Спільна інспекція на Донбасі, яка не відбулася: причини і наслідки

obsye-1024x589
Фото ілюстративне. З відкритих джерел.

Сьогодні, 10 вересня, стало відомо про скасування спільного інспектування представниками України та ОРДО району селища Шуми на підконтрольній Києву території.

Невдовзі після того ватажок квазіреспубліки Денис Пушилін виконав свої погрози, і о 14.15 окупанти відкрили вогонь по українських позиціях поблизу населеного пункту Шуми.

«Обстріл був прицільним та спрямованим на ділянку, де мала пройти зустріч представників СЦКК та ОБСЄ», – повідомили в штабі ООС.

Тим часом новина про спільне інспектування встигла викликати шалений сплеск емоцій у суспільстві аж до звинувачень влади у державній зраді.

Передісторія

9 вересня учасники Тристоронньої контактної групи домовилися про спільну інспекцію в районі селища Шуми за участю представника-координатора від ОБСЄ.

Необхідність такої інспекції пояснили тим, що ватажок бойовиків ОРДО Денис Пушилін звинуватив Україну в буцімто порушенні режиму припинення вогню в районі Шумів і пообіцяв обстріляти українські позиції.

Член ТКГ від України Денис Казанський так прокоментував це рішення на своїй сторінці у Фейсбуку: «Дивне рішення сьогодні було прийнято в ТКГ. Зустрічалася тільки підгрупа з безпеки, тому ми з Сергієм Гармашем на зустрічі не були присутні і про результати зустрічі дізналися зі ЗМІ.

Незважаючи на те, що спостерігачі з ОБСЄ підтвердили, що ніяких порушень з українського боку умов перемир'я не було, наша сторона чомусь погодилася провести спільне інспектування позицій в районі селища Шуми з представниками російських бойовиків.

Якби таке інспектування було взаємним і наші представники також могли б перевіряти позиції противника – можна було б не турбуватися. Але, як випливає з заяви на сайті Офісу Президента, йдеться лише про Шуми. І це дивно, оскільки з боку нашого командування також звучали заяви про те, що бойовики будують нові зміцнення і бліндажі. Зокрема така заява була зроблена 8 вересня. Було б логічно, якби наші представники також інспектували ці позиції разом з ОБСЄ».

Тим часом ресурси бойовиків повідомляли, що Денис Пушилін скасував свій наказ про знищення позицій ЗСУ у районі Шумів.

Реакція суспільства

Новина про спільне інспектування буквально сколихнула суспільство.

«Ще тиждень тому нам казали, що ми даремно обурюємося заявами Кравчука. Він, мовляв, як досвідчений і хитрий політичний діяч, говорити буде одне, а на ділі боронитиме інтерес України.

Ну ось. Кравчук везе окупантів інспектувати позиції українських військ. Це вже не слова, а дії. Тож далі дискусії щодо цього дуету радянських номенклатурників у ТКГ позбавлені сенсу», – прокоментував у соцмережі політолог Михайло Басараб.

Натомість народна депутатка, колишня міністерка у справах ветеранів Ірина Фріз зазначила: «Запровадження спільного інспектування в рамках ТКГ свідчить про те, що Зеленський разом зі своїм злочинним оточенням здійснює дії, що мають ознаки державної зради. Облаштування позицій Збройних Сил України особливо в районах бойового зіткнення з ворогом є інформацією, що відноситься до державної таємниці. Залучення до інспектування представників ОРДЛО, які не мають та не можуть мати доступу та допуску до державної таємниці, є злочином, що передбачений ч.3 статті 111 «надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України».

«Загалом, це буде прецедент в світовій історії. ООН визнає тероризм однією з найбільших загроз людства, тому ніхто не йде на їхні умови і вони не підпадають під жодну військову конвенцію. Терористи за визначенням перебувають поза законом і не можуть чинити жодних правочинів від свого імені. Фактично, влада переслідує три основні мети: 1) легалізація терористів, відповідно; 2) порушення Україною конвенцій ООН про боротьбу з тероризмом і 3) демотивація української армії, а по-народному ще й її демонізація. Позаяк терористи перебувають поза законом і немає жодного сенсу інспектувати їхні позиції. Завдання силовиків – знешкодження терористів, а не інспектування їхніх позиці. Для виконання вищевикладених трьох пунктів достатньо проіспектувати навіть одну ділянку фронту», – прокоментував ІА Дивись.info старший науковий співробітник НАН України Дмитро Гордієнко.

Натомість голова ГО «Асоціація політичних наук» Дмиро Сінченко вважає, що вчорашнє рішення має усі ознаки державної зради.

«Рішення про спільну інспекцію поблизу селища Шуми представниками України та російськими окупантами і колаборантами має всі ознаки державної зради. Чому? Тому що воно легалізує російські анклави невизнаних «республік» і може стати черговим кроком зе-влади на шляху до капітуляції у війні з Росією. Вони фактично роблять російських найманців і маріонеток «стороною конфлікту», що цілком співзвучно з російськими наративами про «громадянську війну на Донбасі». Наступним кроком зе-влади можуть стати прямі переговори з «керівництвом» терористичних «ДНР-ЛНР», що поступово виводитиме Москву з позиції агресора у позицію «миротворця», а отже, поставить під сумнів антиросійські санкції. А відсутність санкцій призведе до відновлення російської економіки, прискорення її військово-технічної модернізації і в подальшому до повномасштабного наступу російських військ по всій лінії російсько-українського кордону. І ми отримаємо аж ніяк не мир, ми отримаємо ще більшу війну.

При цьому слід наголосити, що спільна інспекція планується виключно на нашій території. Це матиме і тактичні наслідки. Таким чином окупанти отримають важливі розвідувальні дані про наші позиції, натомість інформації про свої укріплення вони не відкриватимуть. Тобто нові атаки російських окупантів спричинять до збільшення кількості жертв серед наших захисників. Це неприйнятні кроки, яких не можна допускати», – заявив Дмитро Сінченко.

(Не)сподівана розв’язка

Сьогодні, 10 вересня, о 14.21, на сайті Офісу Президента з’явилося повідомлення про тимчасове скасування спільного патрулювання.

«Враховуючи все це – фактичну відмову Росії та представників незаконних збройних формувань в ОРДЛО дотримуватися досягнутих домовленостей і працювати на основі здорового глузду заради підтвердження правдивих фактів щодо ситуації на лінії розмежування – констатуємо, що інспекція в районі Шумів Донецької області наразі не може бути проведена», – йдеться у повідомленні ОП.

Натомість на ресурсах окупантів оприлюднена їхня версія зриву інспектування. Нібито керівник СЦКК України зажадав у представника «ДНР» Руслана Якубова наявність негативного ПЛР-тесту на коронавірус, паспорт РФ або України, а також відсутність будь-якої згадки на шевронах і посвідченнях абревіатури «ДНР».

«Українська правда» оприлюднила лист представника України в ТГК Леоніда Кравчука до ОБСЄ,  згідно з яким протилежна сторона почала висувати нові умови, зокрема відвідування нових точок;  здійснення фото- та відеофіксації; підписання спільного протоколу.

Не забарилася з реакцією на нібито зрив Україною спільного інспектування і Росія. Представник РФ в ТСК Борис Гризлов заявив: «Україна зірвала спільну інспекцію в районі селища Шуми, про яку контактна група домовилася на вчорашньому позачерговому засіданні. Київська сторона відмовилася допускати інспекцію саме на тій ділянці, де раніше зафіксовано створення нових українських позицій».

Тим часом пресслужба штабу ООС повідомила, що о 14.15 російсько-окупаційні війська відкрили вогонь зі стрілецької зброї по українських позиціях поблизу населеного пункту Шуми. Обстріл був прицільним та спрямованим на ділянку, де мала пройти зустріч представників СЦКК та ОБСЄ.

«Такі дії противника засвідчують, що ворог свідомо та цілеспрямовано йде не тільки на порушення домовленостей, а й відкрито провокує українську сторону. Натомість Україна вкотре демонструє своє щире прагнення до встановлення миру, але ворог навмисно зриває будь-які спроби.

Завдяки оперативності українських розвідників, дії збройних формувань Російської Федерації були спрогнозовані завчасно, тому швидко вдалося убезпечити не тільки військовослужбовців Об’єднаних сил, а й представників СЦКК та ОБСЄ», – повідомили в штабі ООС.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: