До Львова привезли факсимільне видання Євангелія XIV століття (фоторепортаж)

IMG_0639

Сьогодні, 15 листопада, у Львівському музеї історії релігії презентували факсимільне видання Лавришівського Євангелія XIV століття, передає кореспондент Дивись.info.

Факсимільне видання Лавришівського Євангелія XIV століття створено видавництвом «Горобець» за сприяння Українського культурного фонду у рамках проекту «Повертаємо в Україну культурну спадщину».

Видавництво вже вчетверте повертає унікальні пам’ятки літературного процесу Київської Русі ХІІІ–XIV ст. широкому колу читачів та мистецтвознавцям.

Лаврашівське Євангеліє – рукописна пергаментна пам’ятка XIII–XIV ст., (183 арк.). Його створено в одному із волинських скрипторіїв, ширше – галицько – волинських, на замовлення, як гадають, литовського князя Войшелка Міндовговича.

В історіографії визнано, що Євангеліє було переписане для Лавришівського монастиря Пресвятої Богородиці, що поблизу Новогрудка в Білорусі, у якому зберігалось ще на початку XIX століття.

Після закриття обителі ченці віддали книгу князеві Адаму Чарторийському. Перед 1842 р. Євангеліє потрапило до Рум’янцевського музею у Москві, якийсь час воно перебувало у Парижі, де А. Чарторийський був на еміграції, а 1872 р. було внесене до Списку рукописів архіву князів Чарторийських у Кракові. 

Це один з найбагатших ілюстрованих рукописів княжої доби.

На початку кодексу зображені архангел Михаїл, наприкінці – праведний Йов. У євангельських читаннях, що починаються мініатюрами євангелістів – Іоанна, Матвія і Луки, вміщено ілюстрації з біблійними сюжетами і постатями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: