Медреформа на Львівщині: як у Червонограді функціонує модернізований медичний заклад (фото)

10743627376_IMG_8381
Фото: ІА Дивись.info

Центр первинної медико-санітарної допомоги у Червонограді першим підписав угоду з НЗСУ, відтак, ще 1 липня 2018 року перейшов на нову систему фінансування.

Журналістам ІА Дивись.info повідомили, тепер заклад фінансується на 90% більше, аніж за субвенцією.

Центр був створений як структурний підрозділ Червоноградської центральної міської лікарні. Як комунальне підприємство заклад почав існувати 1 лютого 2018 року. Наразі підприємство знаходиться на 15 місці у топ-20 закладів, які фінансує НСЗУ.

Фото: ІА Дивись.info

Перед підписанням угоди з Нацслужбою здоров'я Центр переїхав, а також за допомогою міста закупив необхідне обладнання згідно з відповідним табелем оснащення МОЗ. Анна Ярмола, директорка центру, зауважує, що на момент підписання угоди центр був максимально оснащений, аби працювати в умовах нового фінансування й нової якості.

За словами мера Червонограда Андрія Залівського, для цього місто мало виділити центру 740 тис гривень, гроші знайшли у місцевому бюджеті.

«З початком фінансування все змінилося кардинально. Від НСЗУ Центр отримує 3 млн 600 тисяч. З них 2,8 млн виділяється на оплату праці», - зазначає директорка центру первинної медико-санітарної допомоги у місті Червоноград Анна Ярмола.

Фото: ІА Дивись.info

За словами директорки, цьогоріч сума фінансування дещо зменшиться, але компенсувати це в центрі планують за рахунок збільшення кількості підписаних із пацієнтами декларацій.

За даними чиновників, наразі більше 84,5 % населення уже обрали свого лікаря у цьому закладі. Наступним етапом реформи є безкоштовна діагностика і безкоштовні послуги діагностичні на рівні поліклініки. Детальніше про це ми вже писали тут.

За словами мера міста, центр має на меті ще збільшити кількість підписаних декларацій, аби вона становила понад 100%.

Зарплата лікарів

Цікаво, що в результаті збільшення фінансування суттєво зросла і зарплата працівникам. У середньому заробітна плата лікарів та медичного персоналу зросла у 2,5-3 рази.

Лікар без категорії, за словами директорки центру, має оклад у 6 тис. грн, а залежно від кількості підписаний декларацій вираховується шкала преміювання. Зарплатня лікаря, з яким підписано максимальну кількість декларацій, становила 15 600 гривень (після оподаткування), а медичної сестри - 9 500. За словами Анни Ярмоли, з цього року планується збільшення окладів на 15%.

Фото: ІА Дивись.info

Водночас, з метою стимулювання працівників було впроваджено систему преміювання, яке залежить від кількості осіб, що підписали декларацію з лікарем.

Пошук бюджетів

«Ми повірили міністру Уляні Супрун, яка говорила, що першим етапом реформи буде первинка і ті, хто почнуть працювати, виграють від того, - додає міський голова Червонограда Андрій Залівський. - Субвенція, яка видається урядом, не покриває наших видатків на медицину в місті, ми розуміємо, що нам потрібні додаткові кошти. Міжбюджетні трансферти, які йдуть від двох районів, Радехівського та Сокальського, теж не покривають ті затрати, які ми витрачаємо на лікування людей, що звертаються з сусідніх районів. Півтора роки тому ми розпочали цей процес і 1 лютого буде рік, як ми створити центр.

Читайте також: 23 мільйони декларацій та більше тисячі лікарень. Медреформа-2018 у цифрах

Зараз всі вимоги, які ставить НСЗУ ми виконуємо, з 1 липня 2019 року ми будемо подавати заявку на отримання додаткових коштів», - повідомляє

Інвестиції в колектив

Після реформування подібних закладів Нацсдужба здоров'я України оплачує закладам надані ними послуги, але уже безпосередньо самі заклади вирішують - як бути комерційно успішними та що саме варто розвивати.

На цьому наголосив в.о. заступника директору департаменту охорони здоров'я ОДА Андрій Васько.

Фото: ІА Дивись.info

«Навчаються не лише працівники, які безпосередньо надають медичну допомогу. Проходять навчання й працівники, які відносяться до економічної, фінансової, господарської служби, - розповів Андрій Васько. - Всі ці речі є запорукою ефективності закладу, бо має бути правильний підхід, правильне планування для фінансової частини. Адже держава надає кошти за виконану роботу, але вже сама установа приймає рішення, в якому напрямку використовувати їх, як себе зробити кращою. І крім того, що може побачити пацієнт крім аналізатора, гарного крісла в кабінеті, вкладається дуже багато інвестицій в лікарів, в їхні уміння та знання».

Крім того, за словами директорки центру, за цей час разом з волонтерами тут встигли провести так звані Школи здоров’я: школу вакцинації, школу здорового харчування, проводили тренінги медики з інших міст. У закладі обладнали кімнату відпочинку для медичного персоналу. Варто зазначити, що для забезпечення потреб викликів лікарів до дому було придбано два автомобілі.

Для Центру придбали необхідне обладнання, устаткування та набори лікарських засобів. Зазначають, що підприємство повністю комп'ютеризоване. Крім того, планують додаткові ремонти для комфортного перебування пацієнтів. У планах також облаштування ігрової кімнати для дітей, та кімнати матері та дитини.

У центрі також ввели електронну чергу, чим зменшили кількість пацієнтів, які би очікували на прийом лікаря. За словами міського очільника, на меті зараз є впровадити електронні картки для зручності пацієнтів, встановити відповідні термінали для електронної черги тощо.

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: