Змінюємо харчування крок за кроком: 5 корисних альтернатив

94016644_3687640937976696_5322290144256983040_n

Колонка Уляни Ковбас, журналістки, фітнес-інструкторки та консультантки з правильного харчування.

«Уляна, розпиши мені режим харчування на схуднення на період карантину. Але так, щоб максимально жорстко»... Ось такі запити я зараз отримую регулярно. Хтось з дівчат хвилюється, щоби не набрати зайві кілограми, адже ми сидимо вдома і витрачаємо мінімум енергії, хтось вже встиг непогано «піднабрати» і хоче якнайшвидше позбутися цього «тягара». Але в якій би ситуації ви не були, знайте, радикально забрати всі шкідливі продукти одразу і зробити значні дефіцити за калоріями, означає ввести ваш організм у стан неабиякого стресу.

Звісно, якщо до цього моменту ви харчувались переважно корисними продуктами, то меню на схуднення не буде для вас чимось надзвичайно складним, проте якщо у вашому раціоні корисного було небагато, щодня «проскакували» солодощі, бутерброди та інші шкідливості, ви, найімовірніше, захочете зірватися на ці продукти вже в перші 3 дні.

Щоби цього не траплялося, змінюйте свої харчові звички та вподобання поступово. А якщо почати з пошуку корисних альтернатив звичним  шкідливим продуктам, у вас точно все вийде.

Ось 5 варіантів таких альтернатив. З цього і почніть.

  1. Фрукти і пастила замість цукерок. Хочеться солодкого? Не шпигуйте себе печивом та тортами, які нерідко, окрім цукру, містять ще й трансжири, емульгатори, барвники... Все негативно позначиться не лише на відсотку жиру в тілі, але й на шкірі, зубах, внутрішніх органах. Замініть солодощі на сезонні фрукти, вони набагато корисніші, якщо вживати небагато. Або з’їжте шматочок пастили, її смак не поступається цукеркам, а ще й корисно.
  2. Хлібці замість хліба. Любите бутерброди? Вони теж можуть бути корисними. Замініть звичний білий хліб на цільнозернові хлібці. Якщо обрати правильні, в них не знайдете дріжджів, цукру та пшеничного борошна. Зате знайдете клітковину, вітаміни і мінерали.
  3. Вода замість соку. Якщо ви замовляєте у кафе сік, коли не голодні, або купуєте соки і солодку воду, щоби втамувати спрагу – це не надто хороший варіант. Соки також є швидкою енергію, бо практично у всіх них чимало цукру. Хочете пити – пийте воду. Вона допоможе в обмінних процесах і буде корисною в будь-який час. А ше це 0 калорій.
  4. Гречка замість картоплі і рису. Картопля – хороше джерело калію для нашого організму, печена в мундирі вона буде лише корисною, але не щодня. Адже цей овоч має в складі багато крохмалю (зайва швидка енергія, яка відкладається «на боках»). Також не всі знають, що білий шліфований рис теж є простим вуглеводом і нічого корисного, крім енергії, він вам не дасть. Гречка, натомість, містить багато клітковини, заліза, йод, кальцій та магній, а ще вітаміни групи В. Це робить її корисною для здоров’я та помічною для вашого стрункого тіла, адже засвоюється ця каша повільніше. І звісно, не гречкою єдиною: булгур, перловка, вівсянка, дикий рис – все це чудово підійде.
  5. Олія замість майонезу. Відмовтеся від салатів з майонезом, якщо він не зроблений вдома особисто вами. Магазинні соуси та майонези, кетчупи та інші заправки до салатів містять шкідливі добавки, емульгатори, підсилювачі смаку, а часом і трансжири, які сповільнюють обмін речовин, руйнують оболонки клітин і лише сприятимуть жировідкладенням.

Читайте також: П’ять простих способів, щоби почати менше їсти

Будьте здоровими та бережіть себе!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: