Бланка на службі: яке майбутнє мають військові собаки?

18049534_1781445488837392_2047357066_o

«На службі» – це історії про собак, які щодня віддано виконують свої доручення, працюючи у державних установах і службах України.

Спецпроект створений у співпраці з ТМ «Club 4 Paws» – міжнародним брендом українського виробника раціонів для тварин преміум-класу.

Наталія познайомилася з Бланкою близько 4-х місяців тому. Тоді їй зателефонувала знайома і розповіла, що активіст Ігор Сайко шукає новий дім для собак, які раніше працювали у військових частинах.

Наталія розповідає, що майже відразу зв’язалася з Ігорем та погодилася взяти тварину. Адже останніх 5 років ходила з думкою про те, чи не взяти їй собаку з досвідом військової служби і як його знайти. Запитуємо, чому саме військового?

«Моя подруга взяла такого собаку, і ніколи не шкодувала про своє рішення. Ці собаки зовсім не агресивні, вони – добрі, мудрі, відповідальні. І, що для мене також було важливим, – добре навчені. Виховувати собаку змалечку дуже складно самостійно, майже неможливо навіть. А собак у державних структурах та військах ретельно готують кінологи», – пояснює Наталія.

[dyvys_blockqoute text="Службові собаки зовсім не агресивні, вони – добрі, мудрі, відповідальні" author=""]

Через тиждень їй привезли Бланку. Наталія розповідає, що досі добре пам’ятає  цей день. На той момент німецькій вівчарці виповнилося 8 років, проблем зі здоров’ям вона не мала. Правда, виглядала трохи наляканою та спантеличеною.

«Бланка трималася Ігоря. А коли ми їй показали місце для відпочинку та сну, вона відразу туди лягла. І так лежала деякий час. Цікаво, що спочатку вона навіть краще реагувала на чоловіків, слухалася їх. Це через специфіку її минулої роботи. Потім звикла до нас – до моєї родини, до інших тварин, які живуть у нас в квартирі», – продовжує Наталія.

Період адаптації пройшов дуже швидко і був майже невідчутним. Нові господарі відразу ж відвели Бланку до ветеринара на огляд та обов’язкові процедури, почали гуляти на вулиці, налагодили режим харчування. «Ви навіть не уявляєте, яка Бланка мудра! Та й інші всі мої тварини теж дуже мудрі. Коли Бланка щось починає хотіти, то стає справжньою плаксою. Ми всі її обожнюємо», – Наталя усміхається і з захватом розповідає про улюбленицю.

[dyvys_blockqoute text="Ви навіть не уявляєте, яка Бланка мудра! Ми всі її обожнюємо" author="Наталія"]

«Німецькі вівчарки від природи дуже добрі та уважні. І за хорошого та правильного догляду вони живуть близько 15 років. А у військових частинах їх списують вже після 7-8 років. Що далі робити цим тваринам?», – додає.

Про минуле Бланки, на жаль, нічого не вдалося дізнатися. Ні Наталія, ні Ігор не знають, чим власне займався собака і де служив. Відомо лише те, що коли собаці виповнилося 8 років, його мали «списати» з військової частини.

Яким чином «списувати» собак, що досягли цього віку, ніяк не регламентовано. Загалом є декілька варіантів – вбити або знайти нову родину і прилаштувати чотирилапого захисника.

Коли ж військові не можуть вбити тварину чи знайти їй новий дім і залишають у своїй частині – це трактується як розтрата державних коштів. Порушення, за яке проти них відкривають кримінальні справи. Такі випадки, коли військові рятують своїх чотирилапих помічників від смерті, автоматично прирівнюючись до злочинців, – непоодинокі.

[dyvys_blockqoute text="Коли військові не можуть знайти тварині новий дім і залишають у своїй частині – це трактується як розтрата державних коштів. Такі випадки, коли військові рятують своїх чотирилапих помічників від смерті, автоматично прирівнюючись до злочинців, – непоодинокі" author=""]

Ігор зазначає, що почув про цю проблему минулої осені. І відразу почав діяти, бо як тут залишитися осторонь. Пояснює:

«Тоді я почув про те, що один військовий хоче прилаштувати собак, яких би в іншому випадку «утилізували». Почав з цим допомагати. За весь час нашої роботи ми ніколи не віддавали собак абикуди та аби до кого.  Завжди дуже уважно ставимося до вибору майбутніх господарів».

Також розповідає про те, що люди телефонують з усіх куточків України, аби взяти собі військового собаку. Доволі часто обирають саме тих, які мають проблеми зі здоров’ям. Щоб вилікувати та допомогти. І в таких собак точно є майбутнє.

ТМ «Club 4 Paws» – це один із брендів компанії Kormotech, яка сприяє зміні ставлення в українському суспільстві до собак і формує культуру поведінки з тваринами. За підтримки ТМ «Club 4 Paws» вдалося реалізувати всеукраїнську ініціативу «Не залишай нас в АТО», результат якої – сотні волонтерів, передача 30 тонн кормів у 17 міст і тисячі нагодованих тварин.

Раціони ТМ «Club 4 Paws» щороку перемагають у тендерах для державних установ і служб України, забезпечуючи здоров’я чотирилапим захисникам. Загалом же раціонами забезпечені  тисячі собак, а це десятки державних установ.

Читайте також: 

Бетті на службі: як вівчарка з унікальним нюхом зупиняла злочинців на залізниці

Рада на службі: історія собаки, що врятував людей від аварії на залізниці

Баста на службі: як вівчарка зі спецбатальйону знайшла вибухівку в банці меду

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: