На Житомирщині знайшли 32 срібні монети, викарбувані більше тисячі років тому (фото)

7354659843f135cc

У Городниці Новоград-Волинського району 28 серпня місцевій владі офіційно передали знайдений місцевим жителем скарб – 32 срібні монети, викарбувані більше тисячі років тому.

Про це повідомляє Суспільне.

Скарб знайшов місцевий житель, який прямував на рибалку і зайшов на кар'єр накопати піску, а викопав 32 срібні монети. 27 з них карбувалися за життя князя Володимира Великого, решта 5 – при його пасинку Святополку.

Кандидат історичних наук Олександр Алфьоров, який спеціалізується на геральдиці та нумізматиці, каже, що знахідка, яку вже назвали «Городницьким скарбом», пролежала у землі більше тисячі років. З його слів, востаннє старовинні монети в таких кількостях знаходили у 19 столітті.

28 серпня чоловік, який знайшов скарб, офіційно передав його представникам місцевої влади, які викликали правоохоронців і автівку, котра забере скарб і відвезе його до сховища.

Зі знайденими срібниками Сергій прийшов до Городницької сільської ради. Там кандидат історичних наук Олександр Алфьоров, оглянувши знахідку, встановив орієнтовний вік срібників:

«У мене і досі тремтять руки від того викиду адреналіну. Бо насправді це сенсація. Просто не віриться. 27 монет, які виготовлялися за життя Володимира Великого – всі належать до останніх типів, де є зображення князя і на іншій стороні – тризуб. А також 5 монет Святополка Окаянного, який правив після смерті Володимира. В цілому, 32 срібника. Як історик, хочу засвідчити, що це найбільший скарб срібників за сторічну історію цих знахідок».

За словами Олександра Алфьорова, цей скарб має національне значення. Знахідка унікальна, бо понад 100 років до науковців не потрапляли такі скарби. Верхня межа карбування цих монет – 1019 рік, тобто дата смерті Святополка Окаянного. Більшість монет Володимира Святого – це останні типи, де зображений з одного боку князь, а з іншого – тризуб: його особистий знак який нині є гербом України.

Сергій, який знайшов скарб, вирішив передати його державі.

Олександр Алфьоров каже, що для держави це величезний подарунок:

«Щодо ціни цих монет, то вона не вимірюється ні в гривнях, ні в іншій валюті. Це національне надбання, і я думаю, що буде проведена комісія, адже чоловік, який знайшов цей скарб, має право на винагороду від держави у розмірі 20%. Я думаю, що тут мова йдеться про мільйони».

Городницький селищний голова Іван Онищук розповів Суспільному, що ця знахідка засвідчує той факт, що селище засноване раніше, ніж у 15 столітті, як про те говорить перша історична згадка про Городницю:

"Я навіть і не міг подумати, що у нас може бути знайдений такий скарб, що він має таку цінність і що саме головне – на всіх монетах ми бачимо символ нашої держави – тризуб. Це епоха князя Володимира Великого. Переповнюють емоції. Ми звичайно здамо їх. Це є національний скарб. Здамо все у відповідні органи, його все переведуть на Міністерство культури, з монетами працюватимуть науковці. І їх виставлять для загального огляду".

Передачу монет селищній раді зафіксували у присутності поліції. Знахідку на зберігання передають до Житомирського обласного краєзнавчого музею.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: