«Недорусская недовесна»: як цього тижня в Західній Україні влаштовували провокації

ajnj

До перекриття траси у селі Гряда на Львівщині, ймовірно, причетні двоє жителів Києва. Про це повідомили у Львівській обласній прокуратурі. Підозрюваних вже затримано.

Загалом тиждень, що минає, виявився багатим на провокації в Західній Україні. Почалося все з обстрілу з важкого озброєння Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку. Того ж дня затримання провокаторів у Львівській області. А вже наступного – Служба безпеки України розпочала спеціальне досудове розслідування стосовно росіян, які вербували закарпатських заробітчан для участі у проплачених акціях. А в Чернівцях СБУ припинила діяльність фейкової громадської організації «Захист прав національних меншин», засновники якої за гроші російських кураторів проводили антиукраїнську пропаганду.

А тепер все по порядку…

29 березня, о 00.30, надійшло повідомлення про вибух у будівлі Генкосульства Польщі у Луцьку.

Фото УНІАН

Правоохоронці виявили на місці події залишки від ручного протитанкового гранатомета РПГ-22. За даними поліції, зловмисники вели вогонь з двору консульства, намагаючись потрапити у вікно на останньому поверсі будівлі. На момент скоєння нападу в кімнаті, по вікну якого вели вогонь, нікого не було. Охоронці перебували поверхом нижче.

Подія викликала величезний міжнародний резонанс. І польська, і українська сторони зробили заяви,припустивши, що в цьому зацікавлена третя сторона.

Як наслідок, усі консульства Польщі припинили свою роботу. Єдине місце, де можна отримати потрібну консульську послугу залишився Київ.

Тим часом на підконтрольних бойовикам та Росії територіях тамтешні так звані ЗМІ з посиланням на «офіційних осіб» «ЛНР» активно поширювали «розвідінформацію народної міліції ЛНР» про нібито причетність до теракту військовослужбовців батальйону «Донбас».

За версією «народної міліції ЛНР», теракт був здійснений «з метою очистити західні області України від національних меншин», а наступною метою терористичних атак націоналістів може стати газопровід з України в Польщу. Зрозуміло, що цю «версію» активно тиражували і російські ЗМІ.

Натомість польська сторона хоч і погодилася, що обстріл консульства вигідний саме Росії, щоб посіяти чергове зерно розбрату між країнами, особливо напередодні ухвалення для України безвізового режиму і посилення співпраці з НАТО, все ж хотіла б отримати докази. Тож СБУ запропонувала 25 тисяч гривень за інформацію про вибухи у Генеральному Консульстві Польщі у Луцьку.

29 березня, приблизно о 10-ій, у селі Гряда Жовківського району зупинилися три автобуси, з яких вийшли близько півтори сотні людей. Витягнувши плакати з провокативними гаслами, на кшталт «Ні! Геноциду поляків», невідомі особи повністю заблокували трасу.

Фото Ігоря Муравського

Щоправда, акція виявилася нетривалою. За лічені хвилини на місці були різні правоохоронні служби – поліція, спецназ, СБУ, контррозвідка. Майже половина «протестувальників» змогла втекти, кинувшись навпростець  полями. Тих, кого зловили, відправили до Жовківського райвідділу. У затриманих вилучили телефони, фотоапарати, квадрокоптер, генератор, а головне – інструкції, згідно із якими, провокація мали за будь-яку ціну тривати до вечора, щоб створити необхідну картинку для ЗМІ, зрозуміло, насамперед російських. До речі, серед затриманих жодного поляка не виявила, зате було чимало школярів і людей під дією алкоголю чи наркотиків.

Але, як вже згодом з’ясувалося, «потрібну» картинку поширювали не лише російські ЗМІ, а й деякі українські, які спіймалися на гачок фейка. Більшість з них досі залишаються під контролем колишніх регіоналів.

Читайте також: «Поляки, які перекрили трасу»: як українські медіа поширювали російський фейк»

До речі, готувалися, очевидно довго до провокації, але не дуже ретельно, допустивши чимало, м’яко кажучи, помилок. Наприклад, сторінка у соцмережі «Польський Львів», щоб висвітлювати події у Гряді, з’явилася перед самою «акцією», куди один за одним закидали відео. Так званий «поляк», який коментував подію для «своїх», говорив з помітним акцентом і відмовлявся бодай щось коментувати для журналістів, які прибули зі Львова. Інші учасники акції не те, що польської, а й української не знали. Подібних «грішків» організатори допустили чимало…

А вже сьогодні стало відомо, що правоохоронці затримали двох жителів Києва, які підозрюються в організації провокації з перекриття траси в селі Гряда. Їм інкримінують ч.2 ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України за попередньою змовою групи осіб), ч.2 ст. 161 ККУ (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності та іншими ознаками), ч.2 ст. 345 ККУ (умисне заподіяння працівнику правоохоронного органу тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків) та ч.3 ст.296 ККУ (хуліганство).

29 березня СБУ накрила фейкову громадську організацію «Захист прав національних меншин», яка проводила антиукраїнську пропаганду. Вони поширювали матеріали із закликами до економічного та політичного відокремлення західноукраїнських областей. Голова установи також готував та оприлюднював у ЗМІ авторські статті на підтримку терористичних організацій «ДНР/ЛНР», а також антиукраїнської політики РФ на міжнародній арені.

Правоохоронці, зокрема, виявили листування з колишнім українським журналістом та політологом, ініціатором створення так званої «Бесарабської народної ради» Артемом Бузилою, який переховується від українського правосуддя. Він, за наявними даними, підтримує постійні контакти з оточенням Владислава Суркова ‒ радника президента Росії.

Виявлена переписка свідчить, що керівники ГО планували організацію публічних заходів за участю окремих європейських політиків для створення «картинки» для телебачення про начебто утиснення нацменшин в Україні та необхідність розширення їх прав. Правоохоронці також виявили у керівника організації гроші в іноземній валюті, які, за наявною інформацію, він отримав з Росії на фінансування антиукраїнської діяльності.

До речі, напередодні, 20 березня, у Чернівцях стався конфлікт між активістами і місцевим політологом Олегом Хавичем, який саме прямував на прес-конференцію, щоб оголосити про створення ГО «Захист прав національних меншин». Однак на подію Хавич так і не потрапив. Від роздратованих АТОвців новоявленого «сепаратиста» врятувала поліція.

Фото 0372.ua

30 березня СБУ викрила агентурну мережу російських спецслужб, організатори якої в Росії вербували закарпатських заробітчан для участі у проплачених акціях.

Було встановлено, що в Москві під прикриттям громадської організації російські спецслужби вербували мешканців Закарпаття. Під час «семінарів» та «конференцій» куратори відпрацьовували жителям регіону завдання, зокрема проведення агітації на підтримку автономізації Закарпатської області. Ще 2015 року один з керівників так званої ГО, колишній співробітник спецслужб РФ, завербував кількох закарпатців, які за гроші погодилися перекривати дороги, агітуючи проти мобілізації і на підтримку автономізації області. Куратор передавав інструкції, детальний опис протестів для створення картинки для Кремля. Підозрюваного оголосили в розшук. Наразі відомо, що він постійно перебуває на території Росії.

Цілком очевидно, що почерк в усіх подіях минулого тижня дуже схожий – робота йде за напрацьованими схемами. Грубо, кострубато, але провокації продовжуються…

Оксана ДУДАР

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: