Які свята відзначають 15 травня (іменини, народні прикмети)

family-holding-hands-on-beach

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 15 травня в Україні і світі.

Свята та події 15 травня

Міжнаро́дний день сім'ї́ — міжнародний день, що відзначається в системі Організації Об'єднаних Націй. Цей день щорічно святкується 15 травня.

У 1989 році Асамблея ООН проголосила 1994 рік Міжнародним роком сім'ї. Мета — поглиблення розуміння питань родини, об'єднання можливостей різних країн для розв'язання всіх найсерйозніших питань, пов'язаних із сім'єю.

Запровадження свята було викликано стурбованістю світової спільноти сучасним становищем родини та її значенням у процесі виховання покоління, що підростає.

Отже, 20 вересня 1993 року відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН було запроваджено Міжнародний день сім'ї, який відзначається щороку 15 травня. На думку Генерального секретаря ООН Кофі Аннана, коли зневажаються основні права однієї сім'ї — єдність всієї людської сім'ї, членами якої вони є, перебуває під загрозою.

Сім'я як основний елемент суспільства була і залишається берегинею людських цінностей, культури та історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності і розвитку. Завдяки сім'ї міцніє і розвивається держава, зростає добробут народу.

У всі часи за відношенням держави, а також за становищем родини в суспільстві судили про розвиток країни. Це тому, що щасливий союз сім'ї і держави — необхідна запорука процвітання і добробуту її громадян.

З сім'ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Вона є джерелом любові, поваги, солідарності та прихильності, то, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина.

Всесвітній День Захисту Клімату відзначається щорічно в усьому світі 15 травня. Мета свята — звернення уваги міжнародної спільноти до проблеми зміни клімату. Установа цього свята стала відповіддю на заклик метеорологів захищати клімат як важливий ресурс, що впливає на добробут нинішніх і майбутніх поколінь. Організатори численних акцій в багатьох країнах прагнуть не просто повідомити громадськість про існування такої небезпеки, а й показати шляхи вирішення проблеми через персональні дії кожного окремого громадянина.

Іменини 15 травня

Цього дня іменини святкують: Борис, Гліб, Давид, Зоя, Киріак, Панас, Роман та Феодулю

Народні прикмети 15 травня

  • Якщо соловей весь день голосно співає, то це означає, що він проводжає весну, і пора зустрічати літо
  • Ясний захід сонця в день Бориса і Гліба – літо буде теж ясним і без опадів
  • Святого Бориса в народі називали баришником, бо народ відзначав це свято в надії отримати прибуток – бариш. Якщо купець в цей день успішно продає свій товар, то весь рік у нього гроші будуть водитися
  • Теплий день – прикмета до того, що буде хліб темний
  • Спостерігали за зозулею. Якщо вона сиділа ближче до верхівки дерева, то ярові посіви будуть високими. Якщо ж вона сидить ближче до землі, то ярові посіви будуть низькими, і на багатий врожай можна не розраховувати.
  • Хто при співі солов’я сорочку скине, того блохи не покусають
  • Соловей завжди перестає співати перед негодою
  • Теплий день15 травня – буде небагатий урожай хліба
  • Якщо зацвіла черемха і солов’ї заспівали, то можна очікувати похолодання двотижневого
  • Птах співає на голі дерева – прикмета до того, що буде неврожай в саду
  • Вода пішла на спад, і солов’їні трелі чути – пора починати посів

Гороскоп 15 травня

Овен

Незважаючи на свою природну емоційність і запальність намагайтеся не реагувати на провокації з боку оточення – так ви направите їхнє зло проти них самих.

Телець

Не варто з'ясовувати стосунки з близькою людиною: якщо вам не вдасться утримати себе в руках, ситуація може вийти з-під контролю і призвести до сварки, про яку ви згодом будете шкодувати.

Близнята

Можливо, в цей день до вас дійде неприємна чутка, що стосується вас або когось з ваших близьких: не поспішайте приймати близько до серця – ліпше подумайте, яку мету переслідував пліткар.

Рак

Занепад сил, який ви можете відчути в цей час, швидше за все, буде зумовлений втомою, тому найкраще, що ви зможете зробити, щоб їх відновити, – просто відпочити.

Лев

Не варто спілкуватися з неприємними вам людьми – ви тільки даремно витратите енергію, яка призначена для здійснення серйозних професійних справ і не більше того.

Діва

Намагайтеся з обережністю поставитися до несподіваних і щедрих пропозицій, особливо якщо вони йтимуть від незнайомих вам людей, – в іншому разі ризикуєте стати жертвою шахраїв.

Терези

В цей день зірки рекомендують вам менше говорити і більше слухати – так ви станете володарями цінної інформації, яку не змогли б отримати в жодній іншій ситуації.

Скорпіон

Небажано втручатися в чуже особисте життя, навіть якщо вас про це попросять: якщо після вашої поради щось піде не так, колишній друг легко може виявитися ворогом.

Стрілець

Не варто піднімати собі настрій за допомогою алкогольних напоїв – під їхнім впливом можна наговорити близьким людям зайвого, а це негативно позначиться на ваших взаєминах.

Козоріг

Спілкуючись з людьми, дотримуйтеся старовинної мудрості, яка говорить: "Сто разів відміряй, один відріж" – будьте вкрай обережні з різкими словами, вони можуть вам дуже дорого обійтися.

Водолій

Не найліпший день для великих фінансових операцій – від укладання важливих угод і підписання серйозних договорів ліпше відмовитися, замість очікуваного прибутку вони принесуть збиток.

Риби

Небажано ділитися з оточенням, розповідаючи йому подробиці особистого життя – не виключено, що воно використовує ваші таємниці не на добро, а на зло.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: