Вихідні з присмаком історії: п'ятірка локацій Львівщини

67e94a84-2d9a-4a07-9b6b-e1f6168560fe
Фото (ілюстративне). Джерело: o.ko25

Вихідні у Львові обіцяють бути спекотними, та, якщо вам набридло засмагати на березі водоймищ і купатись у водичні, варто змінити плани, а не скасовувати їх зовсім.

Вихідні у Львові обіцяють бути спекотними, але, якщо вам набридло засмагати на березі водоймищ і купатись, варто змінити плани, а не скасовувати їх зовсім.

ІА Дивись.info пропонує цими вихідними відпочити як тілом, так і душею, занурившись у історичне минуле Львівщини.

Рукотворні печери в Розгірче

За 90 кілометрів від Львова розляглось старовинне селище Розгірче. Воно розташувалось на березі річки Стрий. Цікаво, що століття не зруйнували печерного монастиря, спорудженого у період до XV століття. Увесь компекс складається з трьох печер з входами на двох рівнях. Дослідники вважають нижню велику печеру житловою кімнатою, до якої примикала комора, а верхню печеру — монастирською церквою. Відомо, що ченці тут дотримувались обряду мовчання, себто найвищої обітниці.

Саме тут, ймовірно, дотримували обітниці мовчання, а заробляли ченці з продажу меду.

Як дістатись

Електричка Львів-Мукачево, що прямує з приміського вокзалу, зупиняється на станції Стинява Нижня, звідти потрібно пройти пішки.

Городок

Невеличке містечко Городок, що на Львівщині, манить до себе в гості тих, хто любить вишукані історичні принади. Місто залишилось типовим галицьким центром, де вирувало колись життя заможних міщан, а вишукані панянки гуляли околицями в розкішних сукнях.

У центрі Городка збереглась велика ратуша, зведена 1832 року, витримана у стилі класицизму. Особливо притягує у зимовий період часу, коли холод довколишній доповнює холод самої будівлі.

У Городку є також церкви, збудовані у XVI сторіччі, зокрема це церква святого Миколая. Перша згадка про храм датується 1655 роком і пов’язана з переможною битвою козаків над польським військом під Городком, після якої у церкві відправили подячну Службу Божу. Ймовірно, що вона вже тоді могла мати біля ста років. Недавно збудована церква на місці найдавнішого храму міста, знищеного під час Другої світової війни.

Костел Воздвиження Чесного Хреста вважається головним римо-католицьким храмом міста. Згідно з історичними джерелами, храм був закладений 1372 року. Його перебудовували, він горів, але костел знову відбудували.

Фото: Про Львів

Як дістатись

До Городка можна дістатись із приміського вокзалу електричкою, маршруткою або таксі.

Чишки

Невеличке село Чишки у Пустомитівському районі теж дивує своїми пам’ятками.

Костел тут побудували у XV столітті. Його прозвали Францисканським Миколаївським, утім зараз богослужіння проводять для греко-католиків.

Перший храм почали зводити 11 листопада 1420 року. Він був дерев’яний. Та за 6 століть святиню стільки разів руйнували й перебудовували, що важко встежити за усіма цими випадками. Спершу костел мав назву Усіх святих, потім був посвячений новому патронові – св. Леонардові. Після татарського набігу і руйнації 1492 року костел відбудували вже у камені. Святиню теж неодноразово нищили 1575, 1589, 1648 року. Із 1594 року парафія належала францисканцям, що підтверджено й буллою папи Климента VIII за 1602 р. Прибутки костелу йшли на утримання студентів.

Як дістатись

Автомобілем їхати по Н02 на схід, на перетині з об’їзною (Е40) – знаками на Чоп, перший з’їзд ліворуч або ж з автостанції №5 маршртками Львів-Давидів.

Палац у Оброшиному

Літня резиденція львівських архієпископів розташувалась у селі Оброшине неподалік Львова — зразок архітектури бароко, датований початком XVIII століття.

Міська садиба намісника римської курії Яна Скарбека, що немає анологів в усьому світі. Щоправда, історики доводять схожіть резиденції із палацом Бєліцьких, що у Варшаві.

Збудували палац у 1730 році за проєктом архітектора Юзефа ІІ Фонтани, згодом тут висадили пишну оранжерею.

Як дістатись

Зі Львова всі догори ведуть в Оброшине. Наприклад, маршрутками 287 та 190 можна дістатись з Львівського кіноцентру, або ж з вулиці Окружної. Детальніше можна ознайомитись тут.

Новий Милятин

Селище, що розляглось між Львовом і Буськом, закликає туристів поглянути на бароковий костел і корчму, які збудовані XVIII століття, а також унікальну каплицю на честь перемоги під Хотином XVII століття.

Перша згадка про Новий Милятин датується 1431 роком, де, як стверджують дослідники історичної спадщини, Владислав ІІ Ягайло за багаторічну службу подарував Янові Ташці Конєцпольському кілька сіл.

Світлина: Андрій Бондаренко, ANDY TRAVEL CLUB

Костел Воздвиження Чесного Хреста монастиря ордену кармелітів босих зводився протягом 1771-1790 років у бароковому стилі. Автором проєкту і будівельником був архітектор Ф. Кульчицкий. Його зводили у форматі ордерної системи, а будівля постає величною спорудою на полотні осучаснення всього світу.

Світлина: Андрій Бондаренко, ANDY TRAVEL CLUB

Як дістатись

Зі Львова в Новий Милятин можна дістатись автобусами з автовокзалу «Північний», що на вулиці Богдана Хмельницького 225. Згідно з графіком, маршрутка курсує з 6:40 до 21:30, та все ж краще уточнити на офіційних сайтах.

Досліджуйте Україну та не цурайтесь її історії, бо вона неповторна.

Підготувала Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: