Як у Львові відзначили 10-річчя руйнування вілли Ярославенка (фото)

DSC08676

Кілька активістів прийшли вчора, 10 вересня, під стіни міської ради, щоб знову привернути увагу до скандальної історії із знесенням історичної пам’ятки - вілли композитора Ярослава Ярославенка.

Історичний екскурс

2008 року пам'ятка історії та мистецтва — вілла Ярославенка, що знаходиться на вулиці, названій на честь композитора, — була викуплена у мешканців відомим львівьки забудовником Ростиславом Мельником. Спочатку зі споруди знесли пам’ятну таблицю, а потім зруйнували і саму будівлю.

На її місці мала постати багатоповерхівка. Втім у справу втрутилася громадськість. Пропозиції забудовника виділити у новобудові частину площ під музей композитора, або ж відбудувати фасадну стіну будинку розуміння в активістів не знайшли. Вони вимагали повної відбудови вілли.

Після тривалих судових перипетій, у 2014 році Сихівський районний суд своїм рішенням зобов’язав Ростислава Мельника відновити будинок у первісному вигляді. Сам забудовник спочатку збирався подавати апеляцію на це рішення, однак потім, у 2015 році, заявив про готовність відбудувати віллу.

Здавалося б, інцидент вичерпано, але тут у справі відбувся несподіваний поворот. Між громадянином Мельником та ЛМР несподівано для активістів укладається мирова угода, а вже буквально за тиждень виконавчий комітет ЛМР видає Ростиславу Мельнику містобудівні умови та обмеження на будівництво на місці вілли 4-поверхового житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського обслуговування, музичною дитячою студію ім. Я. Ярославенка, творчими майстернями та даховою котельнею.

У мерії мирову угоду подали як своє досягнення і засіб покарання забудовника. Мовляв, мало того, що йому обмежили поверховість забудови, так ще й домоглися виділення для міста 397 квадратних метрів під музичну студію. При цьому юристи забудовника відповідальність за невиконання рішення суду переклали на ЛМР. Мовляв, пан Мельник був готовий відновити пам’ятку, однак мерія на надала йому проектно-кошторисної документації, а без цього відновлення неможливе.

Суди

Укладання мирової угоди викликало шквал обурення активістів і призвело до нового витка судового протистояння. Зараз у судах перебувають відразу дві справи, пов’язані з віллою Ярославенка.

Одна з них стосується містобудівних умов. Так, 26 жовтня 2017 року, Галицький  районний суд вжив заходи забезпечення, якими фактично заборонив будівництво. Ростислав Мельник подав апеляцію, яку суд задовольнив і скасував постанову суду першої інстанції, натомість прийняв нову ухвалу, якою зупинив дію містобудівних умов.

Паралельно тривала інша судова справа, яка стосувалася мирової угоди.  А точніше вже другої мирової угоди. Після того, як суд відмовився затверджувати першу угоду, була укладена друга. Втім і її суд не затвердив. Щодо укладення цієї угоди активісти подали до прокуратури заяву про злочин.

Що далі?

Сьогодні ж активісти прийшли вимагати, щоб міська влада виконала ухвалу суду про відновлення будинку у первісному вигляді.

«Це хамство, що у Львові руйнують пам’ятку, суд каже щоб її відновити, а міська рада видає містобудівні умови і обмеження на будівництво нового будинку. Я не можу зрозуміти ані позиції влади щодо пам’яток, ані щодо виконання рішень суду. Я не можу зрозуміти, що за мирову угоду намагається укласти міська влада, коли є рішення про відбудову, давайте її виконувати. Це неприйнятно в цивілізованому суспільстві. В місті відбувається в будівельній галузі якась вакханалія з руйнуванням історичних пам’яток, з руйнуванням культурної спадщини загалом і з забудовою, яка ігнорує всі норми містобудування», - каже голова ради Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Андрій Салюк.

Провівши пікет під ратушею, активісти вирушили на руїни історичної вілли, де теж провели акцію протесту. Сама ж ділянка, яка після скандального рішення виконкому, уже була підготована для початку будівельних робіт, зараз занедбана.

«Дивує позиція міської ради, яка в 2014 році подала до суду і виграла цей суд, чому вона зараз змінила свою думку. Чому міська рада йде на якісь мирові угоди, коли в рішенні суду ще від 2012 року написано чітко, що ніяка мирова угода не може вирішити це питання. Тому що прецедентом є не забудова земельної ділянки, а відновлення історичної цінності пам’ятки. Головне, що всі суди виграли, про що тут може бути мова. Це рішення вступило в дію і ніхто його не відмінив їхні мирові куполи не працюють поки існує це рішення», - каже мешканка вулиці Марія Чех.

А тим часом, 26 вересня відбудеться чергове судове засідання у справі щодо містобудівних умов та обмежень. Галицький районний суд Львова розглядатиме позов Львівської обласної організації Товариства охорони пам'яток історії та культури, відповідач до виконкому ЛМР та міського голови Львова  про визнання протиправним та скасування рішення виконавчого комітету ЛМР.

А суди щодо мирової угоди вже завершилися. «Вони самі забрали з суду всі папери. Справа в тому, що мирову угоду підписала представниця ЛМР без рішення міської ради. Ми подали заяву про злочин, про самоправство. Не знаю, чи зіграла роль ця заява, але ми її копію занесли в суд. Один раз його перенесли, а наступного разу вони забрали цю мирову з суду. Тобто справа закрита», - підсумовує активістка ГО «Народна дія» Олеся Дацко.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: