Будівельні афери: як у Львові узаконили багатоповерхівку

2019-12-19 11.28.37 novostroyki.lun.ua fe5511b0aa81
Фото з сайту ЛУН

У Львові на місці потенційних торгових центрів вкотре зводять житловий комплекс. Це будівництво стало можливим завдяки улюбленій схемі виконкому, коли будь-яку територію можна змінити на зону для багатоповерхівок.

На вулиці Тернопільській, 42 у Львові, де раніше тривало незаконне будівництво так званого ЖК «Персенківка» ПрАТ «Ірокс», наразі триває інше будівництво багатоквартирного житлового будинку вже іншого забудовника, яке суперечить генплану.

***

2 листопада 2018 року виконавчий комітет Львівської міськради видав містобудівні умови та обмеження ПАТ АКБ «Львів» на проектування об’єктів будівництва на вулиці Тернопільскій, 42. Цікаво, що за цією ж адресою вже розташоване будівництво так званого ЖК «Персенківка», яке без дозвільних документі проводить ПрАТ «Ірокс». Як інформують у Львівській міськраді, у забудовника «Ірокс» відсутні містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки та документи, що посвідчують право власності чи користування земельною ділянкою, а заходи державного архітектурно-будівельного контролю проводяться Департаментом ДАБІ у Львівській області.

Попри це ПАТ АКБ «Львів» також будує багатоповерхівку висотою 32,5 метра та підземним паркінгом. Загалом на території планують звести 6 секцій.

Згідно з генпланом, ділянка будівництва — це територія громадських комплексів, центрів та об’єктів. Тут, відповідно до зонінгу Сихівського району, мали б бути магазини, торгові центри та ринки. Жодного будівництва багатоповерхівок ні генплан, ні зонінг не передбачав.

Г-6 – торговельні зони. Призначаються для розташування магазинів, торговельних центрів, ринків

Тому для того, щоб дозволити це будівництво ПАТ АКБ «Львів», міська рада використала свою улюблену схему. Суть її полягає в тому, що виконком змінює генплан та зонінг ще однією містобудівною документацією − детальним планом території. Саме детальний план змінив поточну торгову зону на територію багатоповерхової житлової забудови. Усе для того, «щоб покращити соціальну інфраструктуру, безпеку та рівень життя навколишніх кварталів».

Однак детальний план не повинен суперечити ні зонінгу, ні генплану, а тим паче − змінювати їх.

Натомість міська рада має інше бачення щодо законності детальних планів. Раніше колишній головний архітектор Львова Юліан Чаплінський заявляв, що змінювати зонінг детальним планом − це «позиція Львівської міської ради».

Зазначимо, що жодних громадських слухань щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку на вулиці Тернопільській, 42 у Львові ПАТ АКБ «Львів» не було проведено перед розроблення містобудівного обґрунтування та подання його для отримання містобудівних умов та обмежень, що свідчить про порушення порядку їх надання. Таким чином містобудівна документація на вказане будівництво розроблена всупереч Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Як ДАБІ заплющує очі на порушення

Попри вищезгадані факти забудовник АКБ «Львів» скористався тим, що захопив земельні ділянки, які знаходяться поруч з будівництвом.

Як стало відомо ІА Дивись.Info, ПАТ АКБ «Львів» самочинно обніс огорожею частину чужих земельних ділянок, де облаштував будівельний майданчик та розмістив спецтехніку, що є в користуванні львівського підприємства ТзОВ «Новольвів».

Червоним - земельна ділянка, яку надала Львівська міськрада для будівництва будинку; помаранчевим - земельні ділянки, які незаконно захопив ПАТ АКБ «Львів»

Попри низку скарг від ТзОВ «Новольвів» до департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області та Державної архітектурно-будівельної інспекції України ситуація щодо захоплення і використання ПАТ АКБ «Львів» чужих земельних ділянок триває вже майже рік.

Станом на 16 грудня 2019 ділянки є обгородженими

Станом на сьогодні відомо, що департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області скерував Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м. Львові вимогу головного інспектора будівельного нагляду стосовно проведення перевірки будівництва. Проте міське ДАБІ з якихось не зрозумілих причин так і не змогла оглянути об'єкт будівництва. Додамо, що таких запитів щодо перевірки до міського ДАБІ Львова було 6.

Зазначимо, що в останній відповіді міської інспекції ДАБК проінформували, що на вищезгаданих земельних ділянках будівництво не ведеться, попри це, на основі чого забудовник обгородив парканом чужі територію, вони відповіді надати чомусь не спромоглися.

Цікаво, що нещодавно Львівська міськрада затіяла перевірку всіх будівельних майданчиків міста. До спеціальної комісії увійшли представники департаменту містобудування, управління держпраці області голови райадміністрацій міста та вищезгадане ДАБІ Львова.

У планах комісії проінспектувати всі будмайданчики Львова, де триває активне будівництво, мають до кінця березня наступного року, а за результатами виїзду мають скласти протокол з усіма зауваженнями і порушеннями.

Хто стоїть за будівництвом

Замовником будівництва є ПАТ АКБ «Львів». Згідно з даними системи Youcontrol, керівником компанії є Ашот Абраамян. Вагома частка фірми є власністю ТзОВ «Нью прогрес холдінг», яке зареєстроване в Ісландії, та Респонсабіліті партісіпейшнс АГ (Швецарія), яка на початку жовтня 2018 року придбала понад 40% банку «Львів».

Розташування будівництва (ілюстрація – з сайту ЛУН)

Зазначимо, що 14785 акцій цього банку володіє дружина екснардепа Олега Лаврика з «Самопомочі» Наталія Лаврик. Донедавна Олег Лаврик був заступник голови фракції «Самопоміч» у ВР і навіть перерахував на президентську кампанію Андрія Садового 1,4 мільйона гривень. А у ситуації щодо індустріального парку Лаврик висловив підтримку та готовність взяти на поруки мера Львова.

Цікаво, що Садовий очікує на рішення акціонерів ПАТ АКБ «Львів» щодо купівлі стадіону «Торпедо». Зараз банк володіє спорудами цього стадіону. Саме це формує ціну в умовно 7,5 мільйона гривень. Проте місто не готове сплатити таку суму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: