Як продавали ЛАЗ: хроніка приватизації

laz-tseha-640x360
Фото: Hubs.ua

Незважаючи на те, що 2006 року було порушено справу про банкрутство ВАТ «ЛАЗ», 2007 року представники власника та Фонду держмайна і директор ВАТ «ЛАЗ» підписали акт підсумкової перевірки виконання умов договору купівлі-продажу підприємства.

Підстави повернення заводу державі проігнорували. Відтак було відкрите кримінальне провадження.

Як продавали ЛАЗ

15 жовтня 2001 року був підписаний договір між Фондом держмайна та Українського-російським спільним науково-виробничим підприємством, товариством з обмеженою відповідальністю «СІЛ-АВТО», згідно з яким покупець придбав 40 929 241 акцію ВАТ «Львівський автобусний завод». Кожна акція була оцінена у 25 копійок, відтак загальна сума становила – 10 232 060, 25 гривні, а це – 70,41% акцій. За результатами конкурсу переможцем торгів стало ТОВ «СІЛ-АВТО», яке погодилося сплатити 27 100 000 гривень.

Від «СІЛ-АВТО» договір купівлі-продажу підписував директор Віталій Мельниченко. Саме підприємство було зареєстроване у селі Муроване Пустомитівського району, а його фактичним власником був одіозний Ігор Чуркін. Забіжимо уперед і додамо, що 2003 року ТОВ «СІЛ-АВТО» було ліквідоване. У подальших у документах покупцем значилося Акціонерне товариство «Мерибені Енерджі Корп.».

Додамо, що 2001 року 27,1 мільйона гривень  дорівнювало 5,5 мільйона доларів. Через 12 років, 2013-го, депутати Львівської обласної ради заявили про явно занижену Фондом держмайна ціну ЛАЗу, оцінивши його вартість у 600 мільйонів доларів.

З моменту підписання договору купівлі-продажу ТОВ «СІЛ-АВТО» мало протягом 60 календарних днів сплатити всю вартість транзакції.

Згідно з договором, покупець протягом двох років мав зберігати робочі місця, а у разі звільнення сплачувати штраф у розмірі 12-кратної суми заробітної плати на рахунок служби зайнятості. Крім того, зберігати профіль роботи підприємства. Інакше – штраф 10% від вартості пакету акцій. ТОВ «СІЛ-АВТО» брало на себе зобов’язання погасити борг ВАТ із заробітної плати, який становив 934 754, 88 гривні до кінця 2001 року.

Покупець брав на себе зобов’язання технічно реконструювати підприємство, запровадити прогресивні технології, створити умови для прибуткової діяльності тощо. У разі порушення будь-якого із цих пунктів, зрозуміло, договір можна визнати недійсним, а пакет куплених акцій повернути державі.

Договір купівлі-продажу завірив приватний нотаріус Сергій Бібік.

Прибутки чи борги?

Тим часом вже 29 листопада 2001 року Деснянський районний суд розглядав позов Анжеліки Лабунської до Фонду держмайна про визнання недійсним протоколу засідання робочої групи ФДМУ з проведення експертизи підтверджуючих документів при продажу пакету акцій ВАТ «Львівський автобусний завод» розміром 70,41% статутного фонду товариства на комерційному конкурсі за грошові кошти.

І суд таки скасував протокол засідання робочої групи, тобто рішення про приватизацію було визнане незаконним. Незважаючи на це, нічого не мінялося. А 2007 року на базі Львівського автобусного заводу була створена холдингова компанія ЛАЗ, власниками якої є брати Олег і Ігор Чуркіни, у її структуру увійшли Львівський і Дніпровський автобусні заводи, Миколаївський машинобудівний завод, торговий дім «Українські комерційні автомобілі», сервісна компанія «БусСервіс» і лізингова – LAZ Finance. На чолі холдингу – управляюча компанія «Сіті Транспорт Груп».

Зв'язки управляючої компанії «Сіті Транспорт Груп». Скрін з аналітичної платформи YouControl

14 червня 2006 року Господарський суд Львівської області прийняв ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство ВАТ «ЛАЗ». Був введений мораторій на задоволення вимог кредиторів, арбітражним керуючим призначили Галину Ковалко.

Тим часом 26 березня 2007 року був підписаний акт підсумкової перевірки виконання умов договору купівлі-продажу пакету акцій ВАТ «Львівський автобусний завод» від 15 жовтня 2001 року, копія якого є у розпорядженні Дивись.info.

22 березня 2007 року акт підписали головний спеціаліст Фонду держмайна Вадим Скрипник, представник покупця (правоприємника) АК «Мерибені Енерджі Корп.» (Канада) Євгенія Ростолопа і голова правління ВАТ «Пасавтопром» (ВАТ «ЛАЗ») Василь Комар.

Як ВАТ «Пасавтопром» (ВАТ «ЛАЗ») з Ігорем Чуркіним. Скрін з аналітичної платформи YouControl

Згідно з актом, усі умови договору були виконані. Зокрема:

12.4 Збереження протягом 2 років кількості робочих місць»

Кількість робочих місць (одиниць):

до приватизації : (станом на 18.10.01) – 3003

на час перевірки: (станом на 18.10.03) – 3251 (сукупно по ВАТ «ЛАЗ та ЗАТ «ЛАЗ»).

(станом на 31.12.04) – 3010 (сукупно по ВАТ «ЛАЗ та ЗАТ «ЛАЗ»).

3.3 Збереження (збільшення) обсягів виробництва товарної продукції (товарообігу, послу) (в порівняних цінах) (тис.грн.), відповідно до п 12.5:

«12.5 дотримання профілів діяльності, обсягів виробництва продукції за рік на рівні, не нижчому за обсягами виробництва продукції досягнуті у 2001 році».

до приватизації: (станом на 31.12.01) – 78 697, 17

на час перевірки: (станом на 31.12.06) – 198 301, 7.

26 березня 2007 року заступник голови Фонду держмайна Олександр Потімко затвердив акт перевірки. Додамо, що ніхто і словом не обмовився про рішення Деснянського суду про визнання договору купівлі-продажу акцій підприємства недійсним. А вже 28 грудня 2009 року той самий Деснянський районний суд прийняв протилежну ухвалу.

Згодом ця ухвала стала ключовою у кримінальному провадженні №42015140000000178 за фактом заволодіння державною часткою акцій ВАТ «ЛАЗ» шляхом обману та зловживання довірою. Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені 25 серпня 2015 року.

У відповіді на офіційний запит у прокуратурі Львівської області повідомили: «Проведеним досудовим розслідуванням та зібраними доказами факти вчинення шахрайських дій не підтверджено». Однак під час досудового розслідування було встановлено, що ухвала від 28 грудня 2009 року, ймовірно, була неправосудна і стала причиною того, що акції так і не були повернуті у власність держави. Сьогодні розслідуванням цієї справи займається слідчий відділ прокуратури Києва.

Повідомлення про злочин

Усі вищенаведені факти теж мали б знайти своє відображення в акті перевірки, але їх чи то не помітили, чи то  свідомо проігнорували… Вже невдовзі Громадська рада ветеранів ЛАЗ звернулася до прокуратури з повідомленням про злочин. Предмет злочину – акт 157 від 26.03.2007 р. підсумкової перевірки виконання умов договору купівлі-продажу  пакету акцій ВАТ «ЛАЗ». У Громадській раді припустили, що йдеться про службове підроблення, і для цього є щонайменше декілька причин.

По-перше, в акті зазначено, що створено умови для прибуткової діяльності ВАТ, а 2006 року порушено справу про банкрутство. По-друге, щодо збереження протягом 2 років робочих місць, але вказана кількість сукупно ВАТ «ЛАЗ» і ЗАТ «ЛАЗ», насправді приховані дані про значне зменшення кількості робочих місць по ВАТ «ЛАЗ», адже створення вільного від боргів ЗАТ «ЛАЗ» було передумовою   до доведення до банкрутства ВАТ «ЛАЗ» із залишенням всіх боргів на його рахунках. По-третє, йдеться про дотримання обсягів продукції. В акті йдеться навіть про збільшення обсягів, щоправда, дані подаються не в одиницях продукції, а у гривнях, тому що виробництво зменшилося. А ціни зросли.

Кримінальне провадження таки було відкрите і станом на сьогодні «розслідується» вже другий рік…

Додамо, що 2013 Львівська обласна рада після того, як обладнання ЛАЗу стали вивозити до Дніпродзержинська, на Дніпровський автобусний завод, який теж належить Ігорю Чуркіну, звернулася до вищого керівництва країни щодо повернення понад 70% акцій у власність держави. 26 травня 2014 року виконавча служба видала постанову про арешт майна заводу. Пізніше приміщення виставили на аукціон. Після зняття арешту з майна підприємства дві юридичні особи ТОВ «Львівський автобусний завод» і ТОВ «Будтехкомплектпостач Груп» купили низку об’єктів колишнього гіганта українського автопрому. Обидві компанії знову таки пов’язані із Ігорем Чуркіним.

Нагадаємо, сьогодні одіозний бізнесмен намагається повернути собі борг АТП-1 за автобуси ЛАЗ, виготовлені до Євро-2012 року. Із закуплених тоді 33 машин сьогодні на ходу лише 7. Сума боргу – понад 19,5 мільйона гривень.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: