Про фальшиві гроші, які виготовляли в’язні, у прокуратурі знали ще торік, – Старенький

105721
Фото ГПУ

Про виготовлення фальшивих грошей в’язнями у Запорізькій області прокуратурі було відомо щонайменше з 2016 року.

Таку інформацію оприлюднив колишній керівник Державної пенітенціарної служби України Сергій Старенький. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбук.

23 травня у Генеральній прокуратурі повідомили, що В Оріхівській виправній колонії, що в Запорізькій області, протягом кількох років під прикриттям адміністрації друкували фальшиві гроші. Під час обшуків у колонії правоохоронці також виявили схованки для таємного зберігання обладнання для виготовлення та вживання наркотичних засобів і сильнодіючих психотропних речовин

«Співробітниками управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру у місцях несвободи Генеральної прокуратури України здійснено раптові виїзди до установ виконання покарань Запорізької області… Так, в Оріхівській виправній колонії № 88 виявлено підроблені долари США, засоби та обладнання для виготовлення підроблених грошей, які, за попередніми даними, протягом кількох років виготовлялися у цій установі «під патронатом» адміністрації. Відповідно до наданих пояснень у вказаний період часу було виготовлено не менше 3,5 млн російських рублів, 50 тис. доларів США і більше 45 тис. гривень», – йшлося у повідомленні ГПУ.

Водночас колишній керівник ДПтСУ Сергій Старенький переконує, що і у прокуратурі, і у ДПтСУ про виготовлення в’язнями фальшивих грошей знали з 2016 року.

«Отже, щодо переможних заяв ГПУ про вилучення фальшивих грошей та обладнання для їх виготовлення, вдалося зібрати наступну інформацію.

Виявляється, і для ДПтСУ, і для прокурорів це було відомо ще з 2016 року – в прокуратуру (та, ймовірно, ще в СБУ, хоча це неточно) направлялася така інформація від УВБ ДПтСУ. З оцими фото, що я публікую.

І навіть ніби прокуратура Запорізької області обшук провела і вилучили кліше та велику суму підроблених рублів. Але пізніше вилучені кліше для 10-, 20-, 100-доларових банкнот 2006 року випуску повернули. Ніби з ними «порішали», щоб справі не дати хід.

Хтозна, чи «порішали»? Звучить ніби фантастично.

Але перевірити це можна», – написав Старенький.

Крім того, він припускає, що рублі, які штампували у колонії, могли скеровуватися для збуту в терористичній «ДНР».

«В тих, хто збирав цю інфу, є версія, що саме рублі вироблялися для того, щоб в подальшому збувати їх в «ДНР» ( тому й СБУ ніби інформувалося у 2016). Туди ж можна було зливати і не дуже якісні долари, котрі як каже Денис Чернишов «..більше схожі на сувенірну продукцію...» – написав Старенький.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: