Тікаємо зі Львова: де в області можна відпочити цими вихідними

859e184e-7020-4c6c-842c-7cdb29b8ce35
Фото ілюстративне, з вільних джерел

Карантин та обмеження на далекі закордонні подорожі стали чудовою нагодою пізнавати Україну, адже є стільки місцин у нашій країні, де рідко бувають люди, втім їхня краса та історія вражають не менше, ніж іноземні схили або видатні пам'ятки.

Карантин та обмеження на далекі закордонні подорожі стали чудовою нагодою пізнавати Україну, адже є стільки місцин, де рідко бувають люди, втім їхня краса та історія вражають не менше, ніж іноземні схили або видатні пам'ятки.

ІА Дивись.інфо підготували підбірку, «куди податись» на вихідні, що сподобається як інтровертам, так і екстравертам.

Пустеля на Львівщині

До теми обмежень на перельоти в іноземні країни: можна не плакати гірко, що цьогоріч не полетиш до Сахари, адже в Україні є свої — не менш фантастичні.

Броди — місто на Львівщині, де не бракує присмаку історії, та величні архітектурні пам'ятки не єдине, за чим приїжджають туристи.

Фото: Львів - місто натхнення

«Бродівську сахару» відкрили не так давно. Тільки у квітні 2020 року дослідники викрили локацію, сховану поміж боліт, соснових лісів і торфовищ.

Про пустелю знають туристи, котрі шукають цікаві формати відпочинку та подорожують автостопом. Проте кожен львів'янин може з легкістю відшукати «Бродівську сахару», витративши менше двох годин на їзду.

Як дістатись

Піски розсипались неподалік села Ражнів, якщо ж обрати залізничне сполучення, то найближча зупинка електрички знаходиться у 6 кілометрах у селі Заболітці, звідти можна пройти пішки.

Втім існує альтернатива — туристичні відвідини, куди входить тур іншими об'єктами Бродівщини, розташованими біля пустелі.

Звенигород

Для тих, хто хоче побути на природі, подихати чистим повітрях і торкнутись історії, пропонуємо завітати до села Звенигород — колишньої столиці древнього князівства XI—XII століть. Село розгяглось за 25 кілометрів від Львова.

Тут збереглись всі мотиви колишнього князювання: стоянка мисливців кам'яної доби, проводились архіологічні розкопки. А незабаром планують відновити пам'ятку: проєкт облаштування першого в Україні історико-культурного парку на території пам'ятки археології національного значення.

У Звенигороді діє історичний музей, де оповідають про історію колишнього міста. Тут можна відпочити, погуляти з дітьми і просто відпочити в сімейному колі, організувавши пікнік. Раніше тут проходив перший фестиваль ZAXID fest у 2009 році — вся центральна площа замайоріла наметами фестивальників, а відлуння музики українських гуртів було чути у всіх навколишніх селах.

Місце популярне також серед велосипедистів: чи не щотижня мандрівники приїжджають до села, організовують велозагони тощо.

Як дістатись

Дістатись до Звенигорода можна з автостанції 5 (ДБК), що у Львові по вулиці Зеленій, 214. Щоденно, окрім неділі, до села курсує маршрут Львів-Звенигород (з 6.30 години ранку) або ж кожного дня дістатись локації можна маршрутами, які проїжджають повз село (Львів-Гринів, Львів-Відники, Львів-Перемишляни).

Розклад прямих маршрутів до Звенигорода з АС №5

Замок Гербуртів

Поблизу польського кордону з Україною розташувався найвищий замок у Львівській області — Гербуртський. Його також називають Добромильським, оскільки він розташовується у 4 км від Добромиля Старосамбірського району.

Краса споруди вразить навіть найвибагливіших візитерів. Щоправда, на місці колись величного муру утворились руїни, проте через це місце не втрачає містичності та загадковості.

Як дістатись

Дістатись до локації можна автотранспортом, рухаючись у сторону Добромиля або ж громадським транспортом з автостанції «Західної» зі Львова.

Старосільський замок

Ще одне село, що розташувалось неподалік Львова, не приховує історичного минулого. Саме у Старому Селі зберігся замок, який вважається найбільшим на Львівщині: його площа становить 2 га. На жаль, зараз видніються його руїни, але приваблює туристів якраз його походження.

Старосільський замок - найстарший на Львівщині

Старосільський замок архітектурна спадщина XV—XVII століть. Перше укріплення на території Старого Села у вигляді дерев’яного замку збудовано 1448 року.

Тут також відбувався ZAXIDfest у 2010 році, а місцеві мешканці всіма силами нагаються облагороджувати місцину, хоч замок потребує тотальної реставрації.

У 2017 році співачка Руслана надала кошти на розчищення споруди, а у 2010 його передали у концесію на 49 років. Але уже в 2013 році держава розірвала угоду про передання у довготермінове управління замком в Старому Селі, оскільки нічого з обіцяного не було навіть розпочато. З кожним роком замок дедалі більше руйнують вітри та дощ. На сьогодні внутрішній двір фортеці пустує і заростає травою, перетворюючись на чудове пасовище для домашньої худоби.

Як дістатись

Старе Село розляглось у Пустомитівському районі Львівської області, дістатись до нього можна із автостанції №5: туди курсують місцеві маршрути щоденно, а також з ТРЦ King Cross Leopolis, звідки відправляються автобуси до Старого Села. Існує й прямий шлях завдяки залізничному сполученню з приміського вокзалу Львова – курсують електрички Львів-Ходорів та Львів-Жидачів.

Белз

Місто Белз — колишня столиця удільного князівства та воєводства часів Речі Посполитої у Сокальському районі Львівської області. Тепер місце відвідують туристи, які шукають істрочні контексти, а також серед них безліч мандрівників-автостоперів, що набачились відомих краєвидів.

Белз - найстаріше місто Львівської області. Згадка про нього вже майорить у "Повісті минулих літ"
Фото: Мандри Україною - blogger

У 2001 році у місті створили історико-культурний заповідник «Княжий Белз» — це об'єднання сакральних споруд тогочасного міста (костелу святого Миколая, церква Параскеви з дзвіницею, Аріянська вежа 1606-го року, синагога та старовинні католицький і єврейський цвинтар.

Місце паломництва на єврейському цвинтарі

У 1816 році Белз став одним із осередків галицького хасидизму та резиденцією знаменитої хасидської династії – Роках. Шалом Роках ширив ідеї хасидизму на Галичині, Волині та в Угорщині. Є легенда, що він володів даром зцілення людей.

Також до заповідника входить урочище «Замочок», де розташовувався княжий двір. А окрасою міста служить ратуша на площі Ринок, де діє музей історії міста.

Як дістатись

Белз розташований у 25 км від Сокаля, місто розділяє 73 кілометри від Львова. Відповідно, доїхати до Сокаля зі Львова можна приміськими маршрутами з автостанції №2 або потягом. Крім цього, можна доїхати маршрутками до Червонограда чи Рави-Руської (на автобусі чи приміському потязі), а звідти пересісти на автобус, що прямує в сторону Белза.

Нагадаємо, ідеї для відвідин місцин передбачені на одноденну подорож чи з наметом. Оселитись можна поблизу та провести вдалий вечір просто неба, а літо ще продовжує тривати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: