здорову свиню не викидає. Її перетворюють на ковбаску, шиночку чи сальцесон…

Щоб оглянути територію, яку так ретельно приховує від усіх директор, довелося вилізти на дерево. На жаль, інспекторам така перевірка не зарахується. Вони спокійно можуть оглядати прилеглі території, брати проби грунту, води, а ось побачити володіння пана Клина за обдертою стіною  – лише з дозволу.

«Сьогодні мала відбутися позапланова перевірка. Я прийняв рішення приїхати особисто і у разі відмови це зафіксувати та відразу викликати працівників поліції. На початку січня мала відбутися планова перевірка, але нам було відмовлено і зараз справа слухається у суді. Ми змогли зайти до бухгалтерії, обмінятися відповідними документами і, очевидно, завтра відбудеться перевірка. Будуть залучені інспектори і перевірка буде проведена», – розповів начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич.

Оскільки Жовківський ветсанзавод входить до сотні найбільших забруднювачів області, перевірка мають здійснюватися щорічно і саме у січні минула річниця, але на підприємстві чомусь відмовилися пускати інспекторів.

«Було зафіксовано низку порушень – забруднення грунтів. За багатьма показниками зафіксоване перевищення у декілька, а той декілька десятків разів. Підприємство має утилізовувати, а не закопувати рештки тварин на прилеглій території. Після перевірки будуть нараховуватися збитки, завдані державі, через забруднення грунтів і води», – додав головний екоінспектор області.

DSCF6647

«Ми проводили рейди на цьому підприємстві вже протягом кількох місяців. Навіть вдалося сфотографувати номери автомобілів, які розвантажували тут тваринні залишки. Але щоб провести перевірку, згідно із чинними законодавством, потрібно отримати дозвіл. Ми всі матеріали передали у правоохоронні органи і сподіваємося, що найближчим часом отримаємо результати. На жаль, директор підприємства не йде на спілкування. Цілком очевидно, що тваринні рештки не утилізовуються належним чином, тобто технологія не відповідає задекларованій і крім того, підприємство взагалі не має декларації про відходи, де вказана кількість відходів і які це відходи, включно до хімічних елементів і які граничні допустимі концентрації цих відходів. Якщо вони не впливають на екологію, тоді дається дозвіл на їхню утилізацію», – пояснив директор департаменту з екології і природних ресурсів Руслан Гречаник.

Директор, поліція і цап-відбувайло

Те, що можна побачити ззовні підприємства – це залишки колишніх цехів з побитими вікнами, крізь які видно протилежний бік підприємства. Чи є там бодай якесь обладнання, можемо, наразі, тільки здогадуватися. За офіційною інформацією, миловарна лінія була вирізана за попереднього директора і здана на брухт. Цілком ймовірно, що така ж доля спіткала й печі, адже газ опломбований, а димар – улюблене місце круків.

Офісні приміщення не набагато кращі – обшарпані коридори, на одних дверях зберігся напис «профспілка», навпроти – три кабінети: той, що посередині, напевно, колись був приймальнею, нині про це нагадує стара друкарська машинка в целофані, ліворуч – кабінет директора – такі ж як і всюди обдряпані двері і напис «Директор Клин Михайло Йосипович», видрукуваний на принтері, праворуч – бухгалтерія, яка, ймовірно, слугує й кухнею – газова плита, мікрохвильовка, єдина окраса «офісу» - червоне крісло на коліщатках. І все б нічого, якби не нестерпний сморід, який панує всюди, а ще тілом пробігають дрижаки, коли згадуєш про тутешніх сусідів, ба, швидше господарів – сотні, а може, тисячі пацюків. Втім, здається, це зовсім не турбує працівників підприємства, бо наявність кухонного начиння свідчить, що на апетит «аромати» не впливають. До речі, просто під офісом – помідорна грядка, яку хтось «любовно» підливає криничною водою.

На жаль, сьогодні бухгалтер і сторож стали цапами-відбувайлами. Їм довелося грудьми прикривати директорські тили, поки сам керівник десь переховувався. За його словами, він поїхав до Ковеля у відрядження. Щоправда, директор подбав про перестраховку – з дверей, через які можна потрапити прямісінько у двір, витягли клямку. Не допомогла й поліція, що прибула на виклик. Після нетривалих переговорів з бухгалтером довелося відступити. Але на тому санта-барбара не закінчилася. На телефон депутата районного ради, активіста Ігоря Муравського подзвонив чоловік, який представився Олександром. За його словами він з ДП «Укрветсанзавод», філією якого і є Жовківський ветсанзавод, і без погодження з Києвом про жодну перевірку не може бути й мови. Всі правові доводи головного держекоінспектора Миколи Маланича представник ДП проігнорував…

Тим часом щоб на підприємстві не замели сліди своєї діяльності, місцеві активісти готуються стояти усю ніч на чатах. Бояться, що не утилізовані рештки вивезуть із заводу і за старою «доброю» традицією прикопають у лісі, а тоді заспівають стару пісню про те, що то не їхня територія і хто та що туди вивозить, не знають.

ДП-банкрут

Щодо ДП «Укрветсанзавод», то вдалося з’ясувати теж багато цікавих нюансів. Якщо зайти на титульну сторінку підприємства в Інтернеті, то там відсутня будь-яка інформація, скажімо, про директора, а люди, до яких можна звернутися з якихось питань, вказані як Олександр та Інна. (Можна припустити, що саме цей Олександр і телефонував Ігорю Муравському.) Зазначена адреса: Київ, вул. Б.Гмирі, буд. 9-в, 02140.

3

Натомість сайт Youcontrol вказує юридичну адресу підприємства м.Київ, вулиця Бориса Грінченка, будинок 1. З 18 листопада 2015 року виконувачем обов’язків генерального директора є Володимир Володимирович Чечет. Розмір статутного капіталу – тисячу гривень. До речі, вказані види діяльності ДП «Укрветсанзавод» аж ніяк не обмежуються утилізацією мертвих тварин. У коло інтересів підприємства входить, зокрема, вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур, змішане сільське господарство, допоміжна діяльність у тваринництві, виробництво м'ясних продуктів, оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин, фінансовий лізинг тощо.

5

До ДП «Укрветсанзавод» входить 18 підприємств, серед яких і Жовківська філія Державного підприємства «Укрветсанзавод».

6

А найцікавіше, що 25 червня нинішнього року було порушено справу про банкрутство.

4

2

Станом на 01.08.2016 щодо платника податків ДП «УКРВЕТСАНЗАВОД» наявна інформація: перебуває на обліку в контролюючому органі як такий, щодо якого набрало законної сили судове рішення щодо порушення провадження у справі про банкрутство.

Станом на 07.08.2016 платник податків має податковий борг.

Не менш цікава і персона директора, тобто в.о. гендиректора пана Володимира Чечета. Вдалося знайти низку підприємств тим чи іншим чином дотичних до нього. Як вже знаємо це ДП «Укрветсанзавод», а ще – ТзОВ «О.В.Р.Р.», яке займається прісноводним рибництво і сьогодні його директором є Олександр Чечет, син Володимира Чечета; ТзОВ «Інвар Сервіс», основний вид діяльності – нерухомість, засновник компанії – Володимир Чечет, директор Станіслав Олідорт; ТзОВ «Багіра-Д», вид діяльності – прісноводне рибництво, Володимир Чечет серед засновників, директор – Алла Линник; ТзОВ «Борд Сервіс», вид діяльності – реклама, уповноважена особа – Олександр Чечет; ПП «Київагробуд-2006», вид діяльності – змішане сільське господарство, засновник і уповноважена особа – Олександр Чечет.

Засвітився Володимир Чечет і на політичному і громадському небосхилах. Він вказаний як один із засновників політичної партії «Вітчизна», дата реєстрації – 19 листопада 2001 року, нині керівником її є Вілен Мартиросян, а серед гасел – зміцнення відносин з Росією. Хоча останній похід у політику пана Чечета був у президентській команді «Солідарність». Крім того, Володимир Чечет вказаний як засновник Київської обласної громадської організації «Громадська інспекція рибоохорони».

8

9

Одне слово, історія з Жовківським ветсанзаводом стає дедалі цікавішою і є надія, що завтра інспекторам таки вдасться потрапити на територію скандального підприємства. А ми продовжуємо стежити за розвитком подій.

Далі буде…

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: