Активних малозабезпечених мешканців Львівщини держава залучає до підприємництва (фото)

IMG_1228

Цьому присвячений проект «Рука допомоги», що реалізовується на Львівщині, як в пілотному регіоні, Міністерством соціальної політики за участі Світового банку.

Сьогодні у Львові зібралися представники різних регіонів-учасників проекту, новоспечені підприємці, які змінили своє життя завдяки «Руці допомоги» та представники Світового банку, аби обговорити результати проведеної роботи та масштабування проекту на ще три регіони, а саме підконтрольну частину Донеччини, Житомирщину та Чернігівщину.

Суть проекту «Рука допомоги» полягає в тому, аби мотивувати малозабезпечених громадян, які отримують державну допомогу, ставати підприємцями та власними силами забезпечувати свої родини. Для цього відділи соцзахисту шукають відповідних претендентів, проводять численні навчання та тренінги, в результаті яких учасники створюють та захищають бізнес-плани для своїх ідей. Надалі вони отримують безвідсотковий кредит від держави із вигідними умовами повернення. Таким чином на Львівщині в проекті взяли участь більше 800 учасників, і підприємцями стала вже 41 особа з числа малозабезпечених.

Про це журналістам ІА Дивись.info розповіла координаторка з комунікаційної роботи проекту Інна Шинкаренко.

«Найголовніше те, що проект вбувся і це вже всі бачать, що він є життєздантий - розповіла Інна Шинкаренко. – На початку було дуже багато скепсису на різних рівнях і ми це відчували. Зараз регіоні пілотні, де є цей проект, бачать переваги і самі кажуть про те, що це проект, який важливо розповсюдити на всю Україну. У трьох пілотних областях на сьогодні у нас є близько 3 тисяч учасників та понад 115 реальних підприємців. І цим ми дуже тішимося, бо це люди, які раніше жили лише на дотацію від держави. Зараз до «Руки допомоги» приєднується ще три регіони, що також показує, що проект життєздатний. Він дозволяє залучити активну аудиторію й створити підприємництво в регіоні, бо ці люди платять податки, створюють робочі місця, і це розвиток для невеликих міст і сіл. Зараз це дуже важливо для ОТГ, тому свою увагу в наступних областях ми скеровуємо саме туди».

Інна Шинкаренко додає, що на основі отриманих механізмів розробляється відповідний законопроект, який після розгляду й прийняття діятиме по всій Україні.

«Це експеримент, тому на цьому проекті ми відпрацьовуємо всю нормативну базу, тому нові регіони отримають вже значно більш відпрацьовані механізми, бо ми крок за кроком розбиралися в механізмі та відкоригували те, що пропонувалося з самого початку. Зараз розробляється законопроект, який включить найефективніші механізми, які були задіяні у проекті, - додає Інна Шинкаренко. - Головне, що ми побачили, то це те, що серед учасників нашого проекту є багато гарних, активних людей, яким потрібно трохи допомогти, і вони готові будуть гори звернути. І все більше людей надихається досвідом цих першопроходців. Але є люди пасивні, які роками звикли жити на дотації від держави, вже є цілі династії, коли батьки не працюють й отримують допомогу, потім підростають діти, які також не працюють. Є багато таких людей і для них цей «пряник» недієвий, тому для них мусить бути «батіг». І я вірю в те, що такі «батоги» будуть закладені у законопроект, аби кожна людина в нашій країні (мова йде про працездатних, молодих людей) має не лише права, але й обов’язки і має працювати на громаду та розуміти, що кожен сам господар своєї долі».

Про те, що держава має діяти «батогом і пряником» залежно від того, чого прагне сам малозабезпечений громадянин, говорить і експертка Інституту демографії та соціальних досліджень Людмила Черенько.

«Якщо говорити з теоретичної точки зору, мета може досягатися шляхом заохочуючих заходів чи примусових заходів. Пілотний проект не завжди включає оці заходи «батога», - зауважує пані Людмила. – На жаль, є люди пасивні, які не хочуть працювати і їх дуже важко заманити «пряником» бодай кудись, тобто є люди, яким психологічно важко змінити спосіб життя. Зрозуміло, що така масивна реклама, яку здійснював консорціум, сколихнула ту частину малозабезпечених, які якщо й не мали явного бажання працювати, принаймні не дуже протестували. Але потрібно забезпечити другу хвилю залучення до проекту. Саме територіальні громади, де кількість безробітних обліковується не тисячами а сотнями, мають можливість дійти до кожної сім’ї і донести цю ідею. Варто зауважити, що проект все ж має дати нам розуміння, як мають працювати і каральні заходи, адже в законодавче поле мають і будуть вони поступово вводитися. Цивілізовані країни вже давно внесли у себе такі зміни і там сім’я, яка претендує на державну допомогу, має обов’язки й повинна їх виконувати».

 

Читайте також: Майже триста малозабезпечених осіб повернулися на ринок праці завдяки проекту «Рука допомоги»

Водночас, саме спілкування із потенційними учасниками проекту проводиться на рівні регіональних та місцевих відділів соцзахисту населення. Адже саме вони під час усього проекту найбільше контактують із учасниками. Як розповіла начальниця управління з питань праці та сімейної політики департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА Уляна Дорош, на Львівщині залучили максимум засобів, аби донести інформацію до малозабезпечених.

Йшлося і про sms-розсилки, про соцмережі, ЗМІ, персональні візити працівників соцзахисту, навіть громадські організації. «Людям потрібно донести одну думку, що ми не є багатою державою. Багаті держави не мають такого розуміння як соціальні гарантії. А виходить так, що ми не є заможною державою, але ми даємо соціальні гарантії людям, вони не легалізовуються, отримують у конвертах заробітну плату, а коли їм дається шанс, то вони не хочуть працювати», - говорить Уляна Дорош.

Як ми розповідали раніше, на Львівщині такий проект вже змінив кілька десятків доль, детальніше про них ми писали тут.

Читайте також: З малозабезпечених у бізнесмени: як сім’я на Львівщині відкрила власну справу (фото)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: