Реконструкція чи руйнування: що буде із Жовківським парком

DSCF7067-min

Жовківський міський парк, який був окрасою міста ще за часів коронного гетьмана і засновника Станіслава Жолкевського, нині переживає не найкращі свої часи. Задумана 2016 року його реконструкція зупинилася – забракло грошей.

Сад, парк, звіринець

Парк у Жовкві вважається прикладом садового-паркового мистецтва XVII століття і він тісно пов’язаний з історією заснування міста. За свідченнями сучасників, біля замку, який виконував насамперед оборонну функцію, був закладений красивий сад для дружини власника твердині Реґіни Жолкевської.

Сам сад охоплював невелику площу між замком і тоді повноводною річкою Свинею. Натомість з іншого берега знаходився звіринець, де для полювання вирощували та утримували зубрів, оленів, сарн та кабанів. Після смерті Жолкевського, коли зросла загроза татарських нападів, сад ліквідували, а на його місті звели оборонний вал бастіонних укріплень. Рів між бастіоном і замковою стіною заповнювала вода.

Нове життя у замковий парк вдихнули у період короля Яна ІІІ Собеського. Тераси, обгороджені зеленими шпалерами, мармуровий фонтан з восьмигранним басейном, квіткові партери з орнаментальним декором, посередині яких був викладений герб «Янина», альтанки для відпочинку. У парку були верхня та нижні тераси. Вихід на поміст вів через ставок до звіринця. Вхід обрамовували фігури двох колосів з позолоченими коронами на головах. Посеред ставу поміст розширювався і з двох сторін були прибудовані два павільйони лазні. Золочені ванни, вимурувані каміни. А також був фруктовий сад. Далі дорога вела до літнього палацу на горі Гарай.

1740 року Жовкву купив великий гетьман литовський Михайло Казимир Радзивілл (Рибонька), для якого провів перебудову замку італійський архітектор Антоніо Кастеллі. План замку, прилеглого парку збереглись завдяки плану 1740 року, що нині зберігається у Центральному Державному історичному архіві у Санкт-Петербурзі.

Після смерті Радзивілла, 1762 року, почався занепад і замку, і парку, значна частина якого була втрачена після прокладення залізниці через Жовкву.

У часи розквіту у парку налічувалося до 700 видів рослин, з яких на сьогоднішній день вціліло не більше десятої частини. А, наприклад, мармурові погруддя, зокрема короля Яна ІІІ Собеського та його дружини, сьогодні можна побачити у Літньому саду в Санкт-Петербурзі. Вони були вивезені царем Петром І, який перебував у місті під час Північної війни.

За радянських часів парк перетворився на типове місце відпочинку. Дитячі атракціони, літній театр, лавочки. Старше покоління ще добре пам’ятає, як до парку ходили на концерти, а дітлахи тішилися, катаючись на каруселях. Згодом літній театр втратив своє першопочаткове  призначення і став місцем проведення дискотек. Тепер і цього немає. А про атракціони нагадує маленька мурована споруда, яка колись була білетною касою, і кілька типових радянських бетонних клумб, які вже давно не виконують свого призначення. Єдина вціліла понині річ (та й то завдяки небайдужим городянам) – скульптура ведмедиці з ведмедями. Такі стояли ледь не у кожному парку. Де не було скульптури ведмедів, там була жінка з веслом чи щось на кшталт цього. Старожили люблять розповідати про ті часи, коли річка Свиня була такою чистою, що тут водилися раки.

Реконструкція: амбітні плани

Минали роки, парк дедалі більше занепадав, і з місця відпочинку для городян перетворився на улюблене місце вороння. З «розваг» – кілька загиджених птахами лавок. І ось з’явилася ідея повернути парку колишню велич – очистити річку, відновити бастіонні споруди, на місці літнього парку створити ставок, де б можна було кататися на човнах. Під час нещодавно проведених розкопок вже віднайшли фонтан.

Але проекти проектами, а для таких грандіозних планів потрібні велетенські кошти. Тож перше, що з’явилося, це проект з реконструкції елементів благоустрою міського парку.

Жовківська міська рада у листопаді 2016 року оголосила тендер на понад 2 мільйони 400 тисяч гривень, на який зголосилися дві компанії – ТОВ «Укрзахідпромсервіс» та ТОВ «Група Компаній Енергомонтаж».  Незважаючи на те, що перша компанія запропоновувала нижчу ціну, її пропозицію відхили через низку недоліків у документах і віддали тендер фірмі «Група Компаній Енергомонтаж», яка погодилася виконати роботи, передбачені угодою, за 2 401 637 гривень (без ПДВ).

Угода була укладена 14 грудня 2016 року, а 16 грудня підписана додаткова угода де, зокрема, передбачено у разі надходження додаткових коштів підписання додаткових угод.

Згідно із угодою, протягом двох тижнів, які залишилися до кінця 2016 року, було передбачено витратити понад 290 тисяч гривень (без ПДВ). У додатку №2 до договору (графік виконання робіт) 2016 року було передбачено озеленення, пішохідні доріжки, огорожа, колони, велосипедні доріжки.

На 2017-ий – озеленення, пішохідні доріжки, автомобільні доріжки, велосипедні доріжки, огорожа, колони, електроосвітлення, монтаж обладнання, устаткування. Останній етап роботи – липень-жовтень 2017-го.

У розділі «Озеленення» технічного завдання, крім зрізання і корчування дерев, була передбачена, наприклад, висадка кущів, 34 кленів, живої огорожі, 2680 саджанців самшиту. У парку мав з’явитися мавританський газон, який представляє із себе луг з цілим набором польових квітів. Від англійського відрізняється тим, що косити його треба лише раз на рік.

Огорожа, ланцюги, ядра, колони, 26 лавок, 13 урн, 19 ліхтарів… Усе це звучить, як казка.

Реальність

Тим часом на липень 2018 року стан виконання робіт навіть близько не відповідає амбітному проекту. За фактом – низка зрізаних і викорчуваних дерев, стовпи, де має бути огорожа, недороблені на вигляд тумби і недороблені доріжки. А ще – малюнок проекту, якби це мало виглядати. Біля стін замку – невикористана бруківка, по усій площі купки будівельного сміття, запущені і зарослі клумби. У спекотний день пройтися новими доріжками, важко, бо бракує затінку. Тому той, хто таки наважився прогулятися парком, йде стежкою ближче до замку.

За річкою із затінком краще – тут наразі ніхто нічого не будує і не зрізає…

Навіть неозброєним оком видно, що вкластися у кошторис такого амбітного проекту не легко. Відтак, ми скерували до Жовківської міської ради письмовий запит щодо проекту. І ось що нам відповіли: «проектом передбачено замощення пішохідних доріжок парку, влаштування газонів, висадка зелених насаджень, встановлення відпочинкових лавок, урн для сміття, паркових ліхтарів, часткове відновлення огорожі парку, інше». Це відповідь на запитання, що передбачено проектом. Однак запитання, у які терміни мали бути виконані роботи і які роботи виконано фактично, чиновники Жовківської міської ради просто проігнорували.

А на запитання, скільки витрачено коштів у рамках угоди, відповіли: «вартість робіт, згідно з укладеним договором, становить 2401637 грн. У 2017 році будівельною організацією виконано робіт на суму 1755861 грн». Нагадую, що в угоді, доступній на сайті ProZorro, зазначено ще понад 290 тисяч гривень на 2016 рік.

Так само у міській раді не відповіли, коли роботи будуть закінчені. Зазначено лише, що виконавець 2018 року звернувся з відповідним клопотанням про перерахунок кошторису у зв’язку з подорожчанням будівельних матеріалів і інше.

«Міською радою організовано перерахунок кошторису по об’єкту і подано його на державну  інвестиційну експертизу», – зазначено у відповіді з Жовківської міської ради.

Нагадаємо, що роботи мали бути завершені у жовтні 2017 року. Можна здогадатися, що існують, очевидно, додаткові угоди, які дозволили продовжити терміни, але фактичний стан справ принаймні дає підстави говорити про те, що не виконано й половини із запланованого, а це щонайменше може бути підставою для перегляду договору і його розірвання, зрештою вимагання від підрядника виконання взятих на себе зобов’язань.

ІА Дивись.info продовжує стежити за темою і скерувала до Жовківської міської ради ще один запит, щоб отримати більш детальну інформацію щодо кошторису і виконаних робіт.

Оксана ДУДАР

Довідка

Джерела опису парку: Парцей М. П. Стародавня Жовква. Мацюк О. Жовківський замок. Палков Т. Замки Львівщини. Історія та легенди.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: