Пристрасті на бронетанковому: директор заявляє про невинуватість, а у НАБУ йому інкримінують розтрату майна

4
Львівський бронетанковий завод. Фото: tank.lviv.ua

19 липня директор Львівського бронетанкового заводу повернувся на своє робоче місце одразу після того, як вийшов на свободу під заставу. Він дав прес-конференцію, на якій заявив, що ні в чому не винен. А передувало цій заяві його гучне затримання та звинувачення у корупції і завданні збитків державі на 28,5 мільйонів гривень.

ІА Дивись.info зібрала інформацію від обох сторін конфлікту, детальніше про який — у нашому матеріалі.

Що сталося

14 липня Національне антикорупційне бюро спільно з прокурорами САП затримали директора ДП «Львівський бронетанковий завод» Романа Тимківа, його заступника Олега Ткаченка та низку посадовців Збройних сил за корупційну схему зі вживаними двигунами. Сталося це якраз у день візиту на завод Президента України Петра Порошенка, відтак дехто сприйняв затримання не стільки як антикорупційні дії, а радше як політичну акцію.

Утім, у НАБУ кажуть, що справа дійсно у кримінальних діях працівників заводу.

Так, за інформацією слідства, службовці ЗСУ спільно з посадовцями Львівського бронетанкового заводу, засновником ТОВ, у якого замовили двигуни, та фірмами з ознаками фіктивності за корупційною схемою закупили на суму 28,5 мільйонів гривень запасних частин та комплектуючих до бронетанкового озброєння і техніки. Таким чином, кажуть у НАБУ, вони розтратили бюджетні кошти.

«Суть схеми полягала у тому, що замість нових двигунів для танків Т-72 насправді було закуплено двигуни, які раніше були у використанні. До того ж ці бувші у використані, а інколи й неробочі, двигуни вже були колись продані —  у 2008-2009 роках вони були реалізовані підприємствам на внутрішньому ринку, як надлишкове майно Міноборони. Крім того, випуск цієї моделі двигунів було припинено ще з 1990-х років, про що ініціаторам схеми було добре відомо», — пояснює прес-служба НАБУ.

Двигуни до танків Т-72. Фото: Дивись.info

Загалом тоді правоохоронці затримали п’ятьох осіб: начальника ЦБТУ ЗСУ Озброєння ЗСУ (генерал-майора), начальника відділу ЦБТУ ЗСУ Озброєння ЗСУ (полковника), директора та заступника директора ДП «Львівський бронетанковий завод» та засновника ТОВ, задіяного у схемі.

Керівнику заводу Роману Тимків призначили заставу у сумі 2 мільйонів гривень, яку вже за кілька днів, за словами самого обвинуваченого, внесла сестра. Його заступник перебуває під вартою і досі. Заставу за нього суд призначив у розмірі 1,8 мільйона гривень.

Директор бронетанкового все заперечує

Директор бронетанкового Роман Тимків після того, як вийшов під заставу, продовжує працювати на заводі на тій же посаді, яку обіймав до затримання.

Lиректор ДП «Львівський бронетанковий завод» Роман Тимків. Фото: Дивись.info

«Наказу від Укроборонпрому про моє відсторонення від посади немає. Я не відсторонений. У будь-якому випадку, це має вирішувати суд», — заявив Тимків.

За його словами, був лише наказ про те, що його обов’язки тимчасово виконує Олександр Гофнар, доки сам він не повернеться із СІЗО.

Роман Тимків каже, що всі обвинувачення, які йому пред’являє НАБУ, недоцільні, адже завод виконав усі зобов’язання перед Міноборони і не завдавав збитків державному бюджету. Роман Тимків має власну версію перебігу подій. Так, у 2015 році наприкінці грудня на рахунках МОУ були кошти для закупівлі запасних частин та комплектуючих до бронетанкового озброєння. З огляду на те, що на 2016 році таке фінансування передбачене не було, і невикористані кошти у 2015 повернулися б у бюджет, керівництво бронетанкового заводу вирішило все ж закупити двигуни та коробки передач для танків Т-72.

Директор ДП «Львівський бронетанковий завод» Роман Тимків. Фото: Дивись.info

«Т-72 випускався виключно на території Російської Федераії у часи Радянського союзу. Зараз їх не роблять і жодної комплектуючої частини в Україні для цього танку не випускали і не випускають. Коли від Міноборони був запит на можливість покупки, ми відгукнулися, бо це наша спеціалізація і я усвідомлював, що якщо гроші підуть у бюджет, їх вже не повернеш. І знаючи, що ці двигуни нам знадобляться в ремонті, ми брали участь у процедурі закупівлі», — каже Роман Тимків.

За його совами, завод виступив посередником між Міноборони та фірмами, які продавали двигуни. Вже 28 грудня 2015 року завод підписав договір про купівлю за державні кошти двигунів у ТОВ «Булет Лайн».

«Це не перший контракт Львівського заводу з цією компанією, — зазначає Роман Тимків. — Вона була на ринку ще до того, як я став керівником підприємства».

Після укладання договору, переконує директор ДП, відбулося попереднє випробовування двигунів на стенді для перевірки двигунів, що встановлена на Львівському бронетанковому заводі. Робилося це за кошти ТОВ «Булет Лайн». Комплектуючі визнали придатними для використання. Два двигуна у 2016 році навіть відправили в АТО, коли відремонтували за їх допомогою танки. За словами Романа Тимківа, зараз вони справно працюють.

«Після відкриття кримінального провадження, начальник озброєння призначив додаткову комісію, де фахівці з різних служб, у тому числі з Міністерства оборони, військової прокуратури перевірили всі двигуни на сертифікованому стендовому обладнанні нашого підприємства. Плюс, шляхом довільного вибору, один двигун розібрали, аби зрозуміти, чи він підлягав капітальному ремонту, — згадує Роман Тимків. — Комісія з’ясувала, що він не був у вжитку. Крім того, за висновками комісії, 34 двигуни відповідали умовам договору».

Директор бронетанкового каже, що тоді з’ясувалося, що бракований лише один двигун, а ще три мають іншу модифікацію, відтак порушують умови договору.

«Ми звернулися до постачальника, аби він надав заміну. І вона вже є у нас, але ми не можемо їх замінити виключно через те, що двигуни знаходяться під арештом», — додав Роман Тимків.

Директор заводу також зазначив, що всі ці двигуни були виготовлені не пізніше 1989 року, однак з того часу вони були запаковані і їх не використовували. Окрім того, він наголосив, що Львівський бронетанковий завод продав «Укроборонпрому» ці двигуни за нижчою ціною, від тої, яку пропонувала Торгово-промислова палата.

«Мінімальна ціна двигуна В-46-6 становить 833 тис. грн, максимальна — 900 тис. грн. Ми їх продали міністерству оборони за 680 тисяч », — додав Роман Тимків.

ТОВ «Булет Лайн» — з ким мав справу бронетанковий?

Згідно із даними YouControl, компанію засновали 17 липня 2014 року. Керівником є Андрій Бєлозьоров, засновниками — той же Бєлозьоров, якому належить 1% та Артем Степаненко.

Розмір статутного капіталу — 500 тисяч гривень. Основний вид діяльності — оптова торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів.

Кінцевий бенефіціарний власник Артем Степаненко має відношення ще до трьох компаній. Зокрема він є власником ТОВ «Соурс Україна», яка знаходиться за тою ж адресою, що й ТОВ «Булет Лайн», і має той же основний вид діяльності.

На рахунку ТОВ «Булет Лайн», незважаючи на короткий термін існування компанії, 74 судові практики. На жаль, дані про фінансову діяльність відсутні.

Слідство триває

Сьогодні Роман Тимків не коментує дії НАБУ та відмовляється говорити про те, чому йог затримали, якщо він та його підприємство, мають усі належні документи. Наразі керівнику держпідприємства інкримінують привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Усі ж двигуни нині знаходяться на території бронетанкового заводу під арештом.

Арештовані двигуни на Львівському бронетанковому заводі. Фото: Дивись.info

Про те, що буде робити Роман Тимків, якщо його виправдають, директор підприємства точно не говорить. Власне, як і не говорить про те, чи буде обіймати нинішню посаду і надалі.

«Я над цим серйозно подумаю. Я вважаю, що дуже багато законодавчих прогалин є для того, щоби ремонтувати військову техніку. Я стикнувся з тим, що куди б ти не рухався, все одно є якісь порушення, — зазначає Роман Тимків.

Правоохоронні органи ж продовжують працювати над справою.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: