«Вистачить на всіх і ще лишиться»: Синютка проінспектував ділянки біля озера Наварія (фото, відео)

IMG_1050

Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка вчора вранці виїхав у село Наварія, щоб побачити площу ділянок, через які розгорнувся скандал.

Земельний скандал спалахнув на початку червня цього року. Згідно з документами, Львівська ОДА виділяла землю біля озера Наварія, що за 15 кілометрів від Львова, учасникам бойових дій, але у списку опинилися бізнесмени.

Чому виник земельний скандал

В грудні 2017 року голова Львівської ОДА Олег Синютка підписав розпорядження №1219/0/5-17, яким дозволив відвести земельні ділянки в районі Щирецького водосховища (озеро Наварія) для потреб учасників АТО. Згідно з документами, Львівська ОДА виділяла землю біля озера Наварія учасникам бойових дій, проте у червні журналісти виявили у списку волонтерів, бізнесменів та чиновників, що викликало інтерес ЗМІ та обурення громадськості.

Повний список осіб, яким надали дозвіл на розробку проектів землеустрою на березі озера Наварія

Площі ділянок коливаються від 7 до 10 «соток», тому загалом можна припустити, що буде виділено щонайменше 5,8 га землі. Для цього землю спеціально вилучили з користування у львівського комунального підприємства «Львівтеплоенерго», перевівши її до категорії земель рекреаційного призначення.

Згодом у Львівській ОДА створили спеціальну комісію, яка мала з’ясувати, чи були зловживання під час виділення ділянок. Члени комісії не знайшли порушень, чим не задовольнили громадськість. Відтак, нещодавно під стінами Львівської ОДА зібрались активісти, які висловили свої зауваження щодо виділення земділянок. Натомість, голова Львівської ОДА пообіцяв поїхати у Наварію оглянути ділянки і розібратись в цій ситуації.

Інспекція ділянок

У середу, 18 липня, голова Львівської ОДА Олег Синютка спільно з іншими чиновниками провели огляд земельних ділянок навколо Наварійського озера та обговорили питання виділення ділянок з учасниками АТО та мешканцями території.

Як розповів в коментарі журналістам Олег Синютка, за результатами виїзду дано доручення по п'яти питаннях. Серед них: з'ясувати процедуру проходження і затвердження документів, а також провести обстеження екологічною службою стосовно зелених насаджень на предмет законності їхньої появи на березі озера, адже масив лісу на детальному плані вважається чагарниками.

«Потрібно з’ясувати наступні речі: юридичні моменти щодо відповідності документів, залучити екологічну службу стосовно обстеження зелених насаджень», - сказав Олег Синютка.

Він додав, що 23 липня перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський збере робочу групу з представників всіх служб і громадських організацій, аби прослідкувати легітимність виготовлення документів. Відтак, дотичні служби опрацюють наявні вільні земельні ділянки, а також сформують перелік осіб, які претендують на отримання ділянок.

На запитання, чи планують долучити до списку на виділення ділянок біля наварійського озера ветеранів з Пустомит та Наварії голова Пустомитівської РДА Ігор Хрунь відповів: «Ми обов'язково синхронізуємо списки, які є в нас в он-лайн реєстрі, обов'язково уточнимо. Перевіримо списки, кого немає обов'язково підключимо, і той хто звернеться отримає земельну ділянку».

Незатверджений детальний план?

Ще одним цікавим відкриттям у справі виділення ділянок стала розбіжність у детальних планах територій. На громадських слуханнях був представлений детальний план, який відображав зовсім інші об'єкти та окреслення, ніж ті, що були затвердженні в кінцевому результаті.

В підсумку, виділили ці землі частково за рахунок ділянок, якими користуються мешканці села Наварія.

Натомість, голова Пустомитівської РДА Ігор Хрунь запевнив, що детальний план території пройшов громадські слухання, на що є, відповідно, складений протокол.

Координатор протестної акції біля ЛОДА Роман Маслюк розповів ІА Дивись.info, що декілька ділянок на березі озера накладаються на територію господарської діяльності місцевих мешканців.

Юристка Ольга Василишина, яка представляє інтереси мешканців Наварії в судовому процесі проти Пустомитівської РДА, розповіла, що є зовсім інший детальний план, за яким і виділили ділянки під забудову. «31 жовтня 2017 року затвердили детальний план навколо озера Наварії, йому мала передувати законна процедура — громадські слухання. Місцева влада Пустомит вважає, що цей детальний план пройшов громадські слухання, а ми маємо докази того, що він не пройшов. На громадських слухання, які проводила міськрада Пустомит в травні 2017 року, був представлений детальний план, який відображав зовсім інші об'єкти, зовсім інші окреслення, ніж ті, що були затвердженні в кінцевому результаті. Це є суперечність вимогам закону», - розповідає юристка.

Ольга Василишина додає: «Якщо буде встановлено, що процедура детального плану порушена, ми відновлюємо судовий процес, на підставі якого ми і вважали, що розпорядження голови Львівської ОДА щодо виділення ділянок є теж незаконним».

«На сьогодні ми вважаємо, що потрібно повернутися на початок, тоді знову правильно подивитися — хто, і де може що отримати з урахуванням інтересів громади та громадських слухань», - додала юристка.

Втім, голова Львівської ОДА Олег Синютка дав вказівку робочій групі провести інвентаризацію земель, а тоді знайти вільні ділянки, які би не накладалися на існуючу забудову.

«Тут землі вистачить на всіх і ще залишиться. І АТОшники дістануть землю, і місцеві не будуть ущемлені», - зазначив Синютка.

Розташування ділянок під забудову (червоним - ділянки на місці лісу, помаранчевий - ділянки на існуючій забудові, жовтим - ділянки в кар'єрі)

Натомість представника незадоволених майбутнім будівництвом місцевих мешканців Романа Маслюка, насторожують слова Олега Синютки про те, що тут є дуже багато вільної землі і можна виділити ще більше ділянок.

«Я не бачу, де є така можливість, тут або ліс, або зелені насадження. Вони говорять, що це не є ліс. Що це самонасів, тому ми настояли на тому, щоб в робочу групу була включена екологічна служба, яка б могла дати своє заключення», - додав Роман Маслюк.

Разом з тим лише додамо, що на сьогодні голова Львівської ОДА пообіцяв, що ситуація з виділенням земельних ділянок навколо озера Наварія призупинена доки не буде висновку робочої групи.

Юрій ШУМАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: