Собаки-лікарі: як в Україні постраждалих бійців рятують чотирилапі друзі (інтерв’ю)

15073525_1159973990766791_6700076503650744408_n

Ольга Смірнова — волонтер-кінолог, яка сьогодні координує роботу проекту «Друг героя». Активістка разом з іншими небайдужими громадянами виховують собак, які допомагають бійцям АТО долати посттравматичні розлади, переселенцям – справлятися з депресією, а дітям з дитбудинків — не почуватися самотніми.

«Друг героя» — це перший і єдиний в Україні проект, який впроваджує таку діяльність. Про нього, його засновників та партнерів, а також головних членів — чотирилапих друзів людини, ми і говорили з Ольгою Смірновою.

Ольга Смірнова — волонтер-кінолог, яка сьогодні координує роботу проекту «Друг героя». Активістка разом з іншими небайдужими громадянами виховують собак, які допомагають бійцям АТО долати посттравматичні розлади, переселенцям — справлятися з депресією, а дітям з дитбудинків — не почуватися самотніми.

«Друг героя» — це перший і єдиний в Україні проект, який впроваджує таку діяльність. Про нього, його засновників та партнерів, а також головних членів — чотирилапих друзів людини, ми і говорили з Ольгою Смірновою.

Собаки — як порятунок

З активісткою спілкуємося телефоном. «Я завжди десь біжу, кудись їду… От зараз якраз прямую до Чернігова», — виправдовуючись каже вона. У Чернігові волонтери проекту зараз відвідують дітей з особливими потребами та налагоджують співпрацю з місцевими кінологами.

— Я волонтер-кінолог, готую собак-рятівників. Разом з тим, вирішила зайнятися чимось, що може допомогти хлопцям з фронту, змінити щось у країні на краще, — розповідає Ольга Смірнова.

Ольга Смірнова зі своєю собакою-рятівником

Ольга Смірнова зі своїм собакою-рятівником

Ідея ж заснувати саме проект «Друг героя» з’явилася після того, як активісти та кінологи з Канади звернули увагу на те, що багато воїнів АТО підбирають собак до себе в частини, а потім не можуть з ними розлучитися — привозять додому.

— Канадійці, які завжди досить чутливо реагували на події в Україні, звернулись до українських кінологів і таким чином з'явився проект, у рамках якого ми спільно готуємо каністерапевтичних собак і службових для ветеранів.

Каністерапія, пояснює Ольга, це один з видів лікування і реабілітації людини за допомогою спеціально відібраних і навчених собак під наглядом кваліфікованих фахівців. Інакше кажучи — лікувальна кінологія.

Службові ж собаки — це ті, яких спеціально готують під конкретну людину, у даному випадку — ветерана війни. Він знаходиться цілодобово на «чергуванні». Основне його завдання — відчувати психо-емоційний стан господаря.

— Наприклад, якийсь поганий сон людині сниться або ветеран провалюється у свої думки. І завдання собаки не допустити виключення АТОвця з дійсності. Він його будить вночі, а вдень «переключає» людину на себе.

14650251_1125413130889544_1693459196828350851_n

Службовий собака — належить проекту, його спеціально шукають, купують. На етапі освоєння базових навичок вони живуть з кінологами. Тут їх вчать команд, вивозять на різні об’єкти: вулицю, магазини, транспорт тощо, бо ж такі чотирилапі мають спокійно реагувати на будь-якого роду подразники. На другому етапі собака знайомиться з майбутнім господарем і вони обоє проходять тренінг з інструкторами проекту. І тільки на третьому етапі собака передається. Утім, наголошує волонтерка, кінологи продовжують контролювати їх. Загалом такий собака готується мінімум два роки.

Ольга каже, що військовим дійсно потрібна така допомога. Бо ж багато хто з них по поверненню додому продовжує жити війною і має посттравматичні розлади.

— Для України така методика — це щось нове, але психологи одразу відчули позитивний результат і намагаються нас залучати більше. Каністерапевтична собака, особливо на початковому періоді роботи психолога, створює відповідну позитивну атмосферу і допомагає людині відкритися.

За приклад Ольга ставить ситуацію, коли їхні активісти разом з психологами працювали з групою для колишніх полонених і тих, хто переніс тортури. Переконує: психологи були вражені результатом. Собаки віддзеркалювали стан групи і фахівці могли регулювати свою роботу. Так тренінг пройшов більш ефективно.

Коли порода має значення

Сьогодні кінологи-волонтери працюють із дванадцятьма собаками, дві з яких — службові. Усіх чотирилапих відбирали за рекомендаціями канадійських кінологів. Відтак, друзями героїв сьогодні є здебільшого лабрадори та золотисті ретривери. Бо ж каністерапевтичний собака повинен бути лагідним, спокійним і доброзичливим.

— Породи тварин важливі. Для службового собаки нам порадили брати лабрадорів і золотистих ретриверів. Вони позитивні, мають добрий характер, не агресивні. Крім того, серед них найбільший відсоток таких, що можуть нам підійти. І в Україні ці породи широко представлені.

Також друзі героїв — це метиси і бордер-коллі. Волонтерка каже, що вони не різкі і дуже добре ладнають з усіма. Але є і винятки. До прикладу, серед каністерапевтичних собак є німецький боксер, який також дуже спокійний, не виявляє жодної агресії.

14732379_1134160796681444_8299687307909842626_n

—До нас звертаються власники різних порід. Приходять, і якщо тварина проходить тест та отримує сертифікат терапевтичної собаки, ми її залюбки запрошуємо до нашої групи.

Взагалі ж Ольга радить тим, хто хоче допомогти, має песиків і бачить, що вони дуже привітні, веселі, звертатися до кінологів проекту. Бо ж, навіть якщо спочатку собака буде неготовий, спеціалісти порадять, що треба виправити, аби його прийняли до рядів каністерапевтів.

Собаки готуються у кілька етапів під керівництвом канадських тренерів. Чотирилапих тут навчають базовим навичкам: слухняності, сконцентрованості тощо. Далі ж їх вчать і реагувати на психо-емоційні стани людей.

Про плани

— «Друг героя» — волонтерський проект, що працює більше двох років. Зараз нам вдалося отримати трошки фінансової допомоги від посольства Канади в Україні. Вони дуже зацікавлені у цьому. Також нам допомагають наші друзі-партнери. Це компанія «Кормотех», ветеринарна мережа «Алден-Вет» та інші. Але ми сподіваємося, що хтось ще підтримає, — трохи із сумом говорить Ольга.

У розмові про Канаду вона доволі часто згадує ім’я Калина Кардаш. Каже, якби не вона, то взагалі невідомо, що би було з проектом. Калина — керівник і засновник проекту, його ідейна мати, волонтерка, яка допомагала координувати роботу між українськими кінологами і канадійськими, збирала кошти. Але очевидно, що лише на кількох людях це триматися не може.

— Тому ми і запрошуємо до участі усіх бажаючих, — вже більш бадьорим тоном говорить Ольга Смірнова. — У нас є сайт, сторінка у Фейсбуці. І там можна знайти пункт «як долучитися». Якщо ви маєте собаку, долучаєтеся, як волонтер, і ваш пес приноситиме користь іншим, якщо ви кінолог, ми теж на вас чекаємо.

Сьогодні ж проект потроху розширює межі своєї діяльності. Якщо раніше «Друг героя» стосувався тільки ветеранів АТО, тепер команда працює і з переселенцями, і з дітьми, які мають певні психічні розлади або ж проживають у дитячих будинках.

15666351_594892157381685_1988301580_n

— Думаю, що «Друг героя» дуже перспективна справа. І зупинятися ми зараз не збираємося. Налагоджуємо співпрацю з обласними осередками по Україні, постійно їздимо у різні міста встановлювати контакти, проводити тренінги.

Ольга мріє про те, щоби у кожному українському місті було представництво проекту: зі своїми кінологами-волонтерами, собаками як каністерапевтичними, так і службовими. Зрештою, війна і різного роду проблеми торкаються усіх.

Спілкувалася Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Фото зі сторінки «Друг героя» у Фейсбуці

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: