Історія на продаж: Фонд держмайна виставить на аукціон костел

715.1.b

Серед об’єктів приватизації на сайті Фонду держмайна є костел у селищі Магерів Жовківського району. Однак аукціон, наразі, не оголошено. Натомість у переліку затверджених до продажу об’єктів є сусідня з костелом будівля.

 

У заснованому 1591 році Магерові костел Святої Трійці був освячений 1845 року. Сьогодні сакральна споруда стоїть порожня і поволі руйнується.

У селищній раді Магерова ІА Дивись.info  розповіли, що костел належить державі, а балансоутримувачем є приватне підприємство «Газдиня».

«Магерів не має стосунку до костела. Він належить державі і знаходиться на балансі Фонду держмайна», – повідомила секретар Магерівскої селищної ради Ірина Ковальська.

Раніше громада селища зверталася до Львівська Архідієцезія Римсько-Католицької Церкви, що будівля пустує і занепадає, але там не захотіли пред’являти свої права на споруду. Мовляв, ми на колишній костел не претендуємо і робіть з ним, що вважаєте за потрібне.

Однак і селищна рада не має жодного стосунку до будівлі, бо за радянських часів вона належала заводу «Полярон» разом з іншим адміністративним будинком, який власне і планують у Фонді держмайна продати цьогоріч.

«Окреме індивідуально визначене майно - службовий будинок літ. «А-2», поз. 1, площею 198,9 кв. м, за адресою: 80327, Львівська обл., Жовківський р-н, смт Магерів, вул. Л. Мартовича, 2, що перебуває на зберіганні Приватного підприємства «Газдиня» (код ЄДРПОУ 38853252)», – зазначено у каталогу об’єктів, призначених на продаж.

Виробниче об'єднання «Полярон», якому належали будівлі, — колишня група підприємств з виробництву електронних компонентів для радіолокації і зв'язку, одне з найбільших у структурі військово-промислового комплексу СРСР. Внаслідок конверсії, що почалася в другій половині 1980-их, підприємство почало випускати вакуумні вимикачі для комутації електрокіл. А 2010 року «Полярон» реорганізували в публічне акціонерне товариство (ПАТ), 100% акцій якого належить регіональному відділенню Фонду держмайна України у Львівській області. З жовтня 2011 року підприємство проходить процедуру санації. У 2012 році Фонд державного майна України виставив 100% акцій підприємства на приватизаційний аукціон, ціна пакету становила 25,67 млн грн. На той момент «Полярон» був монополістом на ринку виробництва вакуумної комутаційної техніки, яка використовується у гірничо-видобувній та хімічній промисловості.

У серпні 2015 року юридичну особу ПАТ «Науково-виробничий комплекс «Полярон» було анульовано. А ось майно підприємства залишається на балансі Фонду держмайна.

До речі, нічого не знають у селищній раді і про балансоутримувача будівель ПП «Газдиня». Натомість, згідно із даними YouControl, кінцевим бенефіціарним власником ПП є Павло Бакун, зареєстрований у Рясне Руське Яворівського району, який має стосунок до двох десятків компаній, зареєстрованих на Львівщині, Прикарпатті, Тернопільщині, Херсонській та Харківській областях. Тільки половина з них не перебуває у стані припинення.

До речі, Павло Бакун 2012 року був фігурантом дуже прикрої справи – багатомільйонної афери. Йдеться про ТзОВ «Міст Експрес», яка відмовилася від своїх фінансових зобов’язань перед луганською фірмою ПП «Трансгарант». Остання надавала вантажні транспортні послуги. Після тривалої судової тяганини луганська компанія змогла довести свою правоту, і «Міст Експрес» мав перерахувати «Трансгаранту» майже мільйон 218 тисяч гривень. Та коли було відкрити виконавче провадження, від «Міст Експресу» і слід простив. З’явилася компанія-клон за іншою адресою і з іншим керівником – цим загадковим Павлом Бакуном, якого довго розшукували виконавчі органи зі вказаною адресою у Рясне Руське, але так і не знайшли. Зрештою загальна дебіторська заборгованість компанії «Міст Експрес» досягла 30 мільйонів гривень. Ухвала Господарського суду від 3 березня 2015 року у справі «Трансгаранту» засвідчує, що загадкового пана Бакуна, власника «заводов и параходов», віднайти так і не вдалося. 10 березня 2015 року з’явилося           повідомлення про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи ТзОВ «Міст Експрес».

Дуже дивно, що людина з такими капіталами і підприємницькою хваткою залишається настільки не публічною і жодних даних, окрім інформації у бізнес-реєстрах, про неї нема. Тим не менше саме приватне підприємство «Газдиня», кінцевим бенефіціарним власником якого є Павло Бакун, зараз є балансоутримувачем костела ХІХ століття у Магерові, виставленому на торги Фондом держмайна.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: