Розвага чи знущання: Жовквою для реклами цирку водили живого ведмедя

IMG_20170722_092545

У суботу, в розпал базарного дня, вулицями Жовкви, а також стихійним ринком водили ведмедя на повідку. Як з’ясувалося, це жива реклама цирку, який встановив своє шатро на території біля школи №3.

Нині городяни у Жовкві були подивовані новою оказією – двоє чоловіків тягали на повідку живого ведмедя. Поки роззяви витріщалися на дивного для міських вулиць звіра, молодий чоловік роздавав реклами про циркову виставу. Судячи з папірця нещасну тваринку звати Крістіна, і крім того, що її використовують як живу рекламу, вона ще й зірка шоу.

На території, де розмістився цирк, в одному з бусів не менше десятка собак. Усі, крім одного, сиділи у доволі тісних клітках. Неподалік прогулювався ще й кіт. Щойно працівники цирку побачили фотокамеру, відразу ж кинулися замикати двері буса.

Чоловік, який нам так і не представився, заявив, що якщо ми хочемо знімати, то треба запитати дозволу і він нам покаже і кондиціонер, і пічку у салоні мікроавтобуса. Однак все закінчилося лише словами – ніхто нас не пустив і не показав, у яких умовах утримуються тварини. Водночас чоловік так і не зміг чітко пояснити, звідки вони приїхали. То казав, що з Києва, то, що, мовляв, хто звідки. Однак ми помітили, що на одному із транспортних засобів був молдовський номер та й чоловік розмовляв з сильним акцентом і не все розумів українською.

Депутат районної ради Ігор Муравський звернувся до поліції і написав заяву про жорстоке поводження з тваринами.

«Я написав заяву у поліцію, оскільки тварини знаходяться у тісних клітках. Двері бусу були ледь-ледь відчинені, але видно, що тварин багато і їм тісно. Телефонував до начальник дежпродспоживслужби району Романа Гапоненка. Той заявив, що документи перевірив і більше його нічого не обходить. Мовляв, звертайтеся до громадських організацій і нехай тим далі займається поліція. Сказав, що тварини здорові і крапка. Поліція прийняла заяву і перевіряє зараз документи», – сказав Ігор Муравський.

Відомо, що ведмедю 18 років і документи на нього є. Щодо собак, наразі триває перевірка.

На жаль, українське законодавству у частині, що стосується тварин, жорстокого поводження з ними, дуже гуманне і найгірші садисти відбуваються, у найгіршому випадку, умовними термінами. Однак низка громадських організацій сьогодні ставить питання про внесення змін у законодавство і цілковиту заборону виступів у цирку тварин. Такі приклади вже є у світі

В Україні є сумний досвід використання диких тварин для забави, коли, наприклад, ведмедів утримують у тісних клітках десь на базах відпочинку чи при готелях або ресторанах, а згодом фізичну скалічену тварину просто покидають напризволяще. Не краща ситуацію з мандрівними цирками, де тварини позбавлені елементарних умов.

Власне таке ставлення до диких тварин призвело до того, що виникла потреба створення Центру реабілітації бурого ведмедя на Закарпатті. Ці звірі не в змозі вижити у дикій природі, часто хворі. Є сліпі, з опіками, хворі на епілепсію після частого побиття.

Нагадаємо, що у квітні Україною прокотилася низка акцій під гаслом «Цирк без тварин!» У Верховній Раді знаходиться аж два законопроекти щодо заборони виступів на арені чотирилапих артистів. Підтримують таку ініціативу й у Міністерстві екології. Як приклад існування цирку без тварин наводять всесвітньовідомий канадський «Цирк дю Солей» (Cirque du Soleil).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: