Журналісти оскаржуватимуть законність позачергового з'їзду НСЖУ

30601

Про це у своєму блозі на сайті «Известия» написала журналістка і член Національної спілки журналістів України Тетяна Котюжинська.

Про це у своєму блозі на сайті «Известия» написала журналістка і член Національної спілки журналістів України Тетяна Котюжинська.

Вона повідомила, що при організації та навіть ініціюванні позачергового з'їзду керівництво профспілки припустилось численних порушень статуту та інших документів. «Під час прийняття рішення про проведення цього з'їзду, проведення конференцій обласних організацій та у день з'їзду було допущено стільки порушень законодавства і Статуту НСЖУ та обласних організацій, що робить неможливим реєстрацію Міністерством юстиції прийнятих на з'їзді змін», - заявила журналістка.

«Відповідно до Статуту (на сайті НСЖУ) правління скликається на підставі рішення секретаріату, а секретаріат скликається головою НСЖУ, - продовжує журналістка. - Під час пленуму правління НСЖУ 2 вересня ряд секретарів НСЖУ вказували, що засідання секретаріату, скликаного першим секретарем Томіленком С.А. на 2 вересня (на годину раніше від правління), не відбулося у зв'язку з відсутністю кворуму (проводився відеозапис виступів). Таким чином, секретаріат на своєму засіданні не приймав рішення про скликання правління, що означає, що засідання правління та прийняті ним рішення є такими, що не відповідають Статуту. Більше того, протягом 2016 року відбулось єдине засідання секретаріату - 20 квітня — і протоколу цього засідання, так само, як і протоколів пленумів правління за 2016 рік не існує — їх немає на сайті НСЖУ, вони не надсилалися членам правління, секретаріату, ревізійної комісії.

Щороку НСЖУ подає статистичний звіт про кількість членів організації. Станом на 01.01.2016 року прозвітовано про наявність 20331 члена НСЖУ. Всі члени НСЖУ перебувають на обліку в обласних організаціях. За зміни і доповнення до Статуту НСЖУ мають проголосувати не менше 3/4 обраних делегатів. Делегатів на конференції обласних регіональних організацій обирають на зборах первинних осередків НСЖУ. Відповідно до статутів обласних організацій, зміни і доповнення до їх статутів мають проголосувати від 2/3 до 3/4 (в різних облорганізаціях – по різному) делегатів обласних конференцій. Повторюся: делегувати делегатів на обласні конференції можуть і повинні первинні організації НСЖУ, але, на жаль, первинні осередки НСЖУ не зареєстровані, тому, відповідно до оновленого законодавства, первинні осередки юридично не мають права делегувати своїх представників для участі в обласних конференціях».

«Я змушена оскаржувати в суді легітимність 13-го з'їзду НСЖУ, бо впевнена, що інакше наступні з'їзди повторюватимуть допущені порушення, - додає Тетяна Котюжинська. - Проводити з'їзди “на 20 делегатів” для організації, яка видала майже 30 тисяч посвідчень журналіста — це «дно». НСЖУ ще може відштовхнутися від цього «дна» і повернути свої позиції, а може лишитися на тому «дні» навічно.

Я є членкинею НСЖУ 15 років, рівно 11 років є головним юрисконсультом НСЖУ і тому я не можу просто спокійно відійти в бік і дати цьому “Титаніку” спочити «в Бозі».

Повний текст колонки читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: