Хто буде опозиція

630_360_1520598925-8708

Опозиція – ті політичні партії, які не беруть участі у формуванні уряду – найбільш спрощене визначення. Однак для нашої політичної системи – це доволі складне поняття.

Колонка Оксани Дащаківською

Хоча б тому, що у формуванні уряду цього разу не візьмуть участь одразу багато партій, багато партій і тих, хто залишився за межами парламенту, більше того – є депутати, які не мають партійної приналежності.

То хто тоді опозиція? У країнах сталих демократій політична опозиція виконує дуже важливі функції: контроль за урядом та альтернатива. Контроль передбачає доступ до документів та інформації, яка впливає на рішення, моніторинг цілей уряду та інструментів досягнення цих цілей. Тобто аби уряд говорив, чого він хоче і як він хоче. А опозиція має право ставити додаткові питання та вимагати пояснень. Альтернатива означає, що опозиція, не маючи шансів, що її пропозиції пройдуть, все ж працює над пошуком інших рішень, які потрібні для суспільства. В такий спосіб демонструючи і суспільству і уряду, що не все вичерпується єдиним шляхом, можуть бути інші варіанти і вони можуть бути конструктивними.

У деяких країнах чітко визначені права та обов’язки опозиції.

У нас було декілька спроб розглянути закон про опозицію, однак його зрештою відхилено.

Зрештою права опозиції щоразу залежать від регламенту Верховної Ради України, поточної кон’юнктури, то особистих інтересів народних депутатів.

Чим особлива ця ситуація? Тим, що уряд буде однопартійний. Це означає відсутність партійних дискусій, позицій щодо рішень уряду. А тому функція контролю над урядом – мегаважлива.

Назвати себе опозицією у даному випадку означає вважати  себе спроможним формувати альтернативний порядок денний, формувати альтернативні рішення, постійно вимагати і ставити питання Кабінету Міністрів та правлячій партії. Послідовно відмовлятися підтримувати її дії, критикувати. Хто здатен це робити послідовно?

«Батьківщина» вже заявляла про підтримку та можливу співпрацю, «Голос» теж не проти творити зміни та просувати власні законопроекти, що неможливо без спільного голосування з «Слугою народу». «Європейська солідарність» чи Опозиційний блок?

У наших умовах опозиції належить посада віце-спікера – заступника голови ВРУ. Однак правляча партія вустами Д.Разумкова вже заявила, що це не може бути ЄС чи Опозиційний блок. То кому дістануться лаври опозиції – потенційно критика, альтернативника – і, можливо, переможця наступних виборів?

Оксана ДАЩАКІВСЬКА,

кандидат політичних наук, громадський активіст, керівник Західноукраїнського представництва МФ «Відродження»

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: