Свині, рештки яких скинули на Львівщині, ймовірно, були хворі на африканську чуму

c6ad32

Існує ймовірність, що свині, рештки яких були виявлені біля Крехова Жовківського району, хворіли на африканську чуму. Тому фермери, зрозумівши це, почали швидко дорізувати тварин.

Таку версію ІА Дивись.info розповів депутат Жовківської районної ради Ігор Муравський.

«Це сталося минулої суботи. Я разом з поліцією виїхав на місце знахідки відходів тварин. Разом з нами був фахівець у цій галузі. Щойно він побачив рештки, одразу припустив, що тварини були заражені африканською чумою свиней», – розповів Ігор Муравський.

Правоохоронці виявили близько шести тонн решток, характерного для африканської чуми рожевого кольору з плямами.

«Все було рожеве – маленькі поросята по 30-40 кілограмів, голови. Біля вух і ротів запеклася кров. Видно, що тварин дорізали. Була викинута печінка, яка уражається першою і має при цьому характерний специфічний запах. Було кілька великих свиноматок, цілі півтуші. Фахівець пояснив, що, очевидно, почався падіж (для людей ця хвороба не страшна, хіба йдеться про токсичність), тому, ймовірно, власники швидко взялися дорізати свиней. У хворих тварин дуже висока температура, що зрештою призводить до швидко розкладання туші. Були селезінки, язики, дуже маленькі ратички, сало», – розповів Ігор Муравський.

Він повідомив, що Держпродспоживслужба відразу взяла зразки решток для аналізу. Але вже наступного ранку повідомили, що нічого страшного не виявлено і ніякої африканської чуми нема.

«Однак мене це насторожили, бо коли нічого такого не виявляють, то подібні рештки просто прибирають і відвозять на ветсанзавод, а цього разу все було посипано товстим шаром хлорки», – пояснив депутат.

Відтак Держекоінспекція відібрала зразки ґрунту для аналізу.

Натомість районний депутат разом з правоохоронцями поїхав на ветсанзавод, щоб остаточно розібратися у ситуації.

«На костомельному взяли трактор, почали все розривати і шукати бірки. Так само виникли підозри і в прокуратури, тому Держпродспоживслужбу зобов’язалаи зробити повторний аналіз. Однак там чомусь категорично відмовилися. Однак прокуратура наполягла. Була взята частина стегнової кітки, запечатана у рамках кримінального провадження у спеціальний пакет та передана наразі на зберігання до Жовківської ветлікарні. Тепер будуть шукати ліцензовану лабораторію в іншій області для проведення аналізу», – каже Ігор Муравський.

Депутат припускає, що відповідальні особи у такий спосіб хочуть уникнути тої самої відповідальності, адже у випадку підтвердження діагнозу, треба запроваджувати карантин, встановлювати блокпости, перевіряти всі ферми і домогосподарства, де утримують свиней.

«Нам вдалося виявити три бірки. Дві прості з внутрішнім номером, а третя була кругла на свиноматці. Рили десь чотири години. Свиноматка була ввезена в Україну, і там є внутрішній номер підприємства. Тому встановити підприємство буде нескладно. Вчора мене допитували в прокуратурі. Думаю, скоро ми багато дізнаємося», – сказав депутат Жовківської райради.

Нагадаємо, що за результатами моніторингу новин місцевих засобів інформації 13 серпня Червоноградська місцева прокуратура внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за фактом забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров’я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля, за ч.1 ст.239 КК України (забруднення або псування земель).

Додамо, що африканська чума свиней, африканська гарячка, східноафриканська чума, хвороба Монтгомері – висококонтагіозна вірусна хвороба свиней, яка проявляється гарячкою, синюшністю (ціанозом) шкіри та поширеними крововиливами (геморрагіями) внутрішніх органів. Недуга належить до списку A, згідно з Міжнародною класифікацією заразних хвороб тварин. Для людини африканська чума свиней – безпечна.

Ефективних засобів профілактики африканської чуми свиней на даний час не знайдено, лікувати тварин заборонено. У випадку виявлення вогнища інфекції практикується поголівне знищення свиней безкровним методом, а також ліквідація всіх тварин у радіусі 10 кілометрів від нього. Хворих свиней, та тих, які контактували з хворими тваринами, забивають. Трупи свиней спалюють.

У господарстві, в якому виявлено африканську чуму, запроваджують карантин із зоною захисту (зона на території, яка безпосередньо межує з епізоотичним вогнищем радіусом), не менше 3 км, але не більше 10 км і зоною спостереження (нагляду) - територією радіусом до 10 км від зовнішніх меж зони захисту. Усіх тварин забивають. Трупи, залишки кормів, допоміжний малоцінний реманент спалюють. Попіл змішують з вапном та закопують. Приміщення та територію ферм дезинфікують гарячим 3% розчином їдкого натра, 2% розчином формальдегіда.

На відстані 10 кілометрів від небезпечного пункту все поголів'я свиней знищують, а м'ясо переробляють на консерви.

Карантин знімають через 6 місяців після останнього зафіксованого випадку загибелі тварин, а розводити свиней на даній території дозволяється не раніш, ніж через рік після відміни карантину.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: