Леополіс джаз фест: Львів зібрав кращих джазменів світу (фото)

CIMG8828

27 червня у Львові стартував восьмий міжнародний фестиваль музики натхнення, поліритмії та імпровізації – Leopolis Jazz Fest. Така назва є новою для прихильників дійства, оскільки воно раніше мало назву Alfa Jazz Fest.

У залі ніде яблуку впасти. Багато людей сидить просто на підлозі. Тут зібралися представники різних поколінь, станів та навіть субкультур. Хлопець з дредами і в шапці растаман не відриває очей від спікера. А ось молоді люди з рок символікою фільмують майстер-клас на телефони. Джаз об′єднує.

Це майстер-клас Лі Рітенура. Він – один з провідних джаз-гітаристів – розповів про октави, акорди, гами, тональності та індивідуальність, яку може показати музикант навіть у цих академічних  поняттях.

«Ви маєте досконало знати музичну грамоту, але коли починаєте грати джаз, то відразу забувайте про все!», - говорить Рітенур.

Спікер відзначив компетентність української публіки та влучність  запитань, які ставили усі охочі. «Капітан Пальці», як називають Лі Рітенура за його швидкість гри, запросив відвідувача на ім′я Євген, який приніс свою гітару, на сцену. Разом вони імпровізували, шукали гармонії звуку.

«Шмаляєм  джаз, холера ясна!», - такою цитатою Едді Рознера ведучий відкрив сцену на Площі Ринок. Ця сцена уособлює сучасний стан цієї музичної мови. Першим господарем сцени став французький дует «Peirani&Parisien Puo». Акордеоніст, який вийшов босим на сцену, та саксофоніст вражали майстерністю та віртуозністю.  Діалог між їхніми інструментами вигинав, кидав, гармонізував та малював звуки, які протягом виступу не відпускав увагу публіки.

Наступними виступили австрійці «Ні5» - музиканти, які створили «камерний джазовий мінімалізм». Вібрафон, гітара, контрабас і барабани гойдали повітря міста.

Протягом усього фестивалю функціонуватимуть ще дві сцени. Локація біля Палацу Потоцьких (почне працювати 28 червня) – це джаз майбутнього, там виступатимуть наймолодші, які стали музичними сенсаціями. Сцена ім. Едді Рознера в Парку культури збере живих легенд. Вхід до цієї локації – тільки за квитками. Але для тих, хто не встиг їх придбати, функціонують пікнікові зони, де можна з екранів спостерігати за виступами.

Львів не відставав від музикантів і джазував погодою. Та дощ не злякав відвідувачів. Сцену ім. Едді Рознера відкрив Чарльз Ллойд, який є половиною століття джазової історії, з ансамблем «The Marvels». Апофеозом дня став виступ британця Джеймі Каллума. Піаніст, композитор і вокаліст Каллум поєднує різні стилі музики, ніби розмиває їх межі.

Таким був початок одного з найджазовіших фестивалів Європи. Leopolis Jazz Fest триватиме 5 днів. Організатори підготували потужний лайн-ап. На сценах виступлять понад 170 музикантів.

28 червня, у День Конституції, Львів прикрасять незвичайними музичними візерунками.  «ONUKA» на Площі Ринок (вхід вільний), колектив «R+R=NOW» - андеграундний взірець сучасності,  гітарист Лі Рітенур та Дейв Грусін знають, чим вас здивувати.

29 червня шведський контрабандист Ларс Даніельссон виконає симфонічну програму з Академічним симфонічним оркестром INSO-Львів. Ахмат Джамал, який є одним з найпопулярніших джазових виконавців в світі, презентує мелодії еволюції жанру.

Читайте також: Усе буде джаз: як у Львові стартував Leopolis Jazz Fest 2018 (фоторепортаж)

30 червня виступить Джейкоб Кольєр – молодий співак і композитор. Його відео в інтернеті зібрали понад 16 мільйонів переглядів на YouTube. Маріо Біонді зачарує вас співам в найкращих традиціях «філадельфійського соулу».

1 липня італійський піаніст, співак і композитор Стефано Боллані з групою музикантів «Napoli Trip» подарують публіці багатогранні мелодії музики, наповненої життям. Маркус Міллер – один з найвідоміших на сьогодні джазменів – закриє головну сцену фестивалю.

Окрім вищепереліченого, ви зможете відвідати кінопокази, послухати джеми та навіть подивитися дружній футбольний матч серед гостей дійства.

Легендарні музиканти, багаторазові володарі Греммі зроблять червневі вихідні незабутніми.

Марія МАСЮК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: