Пожежа на Жовківському костомельному заводі розлякала навіть місцевих пацюків, – депутат

1

Стовп вогню і клуби диму вчора ввечері налякали мешканців Волі-Висоцької і Жовкви. Майже дві години рятувальники гасили пожежу на території Жовківського ветсанзаводу.

Про це ІА Дивись.інфо повідомив депутат районної ради Ігор Муравський.

«Зателефонували мешканці Волі-Висоцької і Жовкви, що над лісом стоїть дим і щось горить. Відразу  передзвонив помічнику. Ми виїхали туди, і виявилося, що джерело знаходиться на території Жовківського сетсанзаводу. Лісу через дим не було видно. Їдкий дим. Видимість – нульова. Там місцями полум’я сягало трьох метрів. Горить, пацюки бігають коло дороги. Спочатку охорона відмовлялася нас пускати. Казали, що, мовляв, нічого страшного не сталося, воно собі там горить», – розповів Ігор Муравський.

На місце події викликали поліцію і повідомили департамент агропромислового розвитку.

«Було повідомлено нашу районну адміністрацію, викали пожежників, прибув головний інженер, а фактично керівник заводу Михайло Клин. Рятувальник гасили вогонь близько двох годин – приїхали перед восьмою і до 10-ої», – зазначив депутат.

Через те, що ветсанзавод тривалий час немає жодного водопостачання, рятувальники змушені були їздити по воду до річки.

«За словами Михайла Клина, на підприємстві сталося самозагоряння. Офіційно дали, що горіло 30 кв м, насправді площа була більша. Якби не приїхали рятувальники до ранку була б біда. За моїми спостереженнями, по довжині горіло метрів 30 і ширина десь з 4 метри. Крім того, поряд стояли металеві ємкості, вщент заповнені вже згорілими кістками. А це значить, що палять, очевидно, постійно. Стараються це робити в такий час, щоб привертати якнайменше уваги», – зауважив Ігор Муравський.

На місце події прибув наряд поліції, а потім слідчо-оперативна група, взяли пояснення.

Нагадаємо, проблема Жовківського ветсанзаводу не нова. Ще торік підприємство, замість утилізовувати сировину і переробляти її на м’ясо-кісткове борошно, частину тваринних решток закопувало у лісі за територією підприємства, а частину – спалювало посеред двору, а не у спеціальних печах. Бо, як згодом з’ясувалося, жодне устаткування не працює. За борги завод відключили від води і газу.

Відбулася низка перевірок, під час яких були виявленні численні порушення – і екологічні, і фінансові. З’ясувалося, що значна частина сировини надходить на підприємство без жодних документів. У районній раді була створена спеціальна комісія, на завод не раз приїжджали представники державного підприємства, але всі зміни, які відбулися, були зведені до того, що директора Михайла Клина понизили – з директора він став головним інженером, хоча, за фактом, продовжує керувати підприємством.

Всі обіцянки навести лад на підприємстві так і залишалися обіцянками. Туші свиней, які лежали просто неба, накрили плівкою і назвали цей «процес» кагатуванням. Крім того, одну піч для утилізації теж намагалися полагодити. Однак і ця справа зайшла у глухий кут.

«Установка, яку ремонтували, не працює. Були громадські слухання, люди хотіли перекривати дорогу до заводу. Зрештою зійшлися на тому, що дають час до вересня. Генеральний директор (в.о. гендиректора з 1 червня нинішнього року є Сергій Заглоцький) обіцяв, що буде прийматися лише 12 тонн, підприємство працюватиме у три зміни, щоб заробити на зарплатню працівникам. А чеська компанія за гроші, виділені ЛОДА, має повністю утилізувати так зване кагатування», – повідомив Ігор Муравський.

На сьогодні доля підприємства залишається невизначеною. Є протокольне доручення від Кабінету Міністрів щодо довгострокової оренди. Але є й альтернативна пропозиція. Філії ДП «Укрветсанзаводу» потрапили до списку підприємств, які потрапляють під приватизацію. Щоправда, без ухвалення відповідних законодавчих змін це малоймовірно, адже підприємство належить до так званих стратегічних…

Крім того, Ігор Муравський повідомив, що минулого тижня, знову була виявлена машина з лівою сировиною.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: