На Донеччині частина єпархії ПЦУ хоче перейти до УПЦ КП

WDAQaP_5d273835753d97_26399112-tmb-720x411xfill

Протягом останнього місяця частина єпархії Православної Церкви України на Донеччині намагається перейти до Української Православної Церкви Київського Патріархату, «відновлення» якої добивається патріарх Філарет.

18 червня до Патріарха Філарета звернулося декілька представників Донецько-Слов'янської єпархії ПЦУ з проханням прийняти їх разом із парафіями та монастирем до складу УПЦ КП, про «відновлення» якої Філарет оголосив за 2 дні потому, 20 червня.

Причина рішення проста — єпископ Донецький і Слов'янський Савва «не здійснює належного керування ввіреною йому єпархією», тобто не реєструє та не відкриває нові парафії, відмовляється відвідувати існуючі та опікується лише найближчими парафіями в місті Слов'янськ».

До речі, цей єпископ Савва (Фризюк) — зовсім не нове обличчя для донецьких вірників. Ще 3 травня 2017 року рішенням Архієрейського собору УАПЦ він був номінований на єпископа Донецького та Слов'янського. Тим більше не зрозуміло, як цей священнослужитель майже два роки (до приєднання УАПЦ до ПЦУ) утримався на цій посаді? Чи причина криється в тому, що окормляти вірників у своїй УАПЦ було приємніше за ПЦУ, та зараз єпископ вже має мотивації? Адже ж не може бути так, що 39-річному єпископу просто ліньки кудись їхати.

Якщо справа саме в «приємності окормлення парафій», стає зрозуміло, чому, наприклад, 5 парафій з Покровського благочинного округу Донецько-Слов'янскьої єпархії станом на 18 червня не було перереєстровано з УАПЦ на ПЦУ. Мовляв, треба почекати, що буде з новоствореною церквою».

Саме цю невіру в Єдину Помісну Церкву митрополит Олександр (Драбинко) прирівняв до віри в Путіна на танках. І, на жаль, це не поодинокий випадок. Це бажання єпископа Савви «почекати» — продовження політики предстоятеля колишньої Автокефальної Церкви митрополита Макарія, який так і не ліквідував.

Релігійне управління Консисторія Київської Єпархії УАПЦ», тобто свій «штаб» вже неіснуючої церкви. Незрозуміло тільки, чого він цим добивається? На відміну від Філарета, він не висловлює незадоволення нинішнім положенням, а робить все потай від Епіфанія — приховує УАПЦшні гроші, віддає розпорядження не перереєстровувати парафії, та сам не ліквідує вищевказану юридичну особу. Фактично, це означає, що Макарій залишив для себе «запасний аеродром», котрий можна буде вжити на крайній випадок. З точки зору стратегії це зрозуміло, а ось з точки зору моралі та чесності вже не зовсім…

Автори телеграм-каналу Churcher

Публікації в рубриці «Колонка» не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: