Ціна патріотизму, або Чому Садовий маніпулює громадською думкою, аби віддати гроші Чуркіну

2d5bcf8112248b648c06aee5a5970bf63a4cf4ea-2
Фото: Львівська газета

Міський голова Андрій Садовий вирішив залучитися підтримкою громадськості, переважна частина якої – представники організацій АТОвців, щоб завтра, під час сесії Львівської міськради депутати підтримали ухвалу про виплату понад 20 мільйонів гривень боргу за куплені автобуси у ЛАЗу факторинговій компанії ТОВ «Оптимум Фактор».

Вже вдруге у мерії намагаються «проштовхнути» ідею виплатити борги за поставлені автобуси. Після скандалу, що стався у жовтні, мер пішов інакшим шляхом і перед винесенням на сесію проекту рішення вирішив заручитися підтримкою депутатів і громадськості. При цьому Андрій Садовий вдався навіть до брехні.

Нагадаємо, 2009-2011 років АТП-1 закупило у ЛАЗу 32 автобуси на суму 53 мільйони 700 тисяч гривень. Частина боргу була погашена, а частина – зависла досі. Йдеться про понад 27 мільйонів гривень. До речі, одним з аргументів, чому АТП-1 не погашає заборгованість, була низька якість продукції. Втім, зараз не про це.

Щодо меморандуму, то він укладається між ТОВ «Оптимум Фактор», АТП-1, ЛКП «Львівтеплоенерго» та ЛКП «Львівводоканал». АТП визнає свій борг, водночас факторингова компанія після надходження основної частини боргу на свої рахунку, частину боргу анулює, а також зобов’язується погасити заборгованість, яка виникли у пов’язаного з ЛАЗом ТОВ «Львівавтокомплектація» перед комунальними підприємствами «Львівтеплоенерго» та «Львівводоканал». Йдеться про суму понад 2,7 мільйона гривень. Раніше АТП-1 вже сплатило 4,5 млн грн виконавчій службі для погашення боргів із зарплатні перед працівниками ЛАЗу.

Борг АТП-1 у ТзОВ «Львівські автобусні заводи» ТзОВ «Оптимум Фактор» перекупило у грудні 2016 року.

Торік, 5 жовтня, депутати Львівської міської ради погодили меморандум про співпрацю чи то пак повернення заборгованих майже 20 мільйонів гривень. Але вже 26 жовтня міські обранці скасували своє рішення, оскільки на той момент стало відомо, що ТОВ «Львівські автобусні заводи» не погасило заборгованості перед своїми працівниками, а також, що співвласницею факторингової компанії є дружина сумнозвісного власника ЛАЗу росіянина Ігоря Чуркіна Таїсія Саніна. Більш детально про це можна почитати тут.

Крім того, депутати тоді прийняли поправку, згідно з якою зафіксували борг ЛАЗу перед працівниками підприємства, адже жодної гарантії, що перераховані «Оптимум Фактор» гроші підуть на погашення боргів перед колишніми працівниками колись промислового гіганту, нема. Натомість Андрій Садовий запропонував до вирішення питання ЛАЗу залучити депутатів Верховної Ради.

Та не минуло й трьох місяців, як у порядку денному сесії Львівської міської ради з’являється те ж саме питання – погашення боргу перед факторинговою компанією. Щоправда, цього разу в арсеналі аргументів ЛМР, так би мовити, важка артилерія, а саме:  під загрозою опиняється робота АТП-1 – найбільшого автотранспортного підприємства міста. Ще один аргумент – зменшення розміру боргу, за словами керівника юридичного департаменту ЛМР Гелени Пайонкевич, на 7 мільйонів гривень.

За повідомленням Львівської міської ради, на сьогоднішній день 7 автобусів АТП-1 під арештом, 140 – у розшуку, 410 працівників мають бути звільнені, 2 мільйони гривень – пеня 2017 року, а також ЄІБ може відмовити у кредиті.

Оскільки існує висока ймовірність, що питання про виплату боргу не буде проголосовано, сьогодні в авральному темпі відбулися збори громадськості у великій сесійній залі ЛМР. Більшість громадських активістів представляли громадські організації АТОвців і, як з’ясувалося, уявлення не мали про предмет розмови. Єдині, хто знав, яка тема обговорення, були працівники АТП-1.

«Власники автобусного заводу звернулись в суд, і суд, пройшовши всі горнила, прийняв рішення, що місто має заплатити 25 млн грн, які ми винні за автобуси, що брали у 2010 році. На сьогоднішній день вже є виконавче провадження, є накладений арешт на всі автобуси АТП-1, не тільки ті, які ми купили, а всі – на 140 машин, 7 машин вже арештовано на штрафмайданчику. На АТП-1 працює 410 людей і всі ці люди є сьогодні під питанням, бо якщо ці всі автобуси арештують, вони можуть залишитись без роботи. До того ж велика частина транспортного сполучення міста буде паралізована», – сказав сьогодні під час зустрічі Андрій Садовий.

Цікаво, що мер Львова дещо спотворив інформацію, коли виступав перед громадою. Як повідомив журналістам Дивись.info директор АТП-1 Орест Хомула, 140 машин підприємства не заарештовані, а «знаходяться у списку на арешт». Більше того, за його словами, виконавча служба арештувала кілька автобусів ще минулого року. Одначе, міські чиновники «забили на сполох» лише у переддень сесії, на якій має вирішитися доля боргу.

Додамо, що виконавчому провадженню, про яке згадав міський голова, вже йде третій рік. Воно було відкрите восени 2015 року. І знову, чому ж саме сьогодні у міській раді вирішили так загострювати ситуацію, залишається питанням риторичним.

Крім того, представники міськради, Садовий і Пайонкевич, активно акцентували на тому, що борг перед «Оптимум Фактор» фактично є в АТП-1, без допомоги міста його ніяк не покрити, оскільки ЛКП є апріорі збитковим і по-іншому бути не може. Хоча досі нема навіть приблизної статистики, наприклад, щодо пасажиропотоку, не кажучи вже про готівкові кошти, про які, до слова, депутати неодноразово просили прозвітувати.

Зрештою після аргументів мера Садового, керівника юридичного департаменту Пайонкевич та працівників АТП-1 представники громадських організацій погодилися підписати звернення до депутатів міської ради з проханням підтримати меморандум про співпрацю і виплатити заборговані мільйони.

Незрозумілим чином вирішилося питання, яке було на перешкоді позитивному рішенню депутатів – присутність серед засновників і бенефіціарів ТОВ «Оптимум Фактор» Таїсії Саніної – дружини фактичного власника ЛАЗу Ігоря Чуркіна. Згідно із даними аналітичної платформи YouControl, її місце із 41% акцій посів Андрій Демченко, який значиться серед керівників чи засновників ще понад трьох десятків компаній.

Про ще одну маніпуляцію міських чиновників журналістам розповів голова ГО «За якісний транспорт» Святослав Товстига.

«На Захід.НЕТ є відео, у якому показані автобуси, які є на арештмайданчику, їх наразі там є три. Про арештовані автобуси ще вчора говорив на нараді Орест Хомула, тоді він казав, що з маршрутів зняли сім автобусів і що семеро водіїв залишилися без роботи. Тож, якщо подивитися на відео з арештмайданчика, то там серед інших є один автобус марки «Мерседес», у якого на лобовому склі є номер маршруту «3-А». Але його поліція не могла зняти з маршруту, адже по «3-А» ще з квітня-травня минулого року їздять лише нові «Електрони». Як на мене, це чергова маніпуляція про «зняття з маршруту» й полишення водіїв без роботи, бо востаннє, коли такий автобус міг працювати на «3-А», було у квітні-травні».

Думки депутатів щодо меморандуму розділилися – одні відмовляються підтримувати ухвалу, інші ж вважають, що слід якнайшвидше проголосувати і «розблокувати роботу» АТП-1, хоч воно насправді  продовжує обслуговувати міські маршрути й працювати у звичайному режимі.

Ігор Зінкевич, депутат:                                                                                

«Я наразі не змінив своєї позиції щодо того, що було й минулого разу. Тобто я не збираюся голосувати за це. Фактично є ситуація. Я погоджуся, що проблема була не нашою, проблема була спеціально доведена до цього стану, який зараз маємо. Говорити про те, що зараз деякі люди намагаються подати ситуацію так, що ми заручники ситуації. Але ж кому ми реально перераховуємо гроші? Увесь цей час ми про це не думали. Моя позиція – я не хочу голосувати за цю ухвалу. По-перше, я не розумію, про які автобуси йдеться, які нібито має забрати виконавча служба. А де ж зарплата людям, яку заборгували? Чому це питання не було вирішене досі? А тепер розповідають, що є якийсь кредит, який треба погасити. А де гарантія, що ці гроші віддадуть людям? Я, наприклад, таких гарантій не почув. Відбувається якась маніпуляція. Потрібно пояснити, як ці кошти будуть компенсовані людям? Як зарплати будуть індексовані? Ми про це інформації не чуємо. Ще під ас голосування за першу ухвалу, було зрозуміло, що компанія, якій мають перерахувати гроші – це прокладка. Питання вирішується кулуарно, не даючи відповідей на низку запитань.

А питання, що нема маршруток, породжує інше: а чим ви думали? Зараз у місті половина маршруток – це приватний транспорт. Де електронний квиток? Нема концепції розвитку. Я як депутат ставив питання про призначення керівника підприємства, а не т.в.о. Нехай він надасть пропозиції щодо виходу з ситуації, яка склалася. Крім того, що взяти гроші в кредит у ЄБРР, більше жодних пропозицій нема. І знову йдеться про купівлю автобусів, тоді як є пропозиція щодо розвитку електротранспорту.

Не зрозуміло, як надається інформація банку для отримання кредиту, якщо нема інформації щодо пільговиків, витрат, прибутків. Все це – уявні цифри і жодної конкретики. Коли була пропозиція щодо паперових квитків, з мене посміялися, мовляв чекаємо на електронний квиток. Але нам треба знати чи цей бізнес прибутковий, чи збитковий. І все це пов’язано із нинішньою ухвалою, бо не видно цілісної картини. Стоїть питання, що треба віддати гроші, бо ви їм винні. Але не стоїть питання, що ці кошти отримають люди, яким роками боргують зарплату. Жодних перерахунків не було».

Юрій Кужелюк, депутат:

«Тут нема що думати – або вернемо борги, або перестанемо їздити. От і будемо вибирати. У нас все дуже просто – почали арештовувати автобуси. 120 автобусів у розшуку. Така ціна нашого патріотизму. Люди палко виступали, казали, що якщо виконавча служба забере, то ми всі разом підемо визволяти. Виконавча служба попробувала, і ніхто не йде визволяти автобуси. Будемо дискутувати».

Як стало відомо журналістам, міський очільник намагається тиснути не лише на громадськість, а й на депутатів міської ради, погрожуючи їм страйком водіїв АТП-1 і транспортним колапсом. Втім, ситуація проясниться лише завтра під час сесії міської ради, хоча вже зрозуміло, що кілька фракцій стали на бік міського голови й готові віддати гроші із міського бюджету на погашення боргів.

Додамо, що Ігор Чуркін, який, власне, і претендує на 20 мільйонів гривень з міської скарбниці знаходиться у списку сайту «Миротворець» як сепаратист та антиукраїнський пропагандист.

Крім того, Ігор Чуркін, ймовірно, є племінником покійного представника РФ в ООН Віталія Чуркіна, хоча офіційно цю інформацію спростовувала одна й інша сторона. Втім, на сторінці в Fb Ігоря Чуркіна є такий допис:

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: