На Грибовицькому сміттєзвалищі знову викачували з озера токсичні гудрони

SAM_4540

Учора ввечері на Грибовицькому полігоні ТПВ виявили людей, які викачували гудрони.

Про це ІА Дивсиь.info повідомив депутат Жовківської районної ради Ігор Муравський.

«Про те, що біля озер з кислими гудронами якісь люди щось роблять, повідомила мешканка Малехова Галина Денько. Туди прибув сільський голова Великих Грибович Ігор Питель, який підтвердив, що відбувається відбір кислих гудронів, були і представники ініціативної групи, місцеві мешканці, директор ЛКП «Збиранка» Віталій Пугач, заступник міського голови з питань ЖКГ Львова Сергій Бабак. На місце події прибула слідчо-оперативна група і держекоінспекція», – розповів Ігор Муравський.

Люди, які працювали біля озер з кислими гудронами, розповіли, що власник токсичного озера – Івано-Франківське підприємство за угодою продало кислі гудрони Луганській фірмі, яка, власне, і здійснює відбір. Документів у них не виявилося, тому вони пообіцяли надати їх у понеділок. Йдеться про оригінали договорів та ліцензію на цей вид діяльності.

«Ось таким чином на землях Грибовицької сільської ради із грубим порушенням поводження з небезпечними, шкідливими відходами (від забору з озера, завантаження до транспортування, відвантаження та переробки) без спеціальних дозволів, на саморобній установці відбувається відбір кислих гудронів, які належать до другого класу небезпеки після радіоактивних і містять до 85% сірчаної кислоти, що роз’їдає будь-яке обладнання. Відбір гудронів здійснювався методом розігріву до температури кипіння, при якому концентрація токсичних викидів в атмосферу осідає й призводить до їх накопичування у ґрунтах та ґрунтових водах, що може сприяти розвитку онкологічних захворювань», – розповів Ігор Муравський.

Він пояснив, що гудронне озеро, на якому це все відбувалося, є найтоксичнішим і складається із трьох шарів. Нижній шар – сірчана кислота. Середній – гудрон. Верхній – рідка фракція з домішками нафтопродуктів та частково сірчаної кислоти разом із важкими металами. Натомість з боку котловану прокопаний рівчак, яким зливали воду із гудронного озера на поля Грибович.

Нагадаємо, на Грибовицькому сміттєзвалищі вже не вперше викачують токсичні гудрони. Раніше невідомих людей помітили тут ще восени 2015 року. Після того, як активісти наробили галасу, працівники зникли, покинувши своє обладнання.

Витік гудронів і потрапляння їх у річку Малехівку фіксували 12 січня 2016 року. Тоді загинула вся риба.

Гудрони через високу калорійність використовують як паливо або замість бітуму для вироблення асфальту.

На Грибовицькому сміттєзвалищі є три озера з кислими гудронами. Окрім відходів нафтопереробки, в ці резервуари зливали відходи різних хімічних підприємств. За приблизними підрахунками, там є від 200 до 500 тисяч тонн кислих гудронів. Раніше вони належали Львівському дослідному нафтомаслозаводу, який визнаний банкрутом, а все його майно, зокрема і озера з гудронами, перебувають у заставі.

Оксана ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: