Як на Львівщині відкривали школу, яку чекали 30 років (фото)

P70830-103532
Школа у с. Наварія, Львівщина. Фото: Дивись.info

30 серпня у селі Наварія Львівської області відкрили школу, яку почали будувати ще 30 років тому. На відкриття освітянського довгобуду приїхав Президент України Петро Порошенко.

Детальніше про відкриття закладу освіти — у матеріалі Дивись.info.

Новенький довгобуд замість аварійних будівель

30 серпня 2017 року для мешканців села Наварія Пустомитівського району Львівської області запам’ятається неабиякою увагою преси, десятками знімальних камер та екіпажів поліції. Цього дня тут урочисто відкрили школу, а подивитися на це приїхав Президент України.

«Перший камінь школи заклали ще у 1986 році. У 1988 році почалися будівельні роботи, але Їх кілька разів призупиняли через нестачу коштів»,  — ділиться спогадами директорка закладу Ольга Метис.

Директорка щколи у с. Наварія. Фото: Дивись.info

Протягом всього цього часу вона ходила на роботу до двох пристосованих приміщень, які заміняли місцевій громаді справжню школу. Ольга Метис зазначає, що будівлі були в аварійному стані та ще й знаходилися за півтора метри від траси Львів-Меденичі.

«Ми вчилися в школі, яка була вже стара, там було незручно! — дорікає на колишні приміщення місцева третьокласниця Софія. — Парти були поламані, від дверей відчіплялася стіна… Не дуже подобалося туди ходити».

Активно взялися за будівництво нової школи лише два роки тому. За останній же рік тут в основному проводилися роботи по впорядкуванню території і спортивного комплексу. Також у школу завозили обладнання.

«Тут все зроблено для того, щоби діти могли не тільки вчитися у школі, а й відпочивати, паралельно отримувати задоволення від оточуючого середовища. Усередині школа повністю укомплектована сучасним обладнанням: інтерактивні дошки, мультимедійні центри, оформлення музичних класів, ігрові відпочинкові кімнати для діток... — із захопленням описує директорка. —  Всередині школу нам допомагали розмалювати студенти Львівського коледжу імені Труша і Львівської національної академії мистецтв».

Фото: Дивись.info

Школярка Софійка також у захваті від нової школи. Дівча каже, що сюди вона ходитиме із задоволенням, адже «стіни розмальовані різними картинками, а парти зручні та ще й розраховані на одного учня».

Цього року до школи набрали 220 дітей, хоча розрахована вона на 300. Ольга Метис переконана, що вже наступного року навчальний заклад укомплектують повністю, адже потреба в ньому була: у школі вчитимуться не тільки місцеві дітки, а й з сусідніх сіл.

Фото: Дивись.info

«Цього року ми прийняли два перших класи, прийняли два п’ятих, з яких один гімназійний, — з гордістю підкреслює директорка. — Ми прийняли десятий клас вперше! Раніше у нас його не було. А на наступний рік уже буде два шостих, два п’ятих… Думаю, ми заповнимо школу повністю».

Допоки всередині двору школярі виконували останні приготування до своїх концертних номерів на честь відкриття школи, за парканом вже зібралася чималий натовп людей — усі прийшли послухати Порошенка.  Він же приїхав лишень за годину. Утім місцеві зустріли голову держави оплесками та активно відгукувалися на його жарти.

Фото: Дивись.info

«Чому сьогодні саме тут є місце українського президента? Дехто подумає, що відкриття школи нібито абсолютно рядова подія. Ні, це демонстрація пріоритетів України. Що є пріоритетом для України? Освіта. Чим є освіта? Це ключ до успіху, успіху України та успіху українців. Це дуже хороші і важливі традиції», — сказав він з-за трибуни.

Після урочистої промови Петро Порошенко разом з першокласниками перерізав святкову стрічку та разом з місцевою владою і керівництвом школи пішов інспектувати довгобуд. Журналістів туди не пустили. Вернувся президент тільки на спільну молитву на честь відкриття. Покидав подвір’я школи він під оплески та вигуки «Дя-ку-є-мо!». Концертні виступи дітей лишилися дивитися хіба найближчі родичі — решта глядачів побігли до президентського кортежу.

Школа, що дорожчала на очах

А от дякувати лишень президенту з боку місцевих було не зовсім вірно. Так, на школу витратили понад 66 мільйонів гривень. Але це були кошти з державного, обласного та місцевого бюджетів.

Освоїли ж їх ТОВ БРП «Технобуд», керівником якої є Юрій Пастернак, відомий також як керівник ТОВ «ФК «Енергія-Інвест» народних депутатів Ярослава та Богдана Дубневичів (БПП), пишуть Наші гроші.

Скріншот з сайту YouControl

З цією компанією угоду переукладали тричі і кожного разу кошторис будівництва школи збільшувався. Вперше тендер на її будівництво провели у жовтні 2015 року. Тоді відкриті торги на будівництво виграло те саме ТОВ БРП «Технобуд». Вартість становила 29,94 млн грн. В цю суму входило не лише будівництво, але й придбання різного роду устаткування: меблів, дошок, комплекту електрообладнання для лінгафонного кабінету на 12 учнів з комп’ютерним управлінням, комплекту устаткування робочого місця стоматолога, верстатів, електроточила.

Обладнання планували закупити з розрахунку на 120 учнів 1-4 класів та 160 учнів 5-11 класів. Крім того, біля школи мали облаштувати метеорологічний та географічний майданчики. Через рік, у жовтні 2016 року вартість довелось коригувати – мали додати ще 7 млн грн.

Читайте також: Президент України назвав освіту головним пріоритетом держави

У 2017 році відкритих торгів вирішили не проводити. Згідно з обґрунтуванням застосування переговорної процедури, роботи з будівництва школи весь цей час проводились, але підрядник звернувся з проханням припинити виконання договору через «значний рівень інфляційних процесів в державі». Йдеться про підвищення цін на будівельні матеріали та перегляд розміру середньої заробітної плати в будівництві, що призвело до значного підвищення вартість робіт. Окрім того, в процесі будівництва виявилась потреба у додаткових роботах, не передбачених проектно-кошторисною документацією.

Оскільки договір було укладено за результатами процедури відкритих торгів, у ньому не передбачено змін істотних умов. Підрядник, «Технобуд», не мав підстави для збільшення договірної ціни, відтак договір розірвали за згодою сторін 16 червня 2017 року.

При цьому Пустомитівська міська рада вважає, що зміна підрядника «ускладнить виконання робіт» та не дозволить завершити будівництво вчасно. Саме тому вирішили застосувати переговорну процедуру та переукласти угоду з ТОВ «Технобуд».

Думки чиновників підтверджені висновком Судового експертно-розрахункового бюро (СЕБР), яке проаналізувало проектну документацію та виконані роботи, та зробило висновок, що зміна підрядника «призведе до зменшення темпів виконання будівельних робіт, зриву термінів введення в експлуатацію об’єкту будівництва». СЕБР також підтвердило доцільність підвищення ціни.

Тобто за неповні два роки вартість будівництва сільської школи подорожчала на майже 11 млн грн.

Як зазначають у Центрі протидії корупції, вартість одного навчального місця склала 220 тисяч гривень, а це майже в 2,5 рази більше, ніж рекомендує Мінрегіонбуд.

Зазначимо також, що згідно з даними аналітичної платформи YouControl, здебільшого «Технобуд» виконує лише державні замовлення.

Нагадаємо, 29 серпня у селі Сторона Дрогобицького району відкрили нову школу, будувати яку розпочали ще 13 років тому.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: