Як у Львові відновлюють синагогу Якуба Глянцера (фото)

840ad91a4e0692c0

У Львові волонтери відновлюють синагогу Якуба Глянцера на вулиці Вугільній. Зараз виготовляють фрагменти ліпнини, яка зруйнувалася. Синагогу на вулиці Вугільній спорудили у XIX столітті.

Про це повідомляє Суспільне.

Ліпнина була розташована у великому молитовному залі. Зараз її виготовляють у внутрішньому подвір'ї синагоги. Силіконові форми для гіпсу зробили майстри з Харкова, каже керівник волонтерського центру фонду «Хесед-Ар'є» Олександр Назар.

Синагогу на вулиці Вугільній пошкодило через негоду у 2009 році.

«У 2009 році був сильний буревій, зірвало дах, вода потрапила всередину, дах довго ремонтували. А ліпнина фрагментарно відвалювалася», — каже Олександр Назар.

Волонтери фонду все роблять за власні гроші та власноруч. До прикладу, минулого року у синагозі організували волонтерський табір, куди приїхали майстри з різних країн. Допомагають і звичайні львів`яни.

«Я тут майже 12 років. Спочатку чергував – відкривав двері, якщо туристи є. Зараз більше просто допомагаю, зараз роботи в мене немає, то я більше допомагаю як волонтер», — каже волонтер Сергій Супрунець.

Синагогу на вулиці Вугільній спорудили у 40-х роках XIX століття.

«Це одна з кількох синагог, яка збереглася після Другої світової війни з великих синагог. У радянський час це була єдина чинна синагога, у 40-х роках – це був єдиний центр єврейського життя. Місце, де зустрічалися ті, що вижили», — каже історик Максим Мартин.

Закрили синагогу у 60-х роках минулого століття. У радянський час там зробили спортивний зал. У 90-х приміщення передали єврейському культурному фонду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: