Куди з'їздити на вихідні: топ-7 місць України, що здивують вибагливого туриста

бакота,відвідай

Внаслідок карантинних обмежень, покликаних зупинити пандемію коронавірусу у світі, значних збитків зазнав зовнішній туризм. Більшість українців вимушені скасувати звичні закордонні поїздки на море та шукати альтернативи всередині країни.

ІА Дивись.інфо переконана - це чудова нагода пізнати краще українські природні та культурні пам'ятки. Хай український сервіс і не забезпечить «all inclusive» турецького чи єгипетського стандарту, зате приємно вразить помірними цінами та колоритними забавами.

Де і як відпочити в Україні влітку 2020, аби відновити сили і запастися яскравими враженнями, розповідаємо у матеріалі.

Тустань

Скелі, що тримали на собі найбільшу фортецю Карпат. На перший погляд, це звичайні скелі посеред Східних Бескидів. Та не поспішайте з висновками: тут колись розташовувалася наймасштабніша наскельна фортеця Галицько-Волинського князівства.

Ще у 9 ст. плем'я білих хорватів заснувало Тустань як важливий оборонний пункт.  Місце обрали більш ніж вигідне: у Карпатських перевалах проходив так званий соляний шлях, яким перевозили сіль із Дрогобича до Європи. До того ж Тустань лежала на славнозвісному шовковому шляху із Китаю до Португалії. Вдень і вночі сюди прямували купці, які не соромилися брати чимале мито. За це забезпечували надійну охорону їх товарів.

У 70-х роках археологи дослідили 400 пазів, зроблених у скелях: рештки муру, сходи, підскельні коридори та дві рукотворні цистерни. Усе це дало змогу на 90% відтворити макет твердині. Хтозна, може у майбутньому постане і сама фортеця. Тоді ми могли спостерігати грандіозне видовище у п'ять поверхів і висотою у 25 метрів, тобто сучасний 9-поверховий будинок.

Також у Тустані найбільше у всіх Карпатах, майже три сотні, наскельних зображень-петрогліфів. Здебільшого, це солярні знаки – символи Сонця, зображені у вигляді кіл, дисків, спарених і концертних кіл. Раніше, Урицькі скелі використовували як святилище. Тут можна побачити вершника на коні, вовка і лося, які виконані в однаковій техніці.

Свого часу тут побували Іван Франко та Леся Українка. Відома Тустань також і з фільму «Захар Беркут». Доїхати до Тустані можна через курортне містечко Трускавець:  звідси до скель менше 30 км.

Бакота, Хмельницька область

Дехто досі не знає, що в Україні є така краса. Якщо ви теж, мерщій шукайте маршрут!

Соковиті зелені Подільські Товтри, спокійні води Дністра – це місце в Хмельницькій області підходить для усамітненого відпочинку і відновлення сил. Можна розташуватися з трейлером або наметом.

Півсторіччя тому сотні родин покинули тут свої домівки та господарства. Людей виселили, а село затопили, щоби збудувати тут водосховище для потужної гідроелектростанції. У Бакоті також розміщений Михайлівський монастир, який знаходиться у товщі 120-метрової Білої гори. Тут збереглось кілька печер та ніші від поховань ченців.

Вік печер – 4 тис. років. Поруч є три джерела з цілющою водою – Північне, Південне та Найпівденніше. Про останнє кажуть, що воно лікує хвороби очей. Вода прохолодна і дуже смачна, а дорога до джерел прикрашена стрічками та образками від приїжджих вірян.

Поїздка машиною зі Львова займе близько шести годин. Зверніть увагу – при побудові маршруту не сплутайте місце з селом Бакоти на Тернопільщині.

Скелі Довбуша

Зараз скелі Довбуша височіють над Карпатськими лісами, а от мільйони років тому були занурені у море. Колись тут виконували язичницькі обряди, згодом постав християнський монастир, а вже у 17 ст. скелі стали надійним сховищем для народного месника Олекси Довбуша та його побратимів – опришків.

Кажуть, саме тут опришки і заховали скарби. Відоме навіть точне місце: під 30-метровою скелею Одинець. Тому, хто її підніме, і дістануться багатства. Підняти поки що ніхто не зумів, а от підкорюють скелю щороку сотні скелелазів.

Є тут маршрут і для початківців: не пропустіть нагоду випробувати власні сили. Нагородою за ваші зусилля стане 4-годинна мандрівка карпатським трамвайчиком у містечко Вигода. Від скель Довбуша це 25 км. Вузькоколійку ще у 18 ст. збудував місцевий барон Леопольд Поттер, аби возити нею лісорубів до тартаку. Зараз ви теж можете повторити цей маршрут: на ваш вибір декілька вагонів: св, кабріолет і льора. Останній не має даху, тож з нього найкраще розглядати краєвиди.

Карпатська вузькоколійка – це 26 км незабутніх вражень.

Хуст, Закарпаття

Хуст відомий як столиця Карпатської України. Однак не всі знають, що у цьому невеличкому містечку з населенням близько 30 тис. осіб розташовувалася фабрика капелюхів, чиї вироби носили навіть генсеки.

Аби оглянути центральну частину міста, вистачить години. А от, щоб дійти до Хустського замку, заплануйте ще одну. І хоч замку як такого вже нема - сюди варто прийти хоча б заради краєвидів. Дивлячись на ці руїни, важко повірити, що колись замок славився своєю неприступністю.

Збудований ще в 11ст. він обороняв соляні копальні у Солотвино від чисельних зазіхань. Його не змогли взяти ні Габсбурги, ні татари, ні турки. Зате зруйнувала природа: блискавка влучила прямісінько у порохову вежу. Зате обгорілі мури почали використовувати як будівельний матеріал для інших споруд і зокрема,  католицької церкви. Годинник на церкві, як і в багатьох містах Закарпаття, показує європейський час: тобто, на одну годину назад від українського.

Якщо здається, що ви вже все оглянули, і саме час обрати сувенір – придивіться до капелюха. Легендарна фабрика фетрових головних уборів у Хусті працює і досі: таких, як вона, лише 9 у всьому світі. Аби створити головний убір, технологи проводять 72 етапи.

Яремче, Івано-Франківська область

Влітку з Яремче зручно розпочинати походи, або ж залишатися тут на нічліг, організовуючи дозвілля околицями. Якщо будете в Яремче, обов'язково відвідайте вольєрне господарство. Це реабілітаційний центр для тварин. Це не зоопарк, представників карпатської фауни утримують у напіввільних умовах.

Косулі, дикі кабани, орли – відвідувачі можуть не тільки спостерігати за ними, а й погодувати. Звісно, тільки звичними для тварин ласощами.

Яремче знаходиться у котловані між хребтами Горгани та Явірник, і саме звідси стартує багато туристичних маршрутів, зокрема:

  • Тропа Довбуша (3 години);
  • На гору Маковиця (4-5 годин);
  • На полонину Туршугувата (5 годин);
  • Тропа «Кам’янка» (2,5 години)

Якщо є бажання вирушити в міні-похід з ночівлею у горах, то можна обрати гори Хом'як та Синяк.

Яремче також має що запропонувати любителям екстриму: звідси можна вирушити на рафтинг – спуск гірською річкою на байдарці. Також з Яремче можна вирушити у джип-тур. Рафтинг в Яремче річкою Прут або Чорний Черемош обійдеться приблизно 400-500 грн. Поїздка на джипах – 1200-1600 грн в годину.

Оконські джерела, Волинь

На перший погляд, це звичайні озера, та є один нюанс – посеред водойми розташовані джерела карстових вод, що б'ють ключем. Це підземні води, які залягають і циркулюють в породах. Вони настільки потужні, що виштовхують 200 л води щосекунди. Озеро має сталу температуру води - 8ºC.  Навіть в люті морози вода не замерзає.

У ставках, які розташовані біля озера Окнище та сполучаються  з ним, місцеві розводять королівську форель. Ця риба є дуже вибагливою до чистої води. В Україні на природі її можна зустріти лише в деяких карпатських річках.

Кращої місцини для риболовлі годі шукати. Тож якщо досі не відвідували Оконських джерел –мерщій плануйте маршрут.

Базальтові стовпи, Рівненська область

Вишикувані стрімкі ряди гірської породи вражають своєю монументальністю та стрункістю геометричних фігур. Базальтові стовпи, що на Рівненщині, належать до одного з семи природніх чудес України. Вони унікальні тим, що знаходяться на рівнинній території, хоча базальт – рівнинна порода.

Сюди приїжджають, аби особисто побачити і сфотографувати незвичне природнє явище та насолодитися мальовничим пейзажем. А ще тут можна скупатися у смарагдовому озері, що утворилось на місці кар'єру. Серед озера є острівець, з якого найбільш комфортно роздивлятися базальтові скелі.

Не лякайтесь, якщо почуєте вибухи. Через дорогу напроти озера працює інший кар'єр -  там добувають базальт шляхом підриву породи. До речі, в сусідній шахті знімали фінальну сцену українського фільму «Поводир».

Від Рівного до села Базальтове можна дістатися за годину їзди на автомобілі.

підготувала Ірина ЯКИМ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: