На Львівщині стрімко зростає популяція зубрів (фоторепортаж)

IMG_7600

На Львівщині за останні роки помітно зросло поголів’я зубрів. За результатами моніторингу, обліку та спостережень за популяцією – на початку 2018 року  на території області нараховується 84 особини зубра, а в НПП «Сколівські Бескиди» - 33. 

Про це розповів директор Національного природного парку «Сколівські Бескиди» Василь Бандерич, передає кореспондент Дивись.info.

За словами директора, у «Сколівських Бескидах» кількість зубрів почала збільшуватись завдяки «Програмі ре-інтродукції бізона європейського (зубра)». Зазвичай зубри народжуються раз на кілька років, а тут - щоліта.

«Програма розпочалася ще у 2009 році, коли привезли перших 6 зубрів із Німеччини. Пізніше привезли ще 5, -  4 з яких з Баварського національного парку та одного з Австрії. Опісля перетримки у вольєрі, яка тривали близько року, тварин випустили у дику природу», - пояснив Бандерич.

За його словами, взагалі зубри повинні харчуватися тою їжею, яка є в природі. Проте тут, на території заповідника, підгодовують тварин, коли холодна та, коли немає що їсти. «Ми тут підгодовуємо зубрів сіном, соломою, капустою, буряками та хлібними висівками, які вони найбільше люблять», - додав директор НПП «Сколівські Бескиди».

Своєю чергою, помічник лісничого Василь Волочанський розповів про життя зубрів.

«Зубри зазвичай самі собі добувають гілковий корм із верби, кору та ожину з-під снігу. Стадом керує вожачка, яку звати Тошка. Вона керує всім стадом та завжди перша йде до підгодівлі і остання відходить. У разі небезпеки Тошка відводить стадо та йде позаду всіх», - каже пан Василь.

Він зазначив, що на території лісництва, за останніми підрахунками, налічується близько 33 особини зубрів, з яких 5 народилися у 2017 році. «Вони досить спокійні, поважні тварини, але стадо збільшилося і тваринам потрібна більша територія. Деякі вже деякі зубри починають заходити до села», - зауважив Волочанський.

Варто відзначити, що в межах України чисельність зубра становить майже 250 особин.

А у цьому році в «Сколівських Бескидах» зафіксували 414 особин оленя благородного, 411 особин козулі та 112 кабана. З хутрових звірів обліковано 18 особин вовка, 46 особин лисиці, 268 куниці.

Окрім того, облікували 27 особин ведмедя бурого, 23 особини рисі та 10 особин кота лісового.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: