Аваков розповів про готовність "Стіни" на кордоні з Росією (відео, фото)

1
Фото: МВС

Близько 47% робіт з інженерно-технічного облаштування україно-російського кордону вже виконано, заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков під час перевірки харківської ділянки кордону 24 листопада.

Про це повідомляється на сайті МВС.

“Ми сьогодні на одному з опорних пунктів, які обладнані вздовж кордону. Таких опорних пунктів – 40. Рівень та якість інженерних споруд досить високий. І функціонал вздовж кордону не тільки загорожа з проволокою, тут найголовніше – інтелектуальна компонента та реагування. Загальна ділянка спільного з Росією кордону складає 2,3 тис. км., обладнано майже 47%”, - зазначив Аваков.

За його словами, після завершення будівництва “Стіни” на Харківщині роботи триватимуть у Сумській та Луганській областях, де вже виконано 20% робіт.

Керівник Державної прикордонної служби Петро Цигикал наголосив, що інженерне облаштування кордону на сьогодні - одне з головних завдань ДПСУ.

“Це спрощує охорону державного кордону, зменшує кількість прикордонних нарядів безпосередньо на кордоні і це дуже ефективно. Харківська ділянка практично завершена, тут протиправна діяльність зведена майже до нуля. Але ми маємо прискорити темпи, щоб досягти таких результатів і на інших ділянках кордону з Росією”, - сказав він.

Цигикал зазначив, що ефективність прикордонної служби за останні два роки на харківській ділянці збільшилася в рази: “Наприклад ,затримано 11 груп нелегальних мігрантів з організаторами, в 2,5 рази зменшилася кількість злочинів”.

Фото: МВС

За його словами, була збільшена щільність охорони кордону: “Ми створили відділення прикордонної служби. Ці відділення нараховують біля 30 осіб і практично перекривають кордон – 2 прикордонника на 1 кілометр. Раніше без інженерних споруд це було б неможливо”.

Крім того, Цигикал повідомив: у зв’язку з тим, що в 2015-2017 роках було недофінансування проекту,його продовжено до 2021 року. В бюджеті на 2019 рік вже закладено 400 млн гривень, але очільник прикордонного відомства сподівається на додаткове фінансування.

В 2015 році було затверджено план інженерно-технічного облаштування державного кордону, згідно з яким створювалась система охорони державного кордону. До системи включаються інженерні споруди вздовж державного кордону, облаштування опорних пунктів, розгортання нових підрозділів, придбання нової техніки, розгортання комплексів відеоконтролю та сигналізації.

Фото: МВС

Роботи почались на всій території Харківської обл., де зараз практично завершені, а також ведуться на території Луганської та Сумської областей. На харківській ділянці залишилось обладнати менше 20 км: дообладнати загородженням із спіралі типу «Єгоза», а також розгорнути 5 комплексів відеоконтролю та сигналізації.

Орієнтовна вартість інженерно-технічного облаштування 1 км кордону – близько 2 млн 500 тис. грн/км, яка включає протитранспортні рови, сітчасту огорожу по металевих стовпах, загородження із спіралі типу «Єгоза», контрольно-слідову смугу, рокадну дорогу. Додатково на окремих напрямках окремі об’єкти (споруди, комплекси) і фортифікаційне обладнання комплекси відеоконтролю та сигналізації обійдуться в близько 10 млн грн; обладнання пересувних бойових модулів – близько 15 млн грн; опорний пункт на 60 та 120 осіб – орієнтовно від 11 до 12 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: