Володимир Гірняк: «Популізмом Садового проблему транспорту не вирішиш»

img_2323_optimized

Львову потрібна кардинально інша філософія функціонування транспортної системи. На часі цілий комплекс змін, які дозволять поставити її з голови на ноги.

Як приклад — у мережу пасажирських перевезень слід інкорпорувати залізничні мережі. Як наслідок – робота міської електрички чи то рейкового автобуса, який курсуватиме великим Львовом без заторів, вчасно і якісно.

Про ефективно нові підходи у роботі транспортної мережі міста у розмові з кандидатом на посаду міського голови Львова, головою Координаційної ради партії «Громадянська позиція» Володимиром Гірняком.

Міська електричка чи рейковий автобус

«Популізмом Садового проблему транспорту не вирішиш. Першим кроком я бачу започаткування процесу інтегрування залізничної мережі в систему громадського транспорту міста. Для початку, нумо скористаймося вже тими можливостями, що у нас є. Міська електричка з Сихова, до прикладу, в Рясне-2 чи на Підбірці. Без корків і швидко. Єдиний квиток на рейковий автобус, електротранспорт, автобуси. Колії, звичайно, залишаються у власності залізниці. Мережу інфраструктури спільними зусиллями модернізувати, а рухомий склад мав би належати місту. Для ефективної роботи створити КП «Електротранс-2». Самі ж рейкові автобуси не закуповувати за кордоном за космічні кошти, а замовити їх виготовлення в «Електрону». А це свіжі інвестиції та робочі місця. Місто мало би перебрати на себе частину фінансування модернізації колій, електрифікації, будівництва станцій та платформ, щоб уможливити наскрізне регулярне з'єднання всіх крайніх точок великого Львова рейковими автобусами (скажімо, Сихів-Зашків чи Підбірці-Рясне)».

Велодоріжки варто робити як окрему частину проїжджої вулиці, а не красти її частину в автотранспорту

«Нещодавно також набуло особливої гостроти питання окремих смуг для громадського транспорту у Львові. Я вважаю, що ця ідея є правильною. Проте потрібно по цих окремих смугах дозволити їздити також машинам таксі. Так само грамотно слід підійти до облаштування велодоріжок. Їх не можна робити завдяки наявним транспортним сполученням. Виходять постійні корки, тіснота на дорогах, а ми одну смугу забираємо для того, щоби зробити велодоріжку, виходячи з того, що обмежуємо або звужуємо дорогу. Це неправильно. Тобто велодоріжки ми повинні робити як окрему частину проїжджої вулиці, а не красти її частину в автотранспорту

Конкретизую. Я не проти смуг громадського транспорту: їх треба було просто додатково збудувати! Я теж за велодоріжки, але я проти того, що їх будують, звужуючи й так проблемні вулиці, такі як Зелена! Чи якась комедія посеред вулиці Січових Стрільців, якою лише екстремали можуть їздити. Не знаю чи мер ризикне своїх дітей туди пустити».

За останні двадцять років місто не спромоглося побудувати жодного паркінгу

«Нещодавній випадок на вулиці Хмельницького може передбачити ще одну глобальну проблему міста Львова — паркування. На території Львівського дослідного нафтомаслозаводу буде побудована близько 4 тисячі квартир. Я жахнувся, коли про це прочитав у ЗМІ. Де будуть мешканці паркувати ці машини? Попри це там є колосальне автомобільне навантаження при в'їзді та виїзді з міста. Вважаю, що ці питання є вкрай непродумані. Свого часу були такі поняття, як «червоні лінії», тобто умовно кажучи, де мають бути зроблені розв'язки та дороги, які з'єднують різні частини міста. Зараз ці розв'язки просто забудовані, де є або житлові помешкання, або офісні центри, або культові споруди. Є процеси, які назад не звернути, але процес незаконних забудов слід зупинити, бо дуже скоро місту буде ніде вдосконалюватись і розвиватись, включно із транспортною системою. Окрім розв'язок, у місті немає де запаркувати автомобіль. За останні двадцять років місто не спромоглося побудувати жодного паркінгу, не тільки в центральній частині міста, а взагалі. Оце є та ключова проблема для того, щоб місто Львів стало тим містом, у якому зручно і комфортно проживали. Особисто я відстоюю концепцію підземного паркування – це єдиний спосіб зберегти історичну автентичність нашого Львова. Перші, вважаю, за потрібне облаштувати на тій же пл. Петрушевича, пл. Д. Галицького,  вул. Стефаника, з правого боку пр. Свободи. Маємо залучити також територію біля універу Франка та величезну площу за обласною радою. В окремих європейських містах підземні паркування будують навіть нижче рівня річок. Тут питання зважування вартості та доцільності».

Транспорт – це не просто заробіток, а зручність для містян

«Станом на сьогодні ми не можемо ефективно добратися з однієї частини міста в іншу. На мою думку, це буде ключове питання, яким буде займатися майбутня міська влада. Я радився з фахівцями інфраструктурної сфери, які наполягають — розв’язання цієї проблеми – це, зокрема, тунелі. Насамперед ми повинні подивитися, яким чином це вирішують розвинуті міста Європи — Мюнхен, Прага.

Щодо пасажирських автоперевезень, то тут, безумовно, варто збільшувати кількість комунального громадського транспорту. Наразі його, однозначно, не достатньо. Безумовно, місто не може повністю відмовитися від послуг приватних перевізників, але все ж таки Львів повинен значно збільшити відсоток комунального транспорту і тоді місто зможе регулювати політику у сфері транспортних перевезень. Транспорт це не просто заробіток — це зручність для містян».

Спілкувався Юрій Шумак

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: