Восьмигранний фундамент, дорога і перстень: що археологи знайшли під «Кульбабою» (фото)

66330343_2330084110642717_3066961774419902464_n

Археологи продовжують працювати на місці реконструкції фонтану «Кульбаба».

Про це повідомили у НДЦ «РАС».

Одне з основних відкриттів – форма костелу Воздвиження Чесного Хреста, який датують 1530-ми роками. За словами археолога Юрія Лукомського, фундаменти будівлі виявилися незвичної для Львова восьмигранної форми. Це попри те, що на міських картах його позначали схематично у вигляді квадрата. Археологам також вдалось частково розкрити огорожу костелу.

Серед цікавих знахідок не лише мури костелу. Поки що найдавніші артефакти, які вдалось виявити на ділянці, – уламки кераміки, що датуються ХІІІ ст – часом першої писемної згадки про Львів! До найдавніших знахідок, що датуються XIV ст, також відносимо металеві цвяхи, перстень і монету часів Людовика Угорського, або Казимира ІІІ.

Серед цікавинок, які ще потребують детальнішого дослідження, – два фрагменти дерев’яного мощення. Археологи припускають, що це може бути частина давньої дороги, що вела у місто. Однак знахідка ще потребує вивчення.

Окрім цього на ділянці, в межах території костелу, вже знайшли рештки близько 10 осіб. Частина поховань – у правильному анатомічному положенні, в дерев’яних трунах. Деякі орієнтовані на схід, що може свідчити, що це поховання священиків.

Фото: НДЦ «РАС»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: