Як «Тартак» влаштував львів’янам свято (фоторепортаж)

IMG_5625

У Львові триває проект «Українське вибране», в межах якого організовують клубні концерти вже легендарних українських гуртів.

Журналісти Дивись.info відвідали виступ гурту «ТарТак», який відбувся у FESTrepublic цієї суботи.

 

Мета проекту «Українське вибране», який спільно організовують «FESTrepublic» та Українська академія лідерства – привезти до Львова гурти, які виховали не одне покоління українців. У цьому плані «Тартак» - це потрапляння «в яблучко». По-перше, у переповненій залі вік глядачів коливався від (приблизно) 3 до 50 років, по-друге, на клубний концерт гурту приходили цілими сім’ями з малими дітьми (до слова, це гарний приклад для багатьох подібних закладів).

Звичайно, у давніх фанатів гурту були високі очікування від виступу, адже «Тартак» грає у Львові лише раз-два на рік. Тому варто зауважити на величезних позитивах виступу та не менш значущих його недоліках. Спойлер: не зважаючи ні на що, глядачі отримали масу задоволення та непогано зірвали голоси, підспівуючи улюбленим музикантам. Усім вдалося повідриватися під «Дикі танці», «Реп-панк», «Наше літо» й «Ритмотеку», а також поспівати разом з Положинським замість Арсена Мірзояна, дуету «Світязь» і навіть Каті Чилі. А тепер про все по черзі.

Довга прелюдія

За умовами проекту починається вечір з аукціону, на якому цього разу розігрували різноманітні атрибути для фанатів (медіатор, яким гратиме гітарист, такі ж барабанні палички, футболки й плакати з автографом Положинського) та квитки на наступний виступ. До слова, наступними учасниками проекту стане легендарна «Піккардійська Терція».

Така традиція цікава й, певною мірою, розігріває публіку перед виступом (всі знають, що музиканти ніколи не починають вчасно, але цього разу замість просто стояння у натовпі людей можна було долучитися до інтерактиву). Єдиним, але суттєвим недоліком тут стала ціна питання. Навряд хтось із пересічних фанатів гурту може (й хоче) дозволити собі підписану Сашком Порожинським афішу концерту за 700 гривень стартової ціни. До того ж, за півтори години до початку виступу в клубі провели зустріч із фанатами, вхід на яку був вільним для усіх охочих 😉

Більшість лотів, однак, успішно розіграли, тож гроші, як говорять організатори, витратять на наступний концерт.

Без диких танців

На диво концерт свій музиканти почали не старими-добрими хітами (а їх набралося чимало, адже історія «ТарТака» вже перевалила за 20 років), а новим альбомом. «Антартактида» складається з двох частин та презентована музикантами минулого року. По цьому альбому можна сміливо говорити, що світ змінюється, але «ТарТак» залишається стабільним: впізнавані ритми, запальні гітари, філігранні тексти. До речі, про тексти. Для тих, хто раніше не слухав альбому, зрозуміти бодай щось із нових текстів було нереально. Виною цьому – налаштування звуку в залі. Слухачі в зоні під самою сценою були практично позбавлені можливості чути вокальні партії загалом та речитативні елементи зокрема. Ближче до середини зали ситуація була дещо кращою і найбільше з усіх цього разу пощастило (на диво) «гальорці».

Дехто з публіки навіть на сторінці зустрічі просто посеред концерту писав прохання налаштувати звук. Їх, чомусь, ніхто з велелюдної команди звукорежисерів (які, очевидно, приїхали разом з музикантами) так і не почув. Як і люди під сценою не почули Сашка Положинського.

Зрештою, багато хто прийшов не слова слухати, а відриватися, тож щойно музиканти відіграли п’ять чи може навіть шість свіжих треків та перейшли до відоміших композицій, атмосфера в залі суттєво потеплішала.

Найголовніше, за чим усі прийшли

Якщо судити по реакції слухачів, прийшли усі явно не на новий альбом, адже з перших секунд, як з колонок почав лунати трек «Реп-панк», зала просто вибухнула. Тут вже всі відірвалися, як і хотіли. А у перервах між цим танцювально-музичним шаленством Сашко Положинський тішив фанатів «Стільниковим коханням», «Оманою», піснею «Я не знаю» тощо.

Пригадав він і вже легендарні «Хулігани», «Прокрутіть цю пісню по радіо», «Божевільні танці», «Мій Лицарський Хрест» тощо. Сказати щиро, публіка (така різна за віком) була від цього у захваті, та й самим музикантам, здається, сподобалося, як сотні голосів співали разом з ними «Мій день» або «Не ту кохав».

Проект «Українське вибране» вже привіз до Львова гурти «ТарТак» і «Кому Вниз», на черзі у першому сезоні також «Піккардійська Терція», «ВВ», «Плач Єремії». Анонси наступних подій шукайте на сайті!

Валерія Печеник

Фото: Микита Печеник

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: