У Львові з'явився новий реабілітаційний центр для людей з інвалідністю

IMG_0840

8 липня у Львові відкрили новий осередок денного перебування для осіб з інвалідністю, яким тут допомагають реабілітуватися у соціальному просторі.

Наразі в осередку перебуває 8 молодих людей. У центрі вони можуть перебувати з 9:00 до 16:00 години.

«Коли молодь з особливостями розвитку проводить час тут, то батьки можуть спокійно працювати та знайти час для себе», – розповіла Галина Слічна, заступниця мера з гуманітарних питань.

За її словами, це не перший центр у Львові – ще один є на Сихові. Галина Слічна розповіла, що роботи над цим приміщенням велися ще минулого року, а вже 2019 року центр можна було здавати в експлуатацію.

В осередку можна познайомитися та поспілкуватися з підопічними, які радо приймають гостей. Кожен у реабілітаційному центрі має свою улюблену справу. Наприклад, Оля полюбляє декламувати вірші, а Юрій захоплюється малюванням.

«У нас тут всі малюють, пишуть та грають. Кожен дуже любить подорожувати та дізнаватися щось нове», – хваляться працівники осередку.

Окрім малювання та віршування, у центрі проводяться заняття з театрального мистецтва та бісероплетіння.

«Такі вправи розвивають дрібну моторику та підвищують зосередженість», – зазначає Зореслава Люльчак, директорка центру «Джерело».

Також підопічні нового осередку роблять дихальні вправи, які полегшують вимову звуків. Ярина, яка раніше перебувала в Сихівському центрі, зазначає, що у новому осередку їй подобається більше.

«Тут світло та менше шуму», – каже Ярина.

На питання, чи не втомлюється вона від людей, дівчина лиш сміється: «У нас тут завжди багато народу. Приходять, говорять, знімають. Ми навіть їздили в Польщу на театральний фестиваль і нічого, не втомлювалися».

У центрі облаштована вітальня,  де молодь проводить основний час, є санвузол, технічна кімната, а також кухня, де вони готують та роблять деякі вправи.

«Завтра ми готуватимемо піцу», – каже Галина Слічна.

На зустріч приїхав і мер міста Андрій Садовий, який зазначив, що найголовніше для людей з інвалідністю – це почуття любові та потрібності. Натомість працівники та підопічні презентували міському голові книгу зі своїми віршами, яку випустили з нагоди 25-річчя ЛМЦР «Джерела». Андрій Садовий навіть задекламував вірш Ярини про мрії в житті.

На слова Андрія з осередку, що він також хоче стати депутатом, Садовий запевнив, що у нього все вийде, і навіть пообіцяв запросити на зустріч резидента Володимира Зеленського.

«Ви запишіть мені, нагадайте», – сказав мер.

Андрій Садовий також зазначив, що Львів за реабілітаційними центрами суттєво випередив столицю. Наступного місяця відкриється новий центр на вулиці Богдана Хмельницького, а 2020 року планується відкриття осередку на вулиці Володимира Великого.

«Наша задача – зробити центри для реабілітації доступними у кожному районі Львова», – повідомила заступниця мера Галина Слічна.

Відкриття центрів передбачає низку можливостей для осіб з інвалідністю, як-от: отримання послуг за місцем фактичного проживання, надання більш якісних послуг реабілітації та скорочення шляху до найближчого осередку.

Ярослава ПРАДІД, фото автора

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: