У Підкамені під час реставрації монастиря знищили десятки поховань (фото)

pidkamin_plyty

Під час реставрації монастиря в Підкамені будівельники знищили десятки давніх поховань, перемістили та пошкодили одинадцять надмогильних плит старого кладовища.

Про це повідомили в НДЦ РАС.

Зігнорувавши рекомендації археологів, робітники порушили культурний шар на території пам’ятки архітектури національного значення.

Реставрацію храму та дзвіниці у смт. Підкамінь розпочали у 2018 році. Його реалізують у рамках проєкту «Транскордонний паломницький маршрут як інструмент промоції спільної історико-культурної спадщини в українсько-польському прикордонні», що фінансується з коштів Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

У червні під час проведення попередніх археологічних робіт, співробітники Рятівної археологічної служби розкрили частину кладовища на подвір’ї, в межах внутрішніх оборонних мурів монастиря. Було виявлено надмогильні плити та рештки 28 поховань, частина з яких - дитячі. За висновками археологів, кладовище функціонувало тут з початку ХVІІ ст.

За словами археолога Рятівної археологічної служби Олександра Сілаєва, за результатами шурфування археологи рекомендували скорегувати проєкт у частині зміни рівня пониження подвір’я та наполягали на збереженні в непорушеному вигляді наявних на кладовищі давніх поховань.

«Вчора, 16 липня, під час моніторингу проведення реставрації у Підкамені, ми були дуже здивовані, що усі наші рекомендації проігнорували. Будівельники знищили частину кладовища, перемістили і пошкодили 11 надмогильних плит через що ми втратили важливу інформацію: тепер ці плити не можна прив’язати до конкретних місць і поховань», - пояснює Олександр Сілаєв.

Рятівна археологічна служба вже підготувала відповідне звернення до департаменту архітектури та розвитку містобудування, який є замовником робіт, з вимогою негайно призупинити земляні роботи та забезпечити збереження кладовища XVII-XVIII ст., яке є невід’ємною частиною комплексу Домініканського монастиря в смт. Підкамінь.

Подальші земляні роботи можливі лише за участі археологів та з врахуванням їхніх висновків і рекомендацій.

Монастирський храм у селі Підкамінь є пам’яткою архітектури національного значення XV-XVIII ст. з охоронним номером – 407. Перша згадка про монастир датована 1464 роком. Він діяв до 1946 року, у 1940-50-их роках там була тюрма НКВС. У другій половині 1950-их років замість в’язниці функціонував психоневрологічний інтернат закритого типу. У храмі зробили конюшню, а згодом – гараж для сільськогосподарської техніки. З 1997 року монастир відновлено. Тепер він належить монахам студитам УГКЦ і має назву Монастир походження дерева Хреста Господнього.

У жовтні 2018 року департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації оголосив міжнародний тендер на комплексну реставрацію монастирського храму із дзвіницею у селі Підкамінь Бродівського району на Львівщині. У грудні переможцем тендеру оголосили ТОВ «ХоСаРо». Вартість договору, відповідно до офіційної інформації, - 28,4 млн грн. Головний архітектор проєкту - Остап Василина.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: