Забагато відпочивають? Чому теза «в Україні забагато вихідних» - міф (інфографіка)

1074145-vihidni-u-2019-rotsi-koli-ta-skilki-vidpochivatimut-ukrayintsi-kalendar
Фото ілюстративне

Українці відпочивають менше за більшість країн світу, а практика перенесення вихідних, яку часто засуджують, навпаки є ефективною. Такого висновку можна дійти, проаналізувавши статистику.  

Протягом останніх років дискусія, чи не забагато українці відпочивають, велася безліч разів. Депутати вносили законопроекти, що передбачали зменшення кількості державних вихідних, а експерти говорили про негативний вплив на економіку.

Та чи справді 11 оплачуваних державних вихідних є причиною економічних бід українців? Спробуємо розібратися.

  1. Кількість держвихідних в Україні нижча за середній світовий показник.

Кількість оплачуваних державних вихідних у світі варіюється від 0 у таки країнах як США, Монголія, Гайана, Вануату, Того, Молдова та Соломонські острови до 27 в Ірані та Камбоджі. У США та й у кожної країни є державні вихідні, але в деяких країнах вони є неоплачувані і тому не створюють додаткового фінансового тиску на роботодавців.

На карті ви можете побачити, скільки є державних вихідних у кожній із країн, просто навівши на неї.

  1. Теза про те, що українці відпочивають більше, ніж 11 додаткових днів через практику перенесення свят, є хибною.

В Україні, як уже зазначалося, офіційних державних вихідних є 11. Якщо свято припадає на суботу та неділю, то воно переноситься на понеділок. Якщо свято припадає на вівторок або четвер, то вихідним одночасно стає і день між двома вихідними, який потім українці відпрацьовують по суботах. Отже, як не крути, українці в році відпочивають загальну кількість вихідних днів плюс 11 державних вихідних.

«Перенесення мають сенс. Наприклад, якщо свято випадає на четвер, то дуже велика ймовірність того, що в уявленні більшості працівників і п’ятниця буде напіввихідним днем. Коли люди виходять на роботу всього на один день між двома вихідними, вони знаходяться в стані “а навіщо нам сьогодні працювати?”. А перенесення робочого дня на інший тиждень і об’єднання його з іншими робочими днями передбачає, що режим праці буде ефективнішим», – коментує економіст Борис Кушнірук виданню finance.ua.

  1. Багато відпочивають лише багаті країни – теж хибна теза.

На зображені видно співвідношення між ВВП на душу населення та кількістю оплачуваних державних вихідних. Посередині проходить лінія тренду, яка знижується всього лиш на третину дня. Майже усі країни тримаються у рамках 9-15 державних вихідних незалежно від економічного розвитку. Країни, що мають або дуже багато вихідних, або дуже мало, також трапляються на різних позиціях рейтингу. Саме тому твердження, що бідні країни мають мати мало, а багаті країни – багато вихідних є необґрунтованою.

  1. Неможливо визначити економічний ефект від більшої кількості держвихідних.

З одного боку багато підприємств на державні вихідні закриваються, що зменшує надходження в державний бюджет, проте не всі. З іншого ж боку, у святковий час українці витрачають більше: купують більше продуктів, розважаються та їздять у відпустки. Усе це у свою чергу стимулює економіку, особливо торгівлю на туристичну сферу. Саме тому важко однозначно стверджувати як кількість держвихідних впливає на економіку країни.

Кілька експертів стверджують, що неможливо підрахувати економічний ефект від державних вихідних через дві причини. По-перше, тому, що багато виробництв не зупиняються навіть на вихідні і святкові дні. А по-друге, під час вихідних суттєво активізується торгівля і сфера послуг, що також позитивно впливає на економіку.

Юлія Поскробок,

Школа журналістики УКУ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: