Як втричі зменшити навантаження на вулицю Дорошенка і зробити її зручною для транспорту

8888

Колонка Святослава Товстиги.

В сьогоднішній частині колонки, присвяченій вулиці Дорошенка, поговоримо про заміри, транспортних потоків на прилеглих перехрестях. Заміри робились по 15 хв. на кожному перехресті в квітні, травні і червні.

(перехрестя Беринди – пр. Свободи)

Проаналізуємо спочатку транспортні потоки на перехресті вулиць Беринди –пр. Свободи.

Як бачимо, рух із вулиці Беринди на проспект Свободи (червоний колір стрілки) є дуже слабким, рух у напрямку до вулиці Дорошенка (бурштинового кольору стрілка) є насиченіший. Найбільше для нас є цікавішими потоки, які йдуть із пр.Свободи. Як бачимо від 18% до 36% потоку роблять лівий поворот (фіолетовий колір), цей поворот планують ліквідувати.

Якщо заборонити лівий поворот із проспекту Свободи в напряму руху до непарної частини  пр. Свободи, ми отримаємо додаткове навантаження на пр. Свободи на відрізку вулиці Беринди – кінцева зупинка тролейбусу № 13, яке складатиме від 22,5 % до 52,1%

Пропоную ознайомитись з тим, як формується навантаження на вулицю Дорошенка із сторони пр. Свободи.

Як бачимо із графічних матеріалів, навантаження формується фактично рівноцінно. Тому на цьому затримуватись не будемо, окрім одного, я б заборонив лівий поворот при виїзді із непарної частини пр. Свободи (показано фіолетовим кольором), аби збільшити пропускну спроможність на цьому перехресті.

Чи користуються мешканці вулицею Гнатюка, для руху в напрямку до вул. Бандери, тому проаналізуємо перехрестя Гнатюка-пр. Свободи?

(Гнатюка- пр. Свободи)

Як бачимо, навантаження на вулицю Гнатюка є досить малим. лишень 10% транспорту, що рухається по непарній частині проспекту Свободи (від Оперного до вулиці Гнатюка), робить правий поворот на вулицю Гнатюка. Аешта 89 % їдуть далі в напрямку до перехрестя із вулицею Дорошенка. Якщо вернутись до попереднього графічного матеріалу ( перехрестя Дорошенка – пр. Свободи), тоді ми бачимо що із цих 89%, які поїхали прямо по проспекту Свободи, від 20 до 30%  роблять лівий поворот на вулицю Дорошенка. А означає це, що  можна зменшити навантаження на вулицю Дорошенка на 41-57 % від того навантаження, яке є зараз, за рахунок створення умов для поїзду по вулиці Гнатюка.

Щоб Гнатюка прийняла навантаження, нам потрібно вирішити питання паркування там і на дотичних вулицях, бо зараз на ділянках із двостороннім рухом там є лише 1,5 повноцінних смуги.

Дані на цій картинці – власні заміри максимальної запаркованості в квітні-травні 2018 року. Як бачимо із картинки, нам потрібно ліквідувати під 300 автомобільних паркувальних місць, частина їх  мають погодження ЛМР, але більшість є нелегальними.

 

Наскільки Дорошенка навантажує дотична вулиця Банківська, яка за стратегією малого транспортного кільця має бути пішохідною? Банківська навантажує Дорошенка від 37% до 44% в залежності від дня, місяця, години.  Якщо ми б прийняли рішення діяти в рамках концепції малого транспортного кільця і створення пішохідних зон, тоді ми б не створювали «квазі» кільце, про яке говорилось в попередній частині колонки. А також зменшили б навантаження на Дорошенка від 37% до 44% створенням пішохідної зони на Банківській. Тобто ми б отримали лишень навантаження потоку, який би виїжджав із  парної частини пр. Свободи (перехрестя пр. Беринди-пр. Свободи), що складає в загальному потоці максимально 31 %. Такими простими і логічними діями ми б могли зменшити навантаження на  Дорошенка втричі.

Поговоримо про перехрестя, яке є важливе для нас в контексті створення точки затору, ним є  перехрестя вулиць Словацького – Дорошенка.

Як бачимо, у нас є явно виражений лівий поворот (зелена стрілка) при виїзді із вулиці Дорошенка на вулицю Словацьких до головної пошти. Цей потік періодично створює затор через те, що транспорт рухається згори по вулиці Дорошенка до пр. Свободи і не може зробити лівий поворот, що створює затор  для транспорту, який їде по вулиці Дорошенка до вулиці Бандери. Також багато транспорту робить правий поворот при виїзді із Словацького на Дорошенка, але при зеленому світлі світлофора для виїзду із вулиці Словацького спрацьовує зелене світло для пішоходів, через це створюється затор при виїзді і блокується перехрестя.

Пропонується на цьому перехресті заборонити праві і ліві повороти і дозволити  рух лишень прямо. За рахунок таких дій ми можемо зменшити на 7 %  навантаження на Дорошенка і зменшити цикл дії світлофора при виїзді із вулиці Словацького, що дасть можливість збільшити на 8-10 секунд  цикл для виїзду із вулиці Дорошенка. За рахунок цього зможемо збільшити пропускну спроможність на 4-5 транспортних засобів за один цикл дії зеленого світла для виїзду із Дорошенка.

Також пропонується  реорганізувати вулицю Костюшка, змістивши рух в крайню ліву смугу, а також розширити хідник (жовтим кольором) і зробити углиблений пішохідний перехід по вулиці Костюшка. За рахунок розширення хідника пішоходи не отримають незручностей, а ми отримає перевагу, що транспортний засіб зможе «мірнути» на вул. Костюшка і не створюватиме затор на Дорошенка.

Також пропонується встановити додаткову секцію світлофора (на картинці знизу під номером №1) на перехресті Беринди- пр. Свободи при русі по непарній частині пр. Свободи для лівого повороту. Ця секція необхідна, бо регулювала б рух на відрізку перехресть пр. Свободи (парна частина) – вулиця Беринди і перехрестя пр. Свободи  (непарна частина) - вулиця Дорошенка.

Ця секція мала б працювати за принципом "10 секунд для одного циклу", якщо немає руху трамваю із пл. Ринок. Чому саме 10 секунд? Бо на відрізку між парною і непарною частиною проспекту вміщається максимум 5 автомобілів, якщо більше тоді блокується перехрестя пр. Свободи – вулиця Беринди і трамвая або автобус який рухається від вулиці Дорошенка не може проїхати це перехрестя. Якщо трамвай рухається із площі Ринок, тоді дається 4 секунди для того, два автомобілі «мірнули» в цей відрізок і в цей відрізок міх заїхати один трамвайний вагон без блокування перехрестя пр. Свободи- Беринди.

Отож, підсумовуємо:

  1. На Дорошенка не потрібно робити пішохідну зону, її в подальшому можна буде зробити на вулиці Банківській коли реалізовуватиметься мале транспортне кільце.
  2. Потрібно вирішити питання паркування на вулиці Гнатюка і прилеглих вулиць.
  3. Потрібно поставити додаткову секцію світлофора на пр. Свободи –Беринди, для лівого повороту.
  4. Потрібно реорганізувати в’їзд на вулицю Костюшка.
  5. Потрібно заборонити ліві і праві повороти на перехресті вулиці Словацького- Дорошенка.
  6. Також після вирішення питання із вулицею Гнатюка і вирішенням питання паркування на цій вулиці, можна заборонити правий поворот при русі із непарної частини проспекту Свободи на Дорошенка.
  7. Потрібно реорганізувати рух на вулиці Озаркевича – Шептицьких- Митрополита Андрея-пл. Юра. Бо після реконструкції пл. Юра там організація є невірною, через що є завжди затори як із вулиці Митрополита Андрея, так із пл. Юра.Там потрібно ліквідувати регульований світлофор і зробити кільце малого радіусу.

 Такими діями ми можемо зменшити навантаження на вулицю Дорошенка на половину, а зі створенням пішохідної зони на Банківській зменшити навантаження втричі. Це дасть можливість нормально пересуватись вулицею Дорошенка як автомобілістам, так і громадському транспорту рівноцінно та не перетворить центр на суцільний затор.

1990 року у Львові було більше одиниць громадського транспорту, аніж зараз

 

Святослав ТОВСТИГА,

радник міністра інфраструктури України, керівник ГО “За Якісний Транспорт”

 

 

Думки, висловлені в рубриці «Колонки», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції ІА Дивись.info.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: