У Національному парку «Сколівські Бескиди» закликають берегти первоцвіти

шафран

З настанням весни у Національному парку «Сколівські Бескиди» закликають берегти первоцвіти.

Первоцвіти – це група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Розпускання квітів у них відбувається ще до появи листків на деревах.

Підсніжники, проліски, ряст, первоцвіт, шафран, цибуля ведмежа, вовчі ягоди – це неповний перелік первоцвітів, що можна зустріти у наших лісах, - йдеться на сторінці Національного природного парку «Сколівські Бескиди».

Рослини, які віщують прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку.

Хоч у деяких місцях нашого краю первоцвіти є досить поширеними, та загалом вони є рідкісними. Більшість з них занесені до Червоної книги, а саме: підсніжник звичайний, шафран Гейфелів (крокус), цибуля ведмежа (черемша) та багато інших. Ці рослини підлягають суворій охороні. Згідно з Положенням про Червону книгу України їх не можна зривати. Більше того, за знищення або незаконне вилучення первоцвітів з природного середовища, передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, яка іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: