Міжнародний культурний журнал розповів, як революція Євромайдану перейшла в українську моду

Fiona_Leahy_and_Dita_von_Teese_VITA_KIN_Originals
Моделі Фіона Ліхай і Діта фон Тіс в одязі від Віи Кін / VITA KIN Originals/Facebook

По завершенню Євромайдану українська революція перейшла в усі сфери життя українців, зокрема у моду. Тутешні дизайнери на хвилі патріотизму знайшли підтримку у громадян і повернули українське на порядок денний.

Феномен відзначили у відомому культурному журналі про Східну Європу The Calvert Journal. Оглядач видання Ден Пелещук у колонці «Made in Ukraine: how a home-grown fashion movement is helping to build a nation» відзначає, що мода може стати драйвером культруних, соціальних та економічних змін в Україні, наближаючи країну до Заходу.

«Демократична революція не зникла із вулиць Києва – вона просто набула іншої форми. Разом із політичним завантаженням країна шукає нових джерел національної гордості. Для світу моди – «Made in Ukraine»: громадський рух, що підтримують місцеві дизайнери і виробники, які допомагають утвердити Україну в якості нового форпосту моди на Сході.

Місцеві бренди отримують економічну користь від і сприяють розквіту почуття патріотизму. Вони змушують увесь світ наршеті побачити Україну на карті світу, а також сприяють встановленню хорошого бізнес-клімату усередині країни», – веде мову Ден Пелещук.

Автор пояснює, що мода стала засобом самоідентифікації на фоні російської агресії, а також способом підтримки локального бізнесу. У розвинених країнах малий і середній бізнес є основою економіки. В Україні все не так, тому настільки важливий рух «Made in Ukraine». Ще одна важлива обставина, пов'язана із цим: малий і середній бізнес хочуть ствердити принципи прозорості та чесної конкуренції, тому він також стає символом боротьби із корупцією.

До руху «Made in Ukraine» долучилися такі імениті дизайнерки, як Віта Кін і Олена Павленко. Минулої осені на Хрещатику у Києві відкрили магазин «Всі свої», де продаються роботи лише українських дизайнерів.

«На тутешнє виробництво чекає довгий шлях, перш ніж воно досягне своїх перших цілей. Корупція, чиновницька безпорадність та інші невдачі ще перешкоджають економічному зростанню. Їх досі важко подолати. Через брак виробничих потужностей багато із цих виробників змушені імпортувати тканини з інших країн, наприклад, Білорусі. Але «Made in Ukraine» є рухом, що може просто допомогти прокласти шлях до здорового економічного зростання і підвищення прозорості. Звичайно, Київ не може стати наступним Парижем чи Міланом найближчим часом – але чому б не просто задовольнятися тим, що він є собою?», – підсумував автор.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: