Сезонна експедиція прибула на станцію «Академік Вернадський»

експедиц2

Учасники сезонної експедиції дісталися Антарктиди. Вони прибули на станцію «Академік Вернадський» сьогодні, 16 лютого 2021 року.

Про це йдеться на сторінці Національний антарктичний науковий центр.

В експедицію увійшло 18 учасників – науковці, що проводитимуть дослідження та відбір зразків, і технічні спеціалісти, які займатимуться модернізацією станції.
Команда вирушила з Києва 20 січня цього року, через Туреччину та Бразилію прилетіла до Чилі, де провела більше двох тижнів карантину в портовому містечку Пунта-Аренас.

9 лютого експедиція почала шлях в Антарктиду морем на кораблі «Betanzos». І ось, подолавши найбурхливішу в світі протоку Дрейка, дісталася станції.

Нагадуємо, що найбільший обсяг робіт цього разу в технічних фахівців: їм належить оновити значну частину систем життєзабезпечення станції. Адже зараз вперше проводиться масштабна модернізація станції за весь той час, що вона належить Україні. Роботи почалися 2019-го, і через минулорічні коронавірусні обмеження триватимуть трохи довше, ніж планувалось.

Науковий загін продовжить дослідження:

реакції наземних та морських екосистем на зміни клімату в регіоні;

унікальних судинних рослин Антарктиди – щучника та перлинниці;

динаміки зростання старожилів регіону – кількатисячолітніх мохових банків.

Також вчені на станції отримають нові можливості для дослідження озонової діри. Буде встановлено програмне забезпечення, яке дозволить проводити попередній аналіз отриманих даних щодо концентрації озону безпосередньо на «Вернадському», і цим суттєво прискорити отримання кінцевих результатів досліджень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: